Végzetes volt a világbajnoki hatodik hely: kirúgták Bíró Attila szövetségi kapitányt

2023. augusztus 23. 17:57

Döntött a Magyar Vízilabda Szövetség elnöksége: a tagok egyhangú szavazással a női válogatottat 2016 óta vezető Bíró Attila felmentése mellett foglaltak állást, miután a csapat a 6. helyen végzett a fukuokai világbajnokságon.

2023. augusztus 23. 17:57
BÍRÓ Attila

A fukuokai világbajnokságot követően első ízben ülésezett a Magyar Vízilabda Szövetség elnöksége, amely meghallgatta a világbajnokságról készült szakmai beszámolókat, azaz az aranyérmes férfiválogatottat irányító Varga Zsolt és a női csapattal a 6. helyen végző Bíró Attila értékelését. 

A testület mindkettőt elfogadta, ugyanakkor Bíró Attila esetében a tagok megvitatták a válogatott jelenlegi helyzetét, és végül egyhangú szavazással úgy döntöttek, érvényesítik a szövetségi kapitányok szerződésében szereplő kitételt, melynek értelmében a megállapodás következmények nélkül felbontható, ha az év fő világversenyén az általuk irányított válogatott nem végez az első négy hely valamelyikén.

BÍRÓ Attila
Történelmi siker: bronzérem a tokiói olimpián! Fotó: MTI/Illyés Tibor

Bíró Attilának sokat köszönhet a női vízilabdázás, hiszen a korábbi években nagyszerű munkát végzett a válogatott élén  nyilatkozta Madaras Norbert MVLSZ-elnök a szövetség honlapján. 

Szavai szerint: „amikor 2015 végén átvette a csapat irányítását, 

kritikusnak tűnt a helyzet a világbajnoki kilencedik helyet követően, ehhez képest rögtön Európa-bajnokságot nyert a lányokkal,

és már a riói olimpián nagyon megérdemelték volna, hogy meglegyen az első ötkarikás érmünk. Ezt követően is sok nagyszerű eredmény született, csúcspontként a tokiói bronzzal és a tavalyi, hazai környezetben megnyert világbajnoki ezüsttel, amely örökre feledhetetlen emlék mindannyiunknak. Ugyanakkor a tavalyi spliti Európa-bajnokság, de különösen a mostani világbajnokság nem sikerült úgy, ahogy reméltük, ami méltó lenne a korábbi remekléshez, illetve ennek a válogatottnak a nívójához. Ezért gondolták úgy az elnökség tagjai, hogy 

új lendület kell a csapatnak, amit csak egy komolyabb változás adhat meg.”

Az elnökség felhatalmazta Madaras Norbertet, hogy a következő időszakban folytasson tárgyalásokat a lehetséges jelöltekkel, majd tegyen javaslatot a kapitány személyére, akiről végül az elnökség dönt majd.

A válogatottnak még meg kell szereznie az olimpiai kvótát, erre vagy a januári, netanyai Európa-bajnokságon (a győztes, vagy a kvalifikáltak mögötti legjobb helyezést elérő csapat) vagy a februári, dohai világbajnokságon nyílik esély, ahonnan még a két legmagasabban rangsorolt, korábban kvótát nem szerző együttes utazhat Párizsba.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
excopp
2023. augusztus 24. 08:03
- én sajnálom, és köszönöm az eddigi eredményeket; neki is, a lányoknak is
llnnhegyi
2023. augusztus 23. 18:14
Utánpótlás építése teljesen elmaradt. Keszthelyi helyére már egy húzó csillagnak ott kellene lennie! Kettő megjobban mutatna!
elégia
2023. augusztus 23. 18:05
Miután Magyarozszág vizilabda nagyhatalom, itt a feltételek nagyon szigorúak.
balbako_
2023. augusztus 23. 18:05
A magyar női vízilabdának ez kudarc.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!