K.O. a boksznak? Kirakta az olimpiai közösségből a Nemzetközi Ökölvívó Szövetséget a NOB – az orosz elnök a fasiszta Németországot emlegeti

2023. június 23. 12:36

Példátlan döntésre jutott tegnap a NOB. A Thomas Bach irányította szervezet rendkívüli ülésén egyszerűen kitette a nemzetközi olimpiai sportokat koordináló szervezetek közül és az EL NEM ISMERT státuszba sorolta az IBA-t. Állítólag a boksz olimpiai részvétele nincs veszélyben, de nagy a baj. Az orosz elnök, Umar Kremljov közleményben a fasiszta Németország támadásához hasonlította a döntést.

2023. június 23. 12:36
null
Csisztu Zsuzsa

Kiütés az amatőr boksz szerveződésnek – az IBA kikerült az olimpiai családból

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) rendkívüli ülésén kizárták a Nemzetközi Ökölvívó Szövetséget (IBA) az olimpiai mozgalomból.

Hatvankilenc tag igennel – egy nemmel szavazott, tizen tartózkodtak – a NOB Végrehajtó Bizottságának javaslatára, hogy száműzzék a botrányos működésétől hangos szervezetet az olimpiai családból – írja az insidethegames. Korábban még egyetlen sportági irányító szervezetet sem zárt ki a NOB, így a  döntés példa nélküli. A kizárásra azt követően került sor, hogy az IBA-t eredetileg 2019-ben felfüggesztette a NOB a pénzügyekkel, az irányítással és az ökölvívóversenyek hiteles bíráskodásával kapcsolatos problémák miatt. 

A képen: Thomas Bach, a NOB elnöke. Fotó: Fotó: DENIS BALIBOUSE / AFP
A képen: Thomas Bach, a NOB elnöke. Fotó: Fotó: DENIS BALIBOUSE / AFP

Az IBA helyzetéről szóló NOB-jelentés megállapította, hogy az orosz Umar Kremljov elnök által vezetett testület nem valósította meg a felfüggesztés feloldásához előírt feltételeket,

vagyis maradt a totálisan autokratikus, önkényes és átláthatatlan vezetés.

Most nagy az esély arra, hogy a „szakadár szövetséghez”, a riválishoz, vagyis a World Boxinghoz vándorolnak át a nemzeti boksz-szövetségek, amelyet épp a sportág olimpiai státuszának biztosítása érdekében hoztak létre a szakadár tagok.

Az IBA-nak jogában áll fellebbezni, de a CAS-nál, vagyis a Nemzetközi Sportdöntőbíróságon már egyszer elbukott a végrehajtó bizottság ajánlását megakadályozó próbálkozásával.

Thomas Bach az ülésszakon elmondta, hogy a NOB-nak rendkívül komoly problémái vannak az IBA-val, miközben azt is hangsúlyozta, amit a korábban a Mandineren is olvasható – nso.hu-nak adott –  exkluzív interjúban is részletezett, hogy

Azt is hozzátette, hogy „ha problémánk lenne a bokszolókkal, akkor nem lett volna olimpiai verseny Tokióban, nem lenne verseny Párizsban".

Ezzel szemben az orosz elnök, Umar Kremjovnak nagyon is vannak problémái az ötkarikás szervezettel. Szerinte a „NOB súlyos történelmi hibát" követ(ne) el, ha kizárná az IBA-t", ami persze azóta megtörtént. Nem hagyta válasz nélkül a döntést, sőt, odáig ment, hogy a fasiszta Németország történelmi emlékeit idézze. 

és egy pusztító emberi tragédiához vezetett" - áll az IBA közleményében – amelyet az insidethegames is idéz.

„Nem titkolhatjuk, hogy a döntés katasztrofális a globális ökölvívás számára, és nyilvánvalóan ellentmond a NOB azon állításainak, hogy az ökölvívás és a sportolók érdekében cselekszik" – folytatta Kremljov.

A képen: Vlagyimír Putyin és Umar Kremljov. Fotó: Gavriil Grigorov / SPUTNIK / AFP
A képen: Vlagyimír Putyin és Umar Kremljov. Fotó: Gavriil Grigorov / SPUTNIK / AFP

Kremljov többször is a korábbi elnököt, CK Wu-t - a NOB korábbi végrehajtó bizottsági tagját, aki 2006 és 2017 között vezette az irányító testületet – hibáztatta a szervezet problémáiért.

