A Puskás-díjas bicikli- és kabáttolvaj, aki egyébként nyelvzseni – portré a visszavonuló Zlatan Ibrahimovicról

2023. június 05. 16:32

Egy korszak végérvényesen lezárult. Zlatan Ibrahimovic hétvégén, a Verona elleni győztes idényzáró után könnyek között jelentette be: véget ért majdnem két és fél évtizedes profi pályafutása, visszavonul. A Mandiner a világklasszis előtt tisztelegve tíz érdekességet gyűjtött össze az emlékezetes karrierútról.

2023. június 05. 16:32
null
Vámos Tamás

1. Zlatan Ibrahimovic 1981. október 3-án született jugoszláv bevándorlók gyermekeként Malmö menekültek lakta területén.  Édesapja, Sefik Ibrahimovic bosnyák, édesanyja Jurka Gravic horvát származású, a szülők 1977-ben emigráltak Svédországba. Zlatannak két édestestvére és három féltestvére van, utóbbiak közül az egyik komoly drogproblémákkal küzdött, ezért főhősünk kilencévesen az édesapjához került. Ibra tehát svéd és bosnyák állampolgár is.

2. Zlatan mindössze 8 éves volt, amikor futballozni kezdett. Először kisebb malmői klubokban (Malmö FI, FBK Balkan) próbálkozott, majd 1995-ben, 14 évesen  csapott le rá a város első számú klubja, az FF Malmö. Egy év múlva kis híján abbahagyta a labdarúgást, hiszen édesapjának szeretett volna segíteni, és

Végül edzője beszélte rá arra, hogy mégis a futballt folytassa, hiszen elképzelhető, hogy ebben fényesebb jövő vár rá. 

A kőkemény angol védők sem tudtak lépést tartani vele Fotó: MTI/EPA, Peter Powell
A kőkemény angol védők sem tudtak lépést tartani vele Fotó: MTI/EPA, Peter Powell

3. A svéd válogatottban 121 mérkőzésen 62 gólt szerzett, ezzel a nemzeti csapat legeredményesebb játékosa. 2001 januárjában egy Feröer-szigetek elleni barátságos meccsen debütált, első találatát még abban az évben, egy Azerbajdzsán elleni Eb-selejtezőn (első válogatottbeli tétmérkőzésén) szerezte. Két világbajnokságon (2002 – Dél-Korea, Japán, 2006 Németország) szerepelt, öt vb-meccsen lépett pályára, gólt nem szerzett. Négy Európa-bajnokságra jutott ki a válogatottal (2004, Portugália), 2008 (Ausztria, Svájc), 2012 (Lengyelország, Ukrajna) és 2016 (Franciaország).  

4. A nemzeti csapatban a legemlékezetesebb találkozója egy angolok elleni, 2013-ban lejátszott barátságos mérkőzés volt (ráadásul ez volt az új nemzeti stadion avatómérkőzése), amelyen Svédország 4-2-re győzött, a hazaiak mindegyik találatát Zlatan Ibrahimovic szerezte, ráadásul főhősünk

Ezért a találatért teljesen megérdemelten nyerte el a Puskás-díjat. Íme:

5. A világklasszis támadó profi pályafutása során légióskodott Hollandiában (Ajax Amsterdam), Olaszországban (AC Milan, Internazionale, Juventus), Spanyolországban (FC Barcelona), Franciaországban (Paris SG), Angliában (Manchester United) és az Egyesült Államokban (Los Angeles Galaxy) is. Nem véletlen, hogy hat nyelven is megérteti magát: svédül, bosnyákul, angolul és olaszul folyékonyan beszél, de nem lehet eladni horvátul és spanyolul sem! 

Ennek eredményeképpen őt illetik meg a jogok arra,hogy ezzel a névvel bármiféle terméket (sporteszközt ruházati cikket,vagy éppen futballcipőt) állíttathasson elő.

