Véget ért José Mourinho, folytatódott a Sevilla csodasorozata, a spanyol csapat hetedszer is megnyerte az Európa Ligát!

2023. május 31. 20:01

Érzelemdús, izgalmas, a végletekig kiélezett döntőt láthatott a Puskás Aréna 60 ezer fős közönsége, amely után a Sevilla tovább írta a klubcsodát, hetedszer nyerte meg az Európa Ligát!

2023. május 31. 20:01
null
Vámos Tamás
Vámos Tamás

A Mandiner már egy héttel ezelőtt elkezdte a felvezetést, kedden és szerdán pedig a magyar főváros Európa Liga-jelmezbe öltözött.

A Hősök terén és a budai Várban is a sorozat óriási kupamakettjével fotózkodhattak a szurkolók, a hatalmas érdeklődést jelzi: a fináléra elkészült galléros pólóból délután három órára szinte már csak gyermekméretet lehetett kapni…

A Városligetben egy nem akármilyen futballmérkőzésre is sor került: a magyar öregfiúk-válogatott (többek között Király Gáborral, Petry Zsolttal, időebb Lisztes Krisztiánnal, Pisont Istvánnal, Tököli Attilácal, és Vincze Ottóval a soraiban) csapott össze a korábbi Európa Liga-sztárokkal (egy pár név a világklasszisok közül: a Real Madrid és az Internazionale korábbi argentin kiválósága, Esteban Cambiasso, a ZTE-nél dolgozó francia kitűnőség, William Gallas, vagy éppen a portugál Tiago Mendes), a történeti hűség kedvéért két dolgot jegyezzünk meg: mivel az európai csillagok nem hoztak magukkal kapust, ezért a 4+1-es mérkőzés első félidejében Petry Zsolt, míg a második játékrészben Király Gábor védte az Euro-sztárok kapuját, akik 8-4-re győzték le a mi korábbi klasszisainkat.  

José Morinho - újabb sikeres kupafinálé előtt? Fotó: Mandiner/Trenka Attila
José Morinho - újabb sikeres kupafinálé előtt? Fotó: Mandiner/Trenka Attila

A Puskás Arénában természetesen telt ház várja majd a résztvevőket, mindkét tábor már órákkal ezelőtt megkezdte a felvonulást, sőt a "baráti" ökölvívó-meccsek sem maradtak el.

Természetesen a José Mourinho vezette római, és a José Mendilibar vezette sevillai szakmai stáb sem tétlenül töltötte az elmúlt órákat, sőt mindkét szakvezető kijelölte már a kezdőcsapatát. Lássuk tehát, milyen összeállításban fut ki a két együttes a Puskás Aréna gyepére, a finálét az angol Anthony Taylor dirigálja majd..

José Mendilibar sem hidegzuhanyra készül... Fotó: Mandiner/Trenka Attila
José Mendilibar sem hidegzuhanyra készül... Fotó: Mandiner/Trenka Attila

FC Sevilla: Bunu – Navas, Badé, Gudelj, Telles – Fernando, Rakitic – Ocampos, Ó. Torres, Gil – En-Nesziri. 

AS Roma: Rui Patrício – Ibanez, Mancini, Smalling – Spinazzola, Cristante, Matics, Celik – Pellegrini, Dybala – Abraham. 

Az AS Roma szurkolótábora nagy üdvrivalgással köszönti a klub első számú ikonját, Francesco Tottit, aki az egyesület nagyköveteként mindenhová elkíséri a csapatot.

A túlerőben lévő római szurkolók - egyelőre - túlkiabálják az egyébként nagyon lelkes sevillai drukkereket.

Már a megnyitó ünnepség zajlik a Puskás Arénában 150 magyar táncos részvételével, akik egy teljes napot készültek a nagy eseményre. 

A gyepen már az idei Európa Liga-döntő hivatalos nagykövete, Gera Zoltán, aki behozza a stadionba az EL-trófeát.

Immár az Európa Liga himnuszát hallgathatja a nagyérdemű, természetesen 60 ezer szurkoló láthatja élőben a finálét. 

HAMAROSAN KEZDŐDIK AZ EURÓPA LIGA-DÖNTŐ, KÖVESSÉK ÉLŐ KÖZVETÍTÉSÜNKET!

Ha Montiel berúgja mindennek vége, de Rui Patrício hárít - ám felülvizsgálják a büntetőt, ugyanis a kapus kilépett a kapujából. Montiel ismétel, és magabiztosan vágja a kapuba a labdát 4-1-re győzött 11-esekkel a Sevilla!

A harmadik körben Rakitic is betalál, a vérző szájú Ibanez a jobb kapufát találja el, már 3-1 a Sevilla javára!!!

A második kört Lamela kezdi, az argentin is belövi, az öngólt védő Mancini lövését azonban Bono lábbal hárítja! 2-1 a Sevilla javára! 

A Sevilla Ocampos lövése után előnyt szerez. Cristante egyenlít 1-1 

A Roma hátrányba kerül? A 11-eseket ugyanis a Sevilla-tábor előtti kapura rúgják a játékosok.

