„Ha ma születnék, kezembe nem venném a sakktáblát!” – Kádár János kedvenc sportolója, a ma 86 éves Portisch Lajos a Mandinernek

2023. április 04. 15:02

A honi sakksport legendájával születésnapja alkalmából beszélgettünk. Portisch Lajos elárulta: a sakk mára teljesen háttérbe szorult az életében, az operaáriák és a krimik azonban még mindig a nagy kedvencek közé tartoznak!

2023. április 04. 15:02
null
Vámos Tamás
Vámos Tamás

 

A magyar sakkélet legendájával két és fél éve, a Nemzet Sportolóiról szóló könyv kapcsán beszélgettem utoljára. Az interjú felidézése mellett természetesen 86. születésnapja alkalmából is megkerestem őt. Portisch Lajos elárulta: a sakk mára teljesen háttérbe szorult az életében, az operaáriák és a krimik azonban még mindig a nagy kedvencek közé tartoznak!

Mindig érdekes lehet, pláne ha a sportág legendájává válik, sőt a Nemzet Sportolója lesz valakiből, hogy miként kezdődött? Hogy talált egymásra Portisch Lajos és a sakk?   

Kezdetben a szüleim komolyzenei pályára szántak, ez is a magyarázata, hogy már egészen kis koromban elkezdtem hegedülni; alig bírtam megfogni a hangszert, de már nagy élvezettel használtam. Aztán szerencsére (vagy szerencsétlenségemre) a sakk 12 éves koromban valósággal berobbant az életembe, amikor az öcsémmel közösen, karácsonyi ajándékként kaptunk egy készletet. A riválisaimhoz képest tehát kicsit későn kezdtem a sportágat, de talán ez a magyarázata, hogy viszonylag sokáig űztem, versenyszerűen sakkoztam.

Aztán a sakk már fiatalon olyannyira a szenvedélyévé vált, hogy ha jól tudom, még a gimnáziumi órákon, a pad alatt is ezzel múlatta az időt…

Ennyi idő távlatából talán most már elárulhatom: igaz a történet. Zalaegerszegen, a Zrínyi Miklós Gimnáziumban remek kis osztály jött össze. Negyvenen indultunk, végül 18-an érettségiztünk, de mindannyian sokra vitték közülünk, volt, aki orvosi egyetemre ment, akadt, akiből tanár lett. Ám férfiasan bevallom: én

a mai napig nem tudom, hogyan érettségiztem le. Nagy szerencsém volt, hogy a tanáraim elnézőek voltak velem szemben,

ezt talán nem csak a sakknak, hanem annak is köszönhetem, hogy az iskolai rendezvények rendszeres fellépője voltam, hegedültem… Bizonyos értelemben el voltunk zárva a külvilágtól, így számomra nem maradt más szórakozás – csak a sakkozás és a komolyzene. S mivel elég hamar jöttek a sikerek, a sakk révén nyílt ki számomra igazán a világ.

Kádár Jánosról és – Bobby Fischerről…

Hosszú évtizedeken át a sportág első számú csillaga volt hazánkban. Túlzás nélkül állítható: nevét még azok is ismerik, akik nem járatosak a sportban. Minek tulajdonítja, hogy sosem tudták megdönteni egyeduralmát? Pedig a korszak legjelesebb képviselői (elég, ha csak az 1978-ban olimpiai aranyérmet nyert csapattársak, Adorján András, Ribli Zoltán és Sax Gyula nevét említjük) számtalan kísérletet tettek erre…

Valóban, az említett urakkal (ha egyszer, egyszer meg is előztek különböző viadalokon) minden szempontból fel tudtam venni a versenyt. Ám nem is Magyarországon lennénk, ha pályafutásom során – bár biztos voltak nálam tehetségesebb sakkozók is – ne kaptam volna pár (fogalmazzunk így) nem túl szimpatikus kritikát. Nyilván egyeseknek – pláne a rendszerváltás előtt – „csípte a szemét”, hogy sok mindent nyertem, ez a magyarázata, hogy egy-két „kis elvtárs” megpróbált keresztbe tenni nekem, de szerencsére sosem tudtak igazán ellehetetleníteni.

Abban az időben az is nyílt titok volt, hogy a köztudottan sakkszerető Kádár Jánosnak ön volt a kedvenc sportolója. Érzett-e ebből valamit, származott előnye e pozícióból?

