Ronaldo fizetésének kétszeresével csábítják az arabok, de hiába, Messi valószínűleg mégis visszatér Barcelonába (videó)

2023. április 25. 00:00

Úgy tűnik, teljesül pályafutását a világbajnoki címmel megkoronázó argentin labdarúgó vágya, és két év után újra szeretett csapatában játszhat majd. A hírek szerint ugyanis az FC Barcelona teljes erővel dolgozik a játékos visszatérésén, és közel járnak a sikerhez.

2023. április 25. 00:00
null

Szinte biztossá vált, hogy Lionel Messi visszatér nevelőegyesületébe, legnagyobb sikerei helyszínére, azaz az FC Barcelona csapatához igazol. A pályafutását Argentína 2022-es világbajnoki győzelmével megkoronázó labdarúgó természetesen több ajánlatot is kapott (többek közt David Beckham csapata, az MLS-ben szereplő Inter Miami is hívta), de egyre valószínűbb, hogy ismét a katalán fővárosba költözik.

A mértékadó Transfermarkt.de piaci portál pletykaindexe szerint már 89 százalék az esélye, hogy a felek hamarosan aláírják a szerződést (a német portál ritkán téved nagyot, ha ekkora esélyt adnak egy átigazolásra, az szinte biztos, és csak valami technikai malőr, vagy vis maior helyzet miatt hiúsul meg).

A spanyol labdarúgás világának jól tájékozott újságírója, Gerard Romero a napokban 80 százalék esélyt adott Messi visszatérésére, és a hétvégén közzétett egy Twitter-bejegyzést, amely szerint Messi biztonsági őrök gyűrűjében szinte titokban érkezett meg a barcelonai repülőtérre, ami arra utal, hogy ez nem egy szimpla látogatás volt.

A katari vb-n Messi megkoronázta pályafutását, most pedig visszatérhet klubsikerei színhelyére, Barcelonába (kép: MTI/EPA/Friedemann Vogel)
A katari vb-n Messi megkoronázta pályafutását, most pedig visszatérhet klubsikerei színhelyére, Barcelonába (kép: MTI/EPA/Friedemann Vogel)

Romero egy másik bejegyzésében azt írta, a Barcelona illetékesei keményen dolgoznak az üzlet létrejöttén. Úgy értesült,

a klubnál két játékos távozását és fizetések csökkentését is tervezik, hogy a négy, tervek szerint érkező játékosnak – köztük Messinek – „helyet csináljanak”,

azaz az átigazolási mérleg alapján a klub megfeleljen a pénzügyi fair play szabályainak. 

A player.hu cikke szerint a klub jelenlegi edzője, a korábbi csapattárs Xavi Messi köré építené a következő év barcelonai csapatát, és gyémántalakzatban állítaná fel a középpályát, amelyben a világbajnok támadó helyezkedik el legelöl. A portál szerint  Pedri és De Jong, lennének a fix társai, elöl pedig Lewandowski és Dembélé várnák tőle a gólpasszokat.

Pénz, de mennyi?

Az argentin labdarúgó esetén nyilván nem a kivásárlási díj lesz a kérdés – hisz Messi kontraktusa lejárt a PSG-nél, így ingyen igazolható – sokkal inkább a 35 évesen is a világ egyik legjobbjának számító hétszeres aranylabdás gigászi fizetése adhat okot aggodalomra a klub illetékeseinek, ezt ugyanis nem lesz könnyű kigazdálkodni.

Persze ahhoz, hogy az üzlet létrejöjjön épp ezért nyilván Messinek is kell engedményeket tennie, és amennyiben igazak a hírek, hogy a Cristiano Ronaldot is foglalkoztató Al-nasszr vetélytársa 

a szaúdi Al-Hilal leírva is hihetetlen összeget, évi 400 millió eurót (!!!) ajánlott neki,

az azt jelenti, hogy tesz is, nem is keveset. Ez az összeg egyébként éppen a duplája annak, amit örök vetélytársa, Ronaldo jelenleg keres.  A hírek szerint  a Barcelona által ajánlott szerződés 1 + 1 évre szól, és évi bruttó 25 millió eurót garantálna Messinek, plusz teljesítménybónuszokat, és a mezeladások bevételeiből való egyelőre ismeretlen mértékű részesedést.

