VILÁGBAJNOK a női kardválogatott a milánói vívó-vílágbajnokságon!

2023. július 30. 18:04

A Milánóban zajló vívó-világbajnokságon a magyar női kardvívó-válogatott az elődöntőben Dél-Korea legyőzése után a döntőben a franciákkal csapott össze, pont, ahogy egy évvel ezelőtt is. A mieink akkor első aranyérmüket nyerték meg ebben a fegyvernemben, a címvédéssel másodszor értek fel a csúcsra.

2023. július 30. 18:04
Csisztu Zsuzsa
Csisztu Zsuzsa

A magyarok az első fordulóban erőnyerőként még nem léptek pástra, a nyolc közé jutásért aztán 45:39-re verték a lengyeleket, majd a négy közé a görögök elleni 45:35-ös sikerrel kerültek. Az elődöntőben Dél-Korea következett és Pusztai Liza vezetésével magabiztos vívással 45:39-re nyerve jutott a döntőbe a magyar csapat. Tavaly után ismét, és az ellenfél Kairóhoz képest nem változott: ugyanúgy a franciák ellen küzdenek meg a lányok az aranyért, mint egy éve.

A franciák a mieinkhez hasonlóan erőnyerőként kihagyták az első kört, s az Algéria elleni első összecsapásuk még talán bemelegítésnek sem biztos, hogy jó volt: 45:22-re nyertek. A nyolc között Japán következett, s egy újabb sima siker: 45:37. Az elődöntőben Ukrajna sem igazán tudott komoly ellenállást kifejteni, 45:32 lett a vége.

A bronzérmet egyébként a mieink által az elődöntőben legyőzött Dél-Korea szerezte meg Ukrajna ellen, miután viszonylag nagy különbséggel, 45:32-re nyert.

A döntő nem indult jól a mieink számára, mert női kardcsapatunk az első három asszóból kettőt is elvesztett. (1. asszó – Pusztai–Apithy-Brunet 2-5)
Battai Sugár Katinka hozta a második asszót döntetlenre, (2. asszó – Battai–Balzer 5-5)
de előtte Pusztai Liza, utána pedig Szűcs Luca is kikapott. (3. asszó – Szűcs–Queroli 3-5)

Battai ugyan a negyedik asszóban egy találattal csökkentette a hátrányunkat, (4. asszó: – Battai–Apithy-Brunet 6:5) ám az ötödik körben már majdnem behozhatatlannak tűnő hét tus volt a franciák előnye, miután Caroline Queroli legyőzte Pusztait. (5. asszó – Pusztai–Queroli 2:5)

Ekkor Gárdos Gáborék hatalmasat húztak egy cserével és Szűcs Luca helyett Márton Anna kapott lehetőséget, aki kis híján csodát tett a női csapattal.

Márton Anna és a francia Sara Balzer a női kardcsapatverseny döntőjében a milánói vívó-világbajnokságon július 30-án. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Az olimpiai és világbajnoki ezüstérmes Sara Balzer ellen 25:18-as hátrányból indulva úgy egyenlített, hogy a franciának mindössze négy tus jutott, míg ő 11 találatot hozott a legkülönfélébb akciókból,  s végül a francia mindössze egy tus előnyt őrzött meg a hétből.  (6. asszó – Márton–Barzel 11:5).

Márton szinte vérátömlesztést adott a női csapatnak, hiszen láthatóan az utána következő Battai egészen más lelkiállapotban lépett a pástra, képes volt tovább növelni a különbséget, s 35:33-as előnynél adta vissza a pástot Mártonnak. (7. asszó – Battai–Queroli 6:3)

Márton Anna szinte lebegett, éteri állapotban érkezett meg újra a pástra és 5:1-re lesöpörte Manon Apithy-Brunet-t az utolsó előtti asszóban, (8. asszó – Márton–Apithy-Brunet 5:1) így Pusztai Liza hattusnyi előnnyel kezdhette meg a sorsdöntő és egyben befejező asszót.

Pusztai ebben a helyzetben is képes volt növelni a magyar előnyt, 

azaz Balzer ellen megnyerte a finálét, (9. asszó – Pusztai–Balzer 5:4), így a magyar női kardcsapat – hihetetlen csapatmunkával – megvédte világbajnoki címét és a fegyvernem története során második világbajnoki aranyérmét szerezte.

Magyarország–Franciaország 45:38
Magyarország: Márton Anna, Szűcs Luca, Battai Sugár Katinka, Pusztai Liza
Franciaország: Sara Balzer, Margaux Rifkiss, Manon Apithy-Brunet, Caroline Queroli 

 

Az utolsó tus és a világbajnoki öröm videón:


Nyitóképen: Márton Anna, Szűcs Luca, Pusztai Liza és Battai Sugár Katinka , az aranyérmes magyar csapat tagjai a női kardcsapatok versenyének eredményhirdetése után a milánói vívó-világbajnokságon  július 30-án. Fotó: MTI/Illyés Tibor

 

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
690123Ug
2023. július 31. 07:48
Fantasztikus! Éljenek a tehetséges lányok! Hajrá magyarok! Persze most is van beteg dislike-os.De szomorú élete lehet!
need-info
2023. július 30. 23:06
Nagyon nagy sportolóink vannak!
Genusnextgen
2023. július 30. 21:03
Minap a vizilabda csapat, most a kardválogatott! Ilyesmit kéne támogatni, nem a falábúakat Buksikáim. Büszkék vagyunk rátok, hajrá magyarok!
Lombi
2023. július 30. 20:43
Tökéletes. Gratulálok. Öröm nézni ezt a küzdeni akarást és tudást. Ez a pár hét sok magyar sikert hozott, sok sportágban. Küzdelmes, de annál nagyobb sikereket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!