120+11. perc

Itt a csoda: Anthony Taylor lefújja a meccset, jöhetnek a tizenegyesek!

120+9. perc

A sok sérülés miatt percekig állt a játék, végül Zalewski beívelése után Bunu - testi épségét sem kímélve - öklöz, ám nem szabadul fel a kapu, sőt a lengyel újabb szabadrúgást végezhet el, még egy szöglet is jön, mely után Smalling fejese a felső kapufát érve hagyja el a játékteret.  

120+2. perc

A  csereként beállt Montiel beadását En-Nesziri fejeli kapura, a védőkön lelassuló labdát Rui Patrício könnyedén fogja meg.

120. perc

A hosszabbítás utolsó percében Matics sérül meg, közben José Mourinho és a sevillai kispad akaszkodik össze valamin, Taylor bíró ott terem, de van annyi respektje a portugálnak, hogy még sárga lapot sem kap...

Közben az angol játékvezetőnek nyilván tetszik a meccs, hiszen nem kevesebb, mint 6 percet hosszabbít!  

109. perc

A csereként beálló Lamela "rózsaszínűen" könyökli le Ibanezt, Taylor megkegyelmez a Sevilla játékosának, és csak sárgát ad. 

107. perc

Egy sevillai szöglet után Gudelj elé kerül a labda, de a védő lövése nem talál kaput. 

105. perc

A hosszabbításban beálló Zalewski eddig nem sokat csinált. Ő is így gondolhatja, mert jobb híján addig húzza, vonja Torrest, míg sárga lapot kap.  

103. perc

Az embernek az az érzése, hogy már mindkét csapat a tizenegyesekre vár. Abszolút biztonsági játékot láthat a Puskás Aréna 60 ezer fős publikuma. 

93. perc

Egy felugrás után Telles rosszul ér földet, lenn marad, le is cseréli őt Mendilibar mester, ugyanezt teszi a klublegenda, Jesus Navasszal, a 38 éves legenda (is) nagy tapsot kap.  

KÖVETKEZIK A 2x15 PERCES HOSSZABBÍTÁS!

90+6. perc

Megnyerhette volna a meccset a Sevilla! Suso sistergős bombája kijön Rui Patrícióról, a római védők ugyan felszabadítanak, de röviden, Fernando a tizenhatoson kívülről próbálkozhat, de nem találja el a kaput!

90+2. perc

Egy remek háromszögelés után Suso beívelését En-Nesziri alig bólintja fölé.

90. perc

Taylor nem viccel: ezúttal 6 percet hosszabbít! Mondjuk van rá oka...

83. perc

Pellegrini gyorsan végez el egy szabadrúgást, a löbbölésbe a csereként beállt Belotti remekül kap bele, Bunu beleér, ám Taylor kirúgást ítél. A lassítást a nézők az óriás kivetítőn is visszanézhetik, a Roma-tábor természetesen őrjöng!

Az argentin Erik Lamela csereként beállva lett a döntő egyik kulcsfigurája Fotó: Mandiner/Trenka Attila
Az argentin Erik Lamela csereként beállva lett a döntő egyik kulcsfigurája Fotó: Mandiner/Trenka Attila

81. perc

Újra munkában a VAR! Matics beadása Fernando kezét éri, de ez vétlen eset, így szinte egyből folytatódik tovább a mérkőzés.

76. perc

Felforrósodik a budapesti levegő: Ocampos tör be a tizenhatoson belülre, Ibanez minimálisan eltalálja a labdát, de ezek után hozzáér honfitársa lábához is. Taylor egyből a mészpontra mutat, Mourinho természetesen őrjöng, szerinte nem büntető, a VAR sincs könnyű helyzetben, ki is hívják Taylort a kamerához. Az angol dönt: nincs tizenegyes!  

74. perc 

Már az ötödik Roma-játékos sárgul be: Celik kapja, miután Lamelát akkor bodicsekkeli, amikor a labda ott sincs. 

67. perc

A szabadrúgást Pellegrini íveli a tizenhatoson belülre, a labda összevissza pattog, Ibanez lefejeli, Dybala belekap, Bunu véd, végül a helyzetet Ibanez oldja meg, aki gyatrán mellé lő... 

Korán örült az AS Roma... Fotó: Mandiner/Trenka Attila
Korán örült az AS Roma... Fotó: Mandiner/Trenka Attila

65. perc

Rakitic kap sárgát Celik felrúgásáért.

61. perc

Dybala előre ívelését Smalling ügyesen középre fejeli, a labda Bunué lesz.

55. perc

Eddig bírta a második félidei nyomást az AS Roma: Jesus Navas nem túl veszélyes beadása a tavalyi Európa-konferencialiga döntőjében gólpasszt adó Gianluca Mancini lábáról védhetetlenül vágódik a hálóba, FC Sevilla - AS Roma 1-1! 