Erre is értettem azt, hogy az úgynevezett „kis elvtársak” nem tudtak velem szórakozni. Való igaz, hogy

Kádár János kitüntetett figyelemmel kísérte végig a pályafutásom, de mindez leginkább abban nyilvánult meg, hogy a szövetség aktuális elnökén keresztül a legnagyobb versenyeimről beszámolót kellett tartanom neki…

Portisch Lajos pályafutását Kádár János is nagy figyelemmel követte Fotó: MTI/Wéber Lajos
Portisch Lajos pályafutását Kádár János is nagy figyelemmel követte Fotó: MTI/Wéber Lajos

Saját bevallása szerint nem csak Kádár János figyelmét érdemelte ki, hanem személyes jó barátja volt a korszak másik nagy sakkgéniusza, Bobby Fischer is. Mennyire tudott közel kerülni ahhoz az emberhez, akit már életében titokzatos legendák öveztek?

Bobby Fischer valóban különleges figura volt, akit a világ legnagyobb sakkozójának tartok. 1961 óta tartott az ismeretségünk, amikor is egy bledi versenyen találkoztunk. Egy igazi egyéniség volt, akivel naponta össze lehetett veszni, de kibékülni is. Elsősorban azzal érdemelte ki már életében a „legenda” címet, hogy egyedüli amerikaiként sikerült megtörnie az oroszok hegemóniáját, és magánemberként is titokzatosság vette körül. Amikor Magyarországon élt, számos alkalommal találkoztunk, de akárhányszor elmentünk vacsorázni vagy éppen egy moziba, a lakásáig sosem kísérhettem. Még Budapesten is állandóan váltogatta a lakcímeit, és ha hazavittem, két-három sarokkal korábban, általában egy telefonfülkénél ki kellett tennem az autóból. Rendszeresen attól tartott, hogy

a különböző titkosszolgálatok, valamint az oroszok is az életére törnek, ki akarják végezni.

Ezzel együtt egy művelt, sokat látott ember volt, sajnálom, hogy már nincs közöttünk.

A szórakozás: operaáriák négy nyelven és a krimik – minden mennyiségben!

Miként telik egy napja? Igaz, hogy a komolyzene már több időt elvesz az életéből, mint a sakk?

Manapság egyik kedvenc szórakozásom, hogy leülök a számítógép elé, és elemzek. Hiszen az interneten (egy-két kivételtől eltekintve) 1955-től majdnem az összes játszmám megtalálható.

Úgy érzem, nem lehetek elégedetlen a pályafutásommal, még úgy sem, hogy a világbajnoki címért nem ülhettem asztalhoz.

Bár ha lehetőséget is kapok, Anatolij Karpov ellen nem sok esélyem lett volna. Ami pedig a komolyzenét illeti: manapság már több időt is elvesz az életemből, mint a sakk. Az ismert orvos, egyetemi tanár,Vizy E. Szilveszter mondta egyszer: az egyik agyféltekém a sakkra, a másik a komolyzenére állt rá. A sakkpályafutásom mellett – bár korábban is sokszor zengett Zalaegerszegen a családi ház –1985 óta foglalkozom hivatalosan operaáriák éneklésével, számos magántanárhoz is jártam. S bár angolul is beszélek a magyaron kívül németül, olaszul és oroszul szoktam előadni a műveket. Hiszen így a leghitelesebb.

A XX. század legjobb magyar sakkozója, s kezdetektől (2004 óta) a Nemzet Sportolója. Mi az, amire még vágyik?

Nagyon szerencsés embernek vallhatom magam, hiszen egész életemben a két hobbimnak, a sakknak és a komolyzenének hódolhattam.

Természetesen az egészség a legfontosabb, ezt már csak azért is tudom, mert két és fél éve elhunyt a második feleségem, Judit, akivel közel 20 évig éltünk együtt. Maradnak az operák, és bár a pandémia miatt rengeteg fellépést le kellett mondanom, most már újból érkeznek a felkérések. Éppen a múlt hét pénteken volt egy Schumann-dalestem az egyik újlipótvárosi művelődési házban – szerencsére telt ház előtt.

