Ukrajna végérvényesen bedobta a „bojkottbombát” a NOB asztalára – menthetetlen a párizsi olimpia?

2023. március 31. 13:34

„Ukrán vértől csöpög az oroszok semleges, fehér zászlaja. Tényleg ennek égisze alatt akarják az oroszokat indítani az olimpiai kvalifikációkon?”– tették fel a kérdés az ukrán védelmi erők. Ukrajna bejelentette, hogy bojkottálni fogja a 2024-es párizsi kvalifikációs eseményeket, ahol oroszok is részt vehetnek.

2023. március 31. 13:34
null
Csisztu Zsuzsa

Ukrajna hivatalosan is bojkottál

Ukrajna nem vesz részt a 2024-es párizsi olimpiai kvalifikációs versenyeken, ahol orosz sportolókkal kellene megmérkőzniük – jelentette be a döntést az ukrán kormány miniszteri kabinetének titkára és az Ukrán Nemzeti Olimpiai Bizottság (NOCU) tagja, Oleg Nyemcsinov. A bejelentéskor arra is felhívta a figyelmet, hogy a döntést figyelmen kívül hagyó nemzeti szövetségek büntetésre számíthatnak. 

Az ukrán kormányülésén úgymond protokolláris döntés született azon előterjesztés nyomán, amit az ukrán sportminiszter és NOCU-elnök, Vagyim Gutcájt, korábbi vívó olimpiai bajnok javasolt, miszerint csak ott vesznek részt a 2024-es olimpiára kvalifikáló versenyeken, ahol nincsenek oroszok – írta meg az insidethegames. 

„Ennek megfelelően

keményített be az esetleg másként gondolkodó ukrán sportvezetők felé az ukrán kormány.

Az ukrán „bojkott-bomba” Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottságának keddi, március 28-i bejelentését követte, miszerint az orosz és fehérorosz egyéni sportolóknak engedélyezni kell, hogy visszatérhessenek a nemzetközi sportba, amennyiben nem támogatják Ukrajna megszállását, illetve nem állnak kapcsolatban a hadsereggel.

A képen: A NOB végrehajtó bizottsági ülése 2023. március 28-án. Fotó: Fabrice COFFRINI / AFP
A képen: A NOB végrehajtó bizottsági ülése 2023. március 28-án. Fotó: Fabrice COFFRINI / AFP

Thomas Bach NOB-elnök korábban reményét fejezte ki, hogy Ukrajna nem bojkottálja az eseményeket, köztük a 2024-es párizsi eseményeket az Oroszországgal és Fehéroroszországgal kapcsolatos döntése miatt.

„És ilyen esetek nem is olyan régen voltak. Tekintettel erre a tapasztalatra, reméljük, hogy az orosz részvétel esetében – mivel a döntést még nem fogadták el – az olimpiai szellem és annak küldetése győzedelmeskedni fog, ahogy ez már a múltban is megtörtént sok más esetben.”

Úgy tűnik az ukránokat egyáltalán nem érdekli a az olimpiai szellemiség, és a vérfagyasztóan sok áldozat sem nagyon.

Nyemcsinov elismerte, hogy a döntésük a bojkottról azt jelentheti, hogy néhány ukrán sportoló lemarad az olimpiai szereplés lehetőségéről, de ez az ár, amit meg kell fizetniük – ütötte meg a legrosszabb hidegháborús hangnemet a sportvezető, nyilvánvalóan nem egyeztetve az érintett sportolókkal. „Tudják, ezt senkinek sem kívánom" – mondta majd azzal folytatta:

Önként ment a háborúba, és nem a konyhán szolgált, hogy úgy mondjam, vagyis harci egységekben harcolt” – mondta el fájdalmas és furcsa érvelését Nemcsikov, miközben a legtöbb életet megmenteni képes béke szó el sem hagyta a száját.

 

Nyitókép: Thomas Bach és Vologyimir Zelenszkíj. Fotó: HANDOUT / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mikimaúz
2023. április 07. 12:13
Megyek tankolni, ukrán gyermekek vérével össze fröcskölt orosz benzint.
Syndicalist-Cat
2023. április 03. 18:34
Őket kéne kizárni!
Magyarvagyoknemturista
2023. április 01. 21:54
Szomorú hogy a liberális Soros tésztát zabáló politikusok döntenek olyan sportolók olimpiai indulásáról akik feltették az életüket egy esetleges olimpiai szereplésre. Ha orosz és fehérorosz sportoló nem mehet az olimpiára akkor amerikai miért mehet?
cinkegolyó
2023. április 01. 15:00
Le kellene már szoktatni Zselééket arról, hogy ők diktáljanak. Talán ha nem teljesül minden kívánságuk, akkor remélhetően elgondolkoznak arról, hogy tárgyalni kellene a békéről. Sokan kedvelik az orosz sportolókat, ha eltiltják őket a versenyzéstől, az sokba fog kerülni a szervezőknek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!