Pár szóban Szófiáról: Magyarország benyújtja a panaszát Bulgáriának a méltatlan bánásmódért – Szoboszlaiék a pályán vehetnek elégtételt!

2023. november 14. 18:26

Saját magukat járatták le a bolgárok, de nem sajnálkozhatunk és sértődhetünk meg, egy idegenbeli győzelemmel adhatunk csattanós választ, s juthatunk ki az Európa-bajnokságra.

2023. november 14. 18:26
LANG Ádám; DESZPODOV, Kiril
P. Fülöp Gábor

Sok hűhó semmiért! Mégis