Újabb jelentős angol sportlap idéz Orbán Viktort dicsérő szavakat, és veti fel egy budapesti olimpiarendezés ötletét

2023. augusztus 29. 18:01

Ha egy üzlet beindul! A Guardian után az Inside the games is idézi Lord Sebastian Coe Orbán Viktor miniszterelnököt dicsérő szavait és bátorítását egy budapesti olimpiai pályázat ügyében.

2023. augusztus 29. 18:01
Csisztu Zsuzsa
Csisztu Zsuzsa

Újabb dicsérő szavak az angol sajtóban az atlétikai vb után

Igazi mértékadó és bennfentes szakportálnak számít az angol insidethegames.biz, amely azon túl, hogy napról-napra tudósított a budapesti atlétikai világbajnokság eseményeiről, záró értékelésében 

a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke, Lord Sebastian Coe magyar miniszterelnököt dicsérő szavait és egy újabb budapesti olimpiai pályázat valós esélyeit emelte ki leginkább.

A lap idézi Lord Coe összegző értékelését, aki az itt rendezett atlétikai világbajnokság színvonalát látva arra bátorította Budapestet, hogy a magyar főváros pályázzon az olimpiai és paralimpiai játékok rendezésére, hiszen véleménye szerint 

Budapest új standardot állított fel a sportág világeseményének megrendezésében újításival, elkötelezettségével és vibráló légkörével együtt. 

Day 9 - World Athletics Championships Budapest 2023
Lord Sebastian Coe az atlétikai világbajnokság záróünnepségén
Fotó: David Ramos/Getty Images

A cikkben arról is részletesen írnak, hogy szerintük Magyarország újra napirendre veheti egy olimpiai pályázat lehetőségét, amelyre leghamarabb a 2036-os játékokkal kapcsolatban nyílik lehetőség. Hozzáteszik, 

információik szerint jelenleg a magyar kormány semmilyen módon nem kötelezte el magát egy hivatalos olimpiai pályázat ügyében.

Részletezik, hogy korábban Magyarország az 1916-os, 1920-as, 1936-os és 1960-as pályázatával egyaránt kudarcot vallott, és tájékozottságukat jól jelzi, hogy a 2024-es budapesti olimpiai pályázat meghiúsulását is a Momentum Mozgalom aláírásgyűjtő akciójához társítják. 

Arról is írnak, hogy Budapest a nagy nemzetközi sportesemények központjává vált, és ezt jól mutatja, hogy a budapesti atlétikai világbajnokságra több mint 400 ezer jegyet adtak el, a televíziós nézettség pedig meghaladta az egymilliárd főt. 

Az olimpiai témákban bennfentes portál természetesen Thomas Bach NOB-elnök látogatását sem hagyta szó nélkül, sőt a három napot Budapesten töltő sportvezető háromórás, Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott megbeszélését is elemezte,

amelynek középpontjában Magyarországnak a világ sportjához való hozzájárulása, a közelgő 2024-es párizsi olimpia és a jelenlegi geopolitikai helyzet szerepelt.

ORBÁN Viktor
Orbán Viktor miniszterelnök és Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, valamint Sebastian Coe az atlétikai világbajnokság tiszteletére rendezett műsoron és fogadáson
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Az angol szakírókat tömörítő portál természetesen részletes felsorolásba kezdett arról is, milyen kritikákat kap az országot irányító és 

a hazai sportéletet támogató miniszterelnök, akit általában azzal vádolnak – írják általánosságban, de konkrét hivatkozás nélkül –, hogy Orbán politikája aláássa a demokráciát és az emberi jogokat az országban, különösen az LMBTQ-közösségek iránt,

 nem beszélve a konkrét hivatkozások nélküli belföldi bírálatokról is az ország gazdasági teljesítménye és inflációs adatai miatt. 

Majd szó szerint idézik Lord Coe dicsérő beszédét, amelyről a Guardian is beszámolt – ahogy korábban írtunk erről – eképpen: „Amikor új helyszínre megyünk, nagyon ésszerű, ha abban az országban olyan miniszterelnökkel dolgozhatunk együtt, aki tényleg érti a sportot.

Orbán Viktor személyében nem is találhattunk volna jobb támogatót helyi és nemzetközi szinten sem”.

Coet idézték azzal kapcsolatban is, hogy az atlétikai szövetség elnöke tárgyalásokat folytatott a magyar kormánnyal arról, hogy a Nemzeti Atlétikai Központban a jövőben egy állandó nemzetközi edzőközpontot hozhatnának létre a Nemzetközi Atlétikai Szövetség és az Nemzeti Sportügynökség együttműködésében. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

 

 

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Isten jobb keze
2023. augusztus 30. 01:28
Miutàn kb az utolsók lettünk? Vissza kellene venni az arcból!
DE JÓ
2023. augusztus 30. 00:40
Az Atlétikai VB teljesen rendben volt, a kretén pöcs ellenére is, ez oké. De hagyjuk már ezt az olimpiát. Egészen egyszerűen Budapest a jelenlegi városszerkezetével nem alkalmas rá. Nem működik a belső közlekedése, az egész forgalma néhány túlterhelt vonalra öszpontosul. Hidak, vasúti terület átvágások és átívelések hiányoznak. a parkolás megoldatlan, a metró szörnyű lassan fejlődik. A város telen van bérház és bolt romokal. Abban nem hiszek, hogy majd az olimpiához kapcsolódó források fogják megoldani ezeket a problémákat. És, hát igen, vannak más, az emberek számára fontosabb prioritások is. Értem én, hogy a sportsikerek mennyire fontosak, de lássuk be, ez már nem az ötvenes évek, itt már nem egységesíti a nemzetet a foci, és ráadásul - ami nagyon fontos - nem jönnek alulról a fiatal spontán sporttehetségek, mert a fiatal agyakban destrukció és anarchia van a sport, az egészség és a teljesítmény igény helyett. Ezért inkább jól szervezett tömegsport kellene, nem olimpia.
Namond
2023. augusztus 29. 23:08
Coe az angol lord címéhez kap egy magyar kastélyt, a Guardian jó szándékúsága pedig kérdéses. A magam részéről működőképes egészségügyet, közoktatást, biztonságos, gyors, pontos vasúti közlekedést, repülőtéri metró csatlakozást, korszerűsített energetikai, víz-csatorna rendszereket szeretnék nem olimpiát.
Ugandai Bubu
2023. augusztus 29. 23:00
Gyönyörű államcsőd lesz, persze a kevésbé hülyéket nem fogja érinteni... Cigány ország impulzív morálja, ahol a buli, a látvány, a kifelé mutatás, a dzsukel villantás az első, nyilván mély kulturális okok miatt. Ennyi tehetségünk van gyerekek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!