Portisch Lajos a Nemzet Sportolói között is népszerű - Schmitt Pállal kávézik éppen Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Portisch Lajos a Nemzet Sportolói között is népszerű - Schmitt Pállal kávézik éppen Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Amikor Portisch Lajos koncertjére kerül sor, az emberek vajon kire kíváncsiak? Az operaénekesre a sakkozóra – vagy mindkettőre?

Érdekes kérdés, ezt még ilyen aspektusban nem vetette föl senki. Remélem, hogy az operaénekesre, mert a sakkozás már inkább a múlt. A sportágtól távol kerültem, a komputereket sem szeretem, bár korábban számos versenyt követtem még az interneten. A számítógépeknek köszönhetően nagy a kísértés a csalásra is, sok mindent hall az ember, de ebből én már nem kérek. Ha ma születnék, kezembe se venném már a sakktáblát! Ma már sokkal inkább

az éneklés tölti ki az életemet,

a német dalirodalom az első számú kedvenc, de legközelebb egy magyar estet tervezek. A másik kedvenc időtöltésem a krimik minden menyiségben, hiszen ennyi idősen is kell az izgalom az embernek. S persze, a pihenés is: a mai napig annyit tudok aludni, mint egy gyermek. Most is eléggé fáradt vagyok már, mert korán reggel jött a takarítónő, úgyhogy el is mennék egy délutáni, szülinapi pihenésre. Ugye, nem baj?

Nyitókép A felvétel csalóka: Portisch Lajos és a sakk ma már távol kerültek egymástól... Fotó: MTI/Czimbai Gyula 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
illiberator
2023. április 09. 23:52
Egyszer volt szerncsém vele szimultánt játszani, természetesen kikaptam. Egy kérése volt a több mint negyven résztvevőhöz: ne játszanak tükörsakkot vele, mert az idegesíti (egy döntetlen kivételével mindenki ellen győzött).
balbako_
2023. április 06. 17:54
Diffamáló ez a Kádár kedvenc sakkozója. A maga idejében ő volt a legjobb magyar sakkozó.
Almassy
2023. április 04. 21:39
Szegény sakk... Szerintem a sakk nem intelligens sport, de fejleszti az agyat. 21 év felett rehabilitációs tréningnek jó, különben több a füst...
rollotomasi
2023. április 04. 21:00
Szétszaggatta Volt egyszer egy öreg király, s annak három lánya: Emese, Réka és Anikó. Szépek voltak mind a hárman, s mire eladósorba léptek, akadt is kérője mindnek. Sőt még több is, mint ahány kellett volna! Hármójukra ugyanis négy kérő jutott: Péter, Sándor, István és János. Ráadásul Péternek nem csak Emese tetszett, hanem Réka is! Anikó meg Istvánt és Pétert szerette egyformán. Sándornak egyik lány sem volt igazán a kedvére való, és az az igazság, hogy neki akkor már volt is felesége. János Rékát szerette volna hitveséül fogadni, de lelke mélyén az öreg király szerelmére is vágyott. Elmentek hát mind a heten - a három lány, és a négy kérő - a király színe elé, hogy ő tegyen igazságot. Elmondták neki töviről hegyire a dolgok állását, s kérték: szolgáljon bölcs tanáccsal részükre. A király hosszan gondolkodott, majd így szólt: - Hát bizony én nem tudok olyan megoldást, hogy mindenkinek jó legyen. Legjobb lesz, ha mindnyájan elmentek Portisch Lajos nemzetközi sakknagymesterhez. Ő majd talán kibogozza a szálakat! Nosza, felkerekedtek, ahányan voltak, s elindultak Portisch Lajoshoz. Mentek, mendegéltek hetedhét országon át, s akivel csak találkoztak, mindenkinek elújságolták: ,,Megyünk Portisch Lajoshoz!", azok meg mosolyogva néztek utánuk. Egy szép napon meg is érkeztek a híres sakkozóhoz, aki először Emesét vonta kérdőre: - No lányom halljuk, mi járatban vagy? - mondta Portisch, azzal levágta a lány fejét. Ezután István következett. - Hát téged mi szél hozott? - kérdezte Portisch, és egy jókora bárddal kettéhasította őt. - Ennek a fele se tréfa! - mondták a többiek, és gyorsan elszaladtak. Még ma is futnak, ha meg nem álltak. Az öreg király meg bánatában a zsebkendőjét SZÉTSZAGGATTA.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!