53. perc

Taylor bíró már most figyelmezeti a római játékosokat: korán kezdik el az időhúzást!

52. perc

Újra a Sevilla balhátvédje húzza meg a váratlant: a tizenhatos csücskéről fölé bombáz!

50. perc

Telles beadása után Ocampos ollóz - a római drukkereknek van nagyobb okuk a derültségre...

48. perc

A játékrész első említésre méltó eseménye: a sorozatosan reklamáló Mancini kap sárga lapot.

SZÜNET UTÁN

Ádáz csata zajlott az Európa Liga-trófeáért! Fotó: Mandiner/Trenka Attila
Ádáz csata zajlott az Európa Liga-trófeáért! Fotó: Mandiner/Trenka Attila

45+7. perc

A hosszabbítás nagy részében a Sevilla játékosai kapujukhoz szegezik ellenfelüket, a legnagyobb helyzetet Rakitic hagyja ki, aki egy begurítást követően 20 méterről kapura tűzi a labdát, amely a bal kapufáról kipattan, kis híján Rui Patricio hátára!  

45. perc

Taylor nem kevesebb, mint hét percet hosszabbít!

44. perc

Dybala űz bolondot szinte a teljes spanyol védelemből, a labda Pellegrini elé kerül, az AS Roma csapatkapitánya eljátssza a nagy halált, az angol sípos sárga lappal díjazza Blaha Lujza "megidézését".  

36. perc

A kispadon ülő Rafa Mir kap sárga lapot Anthony Taylortól, a spanyol vélhetően még mindig az előző szituáció jogosságát vitatja. 

35. perc

Vezet a Roma! Rakitic ellen mintha szabálytalankodna Cristante, Taylor sípja néma marad, Mancini remek kiugratása után a sokáig sérüléssel bajlódó, májusban alig játszó Dybala kerül helyzetbe, és góllal tér vissza - mikor máskor, ha nem az Európa Liga döntőjében?! AS Roma - Sevilla 1-0!

Nem egyszerű a Sevilla helyzete: hátrányba került José Mourinho csapata ellen - ez nem sok jót ígér... 

A visszatérő Paulo Dybala szép góllal szerzett vezetést Fotó: Mandiner/Trenka Attila
A visszatérő Paulo Dybala szép góllal szerzett vezetést Fotó: Mandiner/Trenka Attila

32. perc

Gudelj a 16-oson belül a labdát rúgja el, közben eltalálja a lehajoló Abraham fejét, a VAR nem lát okot a beavatkozásra.

29. perc

A Sevilla birtokolja többet a labdát: José Mendilibar együttese 57 százalékban tudhatja magáénak a "pettyest" - amely természetesen már régóta nem pettyes...

26. perc

Ezútal Ibánez a földön, miután Smalling En-Neszirit konkrétan rálöki a csapattársára! Az eset azért nem ér büntetőt...

22. perc

Matics bal könyöke eltalálja Ocampost, megvan a mérkőzés első sárgája! Eddig a sérülésekről és ápolásokról szól a meccs...

17. perc

Ezúttal Celik marad lenn a gyepen, aki Tellesszel fejel össze. Szerencsére a török vendégmunkás is folytathatja a mérkőzést.

12. perc

A mérkőzés első óriási lehetősége: Dybala alakít ki ígéretes helyzetet, így Celik remek beadása után Spinazzola középről, 14 méterről célozhatja meg a kaput, de Bunu óriási bravúrral hárít! 

8. perc

Rakitic végzi el a Sevilla első szögletét, nem történik semmi, de legalább nem sérül meg senki... 

6. perc

Spinazzola átadása után Abraham oxival teszi be a labdát, amelyet a sevillai védők kifejelnek. 

2. perc

A találkozó első szögletét az AS Roma, illetve Pellegrini végzi el, amely után Taylor játékvezető rögtön félbeszakítja a meccset, ugyanis Gudelj és Ibanez fejel össze. 

1. perc

Az AS Roma kezdi a mérkőzést.

Nyitókép: MTI / Kovács Tamás 

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2023. június 01. 17:50
Narancsillat szállta be Budapestet. :)
VasváriPál
2023. június 01. 12:46
Imádom a Josét, egy igazi tőről metszett TROLL....itt lenne a helye a Mandiner-en
citromosParizer
2023. június 01. 07:06
az LMP, Párbeszéd, MSZP, Jobbik, PDSZ, Indesiteses bohócok, FreeSzFE-sek, azaz a moslék koalíció nagy része és a külföldről fizetett agitálók megint mind kevesebben voltak együtt, mint mint egy olyan meccsen, ahol még érintettségünk sem volt. a valóság mindig jobban megméri, hogy mennyire nincs rájuk igénye a társadalomnak, mennyire nincs támogatottságuk, mint Pulai :)
bagira
2023. június 01. 03:53
Stadion jó befektetés , libsik irigykedhetnek, megint Orbánnak lett igaza. Akkumulátor gyár is pénzt termeli , dolláros libbsiknek ez nem tetszik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!