Ezt a kijelentését persze széles körben elítélték, többek között a NOB is, amelynek nem csak ezzel az elfogadhatatlan elnöki stílussal volt baja eddig. 

A NOB már a Kremljov-korszak előtt is felháborodva konstatálta, amikor

az IBA az üzbég Gafur Rakhimovot nevezte ki elnöknek, aki állítólag kapcsolatban állt a heroincsempészettel. 

Christophe De Kepper, a NOB főigazgatója hozzátette, hogy a szervezet elérte azt a pontot, ahonnan már nincs visszaút. De Kepper szerint az IBA 2019-es felfüggesztése és a mai nap között nem történt elegendő előrelépés, és a visszaállítás feltételei sem teljesültek. „Mivel nagyon nagyra értékeljük az ökölvívó sportot, úgy gondoljuk, hogy az ökölvívók teljes mértékben megérdemlik, hogy egy tisztességes és átlátható nemzetközi szövetség irányítsa őket" – arra azonban nem tett utalást, hogy ez a formálódó World Boxing lehetne-e, vagy valami másik szervezet. 

Az orosz Kremljov, aki azzal is vitát váltott ki, hogy az ukrajnai invázió ellenére engedélyezte az orosz és fehérorosz sportolóknak, hogy saját zászlajuk alatt versenyezzenek,

gyakran hivatkozott az IBA-rendezvényeken kínált megnövekedett pénzdíjakra, mint a vezetése melletti kiállás indokára. Ez azonban a Gazprom gázipari óriáscéggel kötött vitatott szponzori szerződés miatt megkongatta a vészharangokat a NOB-nál. Az IBA azt állította, hogy nem újította meg az orosz állami tulajdonú energetikai vállalattal kötött megállapodást, miután az tavaly év végén lejárt. Ugyanakkor a belső hírek másról tanúskodtak, mert Kremljov néhány héttel korábban az Abu-Dzabiban tartott kongresszuson megkérdezte, hogy a tagok örülnek-e mégis a folytatásnak.

„Mindezek az ellentmondásos információk az IBA pénzügyi átláthatóságának és megbízhatóságának hiányát jelzik" – jegyezte meg a NOB.

Az IBA addig merészkedett, hogy

az Ernst & Young és a PricewaterhouseCoopers partnereit – akiknek az átlátható műkődés ellenőrzése lett volna dolguk – titoktartási megállapodások aláírására kérte,

így az IBA (jogszerűetlen) működését dokumentáló információkat nem lehetett megosztani senkivel – na, ezt szintén gyanúsnak találták a lausanne-iak.

A magyar bokszolókat is érinti majd mindez idehaza. Ahogy az nso.hu is írt róla, A Magyar Ökölvívó-szakszövetség is lassan elkezdheti navigálni magát a World Boxing felé, tekintettel arra, hogy az eddigi ernyőszervezete, az IBA már nem elismert státuszú tegnaptól. Idő még van, a döntés Párizst nem érinti, de a várhatóan a 2024-es olimpia után teljes fegyverzetben, a NOB-tól remélt induló támogatással színre lépő WB, (World Boxing) s az annak a keretein belül történő nemzetközi amatőr versenyzés  2027-től már egyedüli lehetőség marad arra, ha valaki olimpián szeretne bunyózni.

Nyitókép: .Illusztráció. Fotó: MTI/EPA/John G. Mabanglo

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vermacska
2023. június 23. 19:41
Minden pofon jó helyre megy. Szó szerint!
Ekeke
2023. június 23. 18:29
Akkor ez hogy is volt,a jelenlegi NOB -IBA affér fényében? https://index.hu/sport/2022/07/30/mar-nem-kovacs-istvan-az-iba-fotitkara/
Lauder Stenonis..
2023. június 23. 18:25
Egyébként az amatőr bokszot már rég ki kellett volna hajítani az olimpiáról. Gyakorlatilag az utóbbi 40 évben nem nagyon volt olyan olimpia, ahol ne csaltak volna el meccseket a bírók (elég csak arra gondolni, amikor Roy Jones bucira verte a koreait, mégis pontozással a koreai lett az olimpiai bajnok).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!