Úgy tűnik Messi egyelőre Európában maradna, hogy újabb kupákat, díjakat (akár egy nyolcadik Aranylabdát) nyerjen. És miért ne tenné? Hisz azért itt sem fog keveset keresni, és még lesz is esélye a szaúdi bajnoki- vagy kupagyőzelemnél komolyabb sikerekre. Még csak 35 éves, egész jó formában van és az arab milliárdok és a Miami ajánlata valószínűleg két-három év múlva is ott lesznek.

Messi könnyek közt távozott Barcelonából 

Arról nem beszélve, hogy mit jelent Messi számára maga a klub, az FC Barcelona.  2021-es távozása előtt valószínűleg mindenki azt hitte, hogy innen fog visszavonulni (Argentínába/Szaúd-Arábiába/Miamiba igazolni). Hiszen ennél a klubnál nevelkedett és játszott 12 éves korától 34 éves koráig, azaz 21 idényt, ebből 16-ot a felnőtt csapatban. 

Nem csoda, hogy 2020-ban mindenkit megdöbbentettek a távozásáról szóló hírek. A játékos akkor keményen bírálta a klub vezetését, és Josep Bartomeu elnököt. A Barcelona és Messi között jogi vita bontakozott ki egy szerződésébe foglalt kivásárlási záradékkal kapcsolatban, amely lehetővé tette volna, hogy ingyen távozzon, azonban belátva, hogy ezzel tovább rontaná az anyagilag nagyon rossz állapotban lévő klub helyzetét a maradás mellett döntött. 

2021-ben úgy tűnt, a feleknek sikerült megegyeznie a hosszabbításról, és a Barca továbbra is Messi köré építi a csapatot, ám kiderült, bár a labdarúgó fizetése nagy részéről is lemondott volna, hogy maradhasson, a spanyol szövetség pénzügyi szabályai lehetetlenné tették a megegyezést. 

Messi akkor könnyek köz búcsúzott Barcelonától; úgy fogalmazott „Nem tudtam elképzelni, hogyan búcsúzzak, hiszen meg sem fordult a fejemben, hogy elmegyek. De így semmiképpen sem szerettem volna elköszönni, inkább a játéktéren, egy utolsó nagy ovációtól kísérve. Nem is tudom elmondani, mennyire hiányoztak a szurkolók a világjárvány alatt.

Messi búcsúja Barcelonától 2021-ben (kép: MTI/EPA/EFE/Andreu Dalmau)
Messi búcsúja Barcelonától 2021-ben (kép: MTI/EPA/EFE/Andreu Dalmau)

A jelenlegi klubelnök az előző klubvezetést hibáztatta az argentin labdarúgó távozásáért. Joan Laporta úgy fogalmazott: „Leo maradni akart, és a klub is azt akarta, hogy maradjon, de a La Liga szabályai szerint ez nem volt lehetséges. A liga fair play szabályzatának betartásához el kellett volna fogadnunk egy megállapodást, amely elzálogosította volna a klub televíziós jogát, ám a Barcelona mindenek felett áll”.

Messi gránátvörös-kék mezben elért sikereit felsorolni is felesleges, arra ott a Wikipédia, de a Barcában lőtt 634 gólját biztosan mindenki szívesen megnézi, akit kicsit is érdekel a labdarúgás.

Nyitókép:  MTI/EPA/EFE/Alejandro García

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sorostalanság
2023. április 26. 08:56
Látom a sok Ronaldo fan-nak savanyú a szőlő. Nem baj, jól van ez így...
Stingary76
2023. április 25. 17:04
Aztán 400 millió eur ér-e annyit, hogy ne vakarászhassa nyugodtan a pöcsét a stadionban?
Aerion
2023. április 25. 17:03
Én úgy gondolom, ott a helye, játszik még két idényt, és méltóképp elbúcsúznak tőle. Megérdemli, a futballtörténelem legjobbja!
Temeráf
2023. április 25. 14:36
Barcelonába minek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!