A svéd válogatottban is történelmet írt! Fotó: MTI/EPA Georgi Licovszki
A svéd válogatottban is történelmet írt! Fotó: MTI/EPA Georgi Licovszki

7. Sosem titkolta, hogy rengeteg tetoválása van (nagy részét el sem tudja rejteni), erről a hobbijáról egyszer azt nyilatkozta, hogy drogként hatnak rá és függővé teszik. A tetkók egy része a családjához köthető dolgokat örökíti meg, emellett természetesen még rengeteg különféle motívumot és szöveget varratott magára.

8. A sokak által nagynak tartott egója ellenére elég nagylelkű, és nem áll hadilábon az adományozással sem. 2007 őszén, saját költségen egy jól felszerelt, kivilágított sportpályával tette gazdagabbá Rosengardot, Malmö egyik kerületét, ahol ő maga is nevelkedett. 

9. És ha már az ego: Zlatan Ibrahimovic kiemelkedő futballtudása mellett aranyköpéseiről. is ismert. Ebből néhány:

  • „A biciklilopás volt a specialitásom. Egy nap egy igazi csodára leltem, gyorsan ki is nyitottam a lakatot és lecsaptam rá. Három nappal később aztán leültek velem beszélni. Több tökéletes kifogással is készültem, miért nem én voltam, aztán kiderült, a másodedző bicaját nyúltam le… Később gyakran kérdezték tőlem, mi lett volna belőlem, ha nem állok profi futballistának. A válasz többnyire ugyanaz, vélhetően bűnöző lettem volna. A bicikliken kívül ugyanis kabátokat is loptam, és hogy őszinte legyek: élveztem az egészet!”
  • Soha nem felejtem el a napot, amikor először pályára léptem a Malmö arénájában. Húszezer ember tombolt, soha nem éreztem még ilyet. Egy pillanatra megdermedtem, aztán elkezdtem élvezni. Nem tudtam betelni a hangulattal, magamban csak annyit ordítottam, hangosabban, hangosabban! Tudtam, végre megtaláltam a helyem.
  • Amikor 17 éves voltam, Wenger megkért, hogy menjek az Arsenalhoz próbajátékra. Visszautasítottam. Zlatan nem jár próbákra.
  • Amit John Carew csak egy labdával képes megtenni, azt én megcsinálom egy naranccsal.
  • Jó dolog, hogy Mario Balotelli hozzám hasonlítja magát, mivel én nem hasonlítom magam hozzá.
  • Egy sérült Zlatan nagyon komoly veszteség minden csapatnak.
  • Nem király akarok lenni Manchesterben. Isten leszek itt!
  • Egy biztos: egy nélkülem rendezett világbajnokságon semmi néznivaló nincs!
  • Szállást keresünk, de ha nem találunk semmit, akkor csak simán megveszem az egész hotelt.
  • Egy olyan profi játékos, mint én, olyan, mint egy narancs. A klub kifacsarja az utolsó cseppig, és ha már nem kell, eladja egy másik klubnak.
  • A vírus kihívott engem, és én nyertem. De te nem vagy Zlatan, ne hívd ki a vírust! Használd a fejed, tiszteld a szabályokat: tarts távolságot, és mindig viselj maszkot. Győzni fogunk!
  • Amikor megveszel engem, egy Ferrarit kapsz!

10. Zlatan Ibrahimovic felesége Helena Seger svéd színésznő, modell és műsorvezető, érdekesség: korábban ő is futballozott, de aztán a kifutót, a kamerákat és a színpadot választotta. Két fiúk született: Maximilian 2006 szeptemberében, míg Vincent 2008 márciusában látta meg a napvilágot.

Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Matteo Bazzi 

       

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BlancoAgilon38
2023. június 08. 20:53
Mindig az egyik legnagyobb kedvencem volt.
Lord Vader
2023. június 06. 12:21
Arrogáns, középszerű játékos. Semmi alázat.
DonCiccio
2023. június 06. 06:08
Sokmindent csinált, sokfelé járt, világcsavargó de nem a családi balhéival meg a válásaival vannak tele az újságok hanem a teljesítményével
mo ching
2023. június 05. 20:15
Játszik a legújabb Asterix és Obelix filmben, a Középső Birodalomban! Kifejezetten jó volt benne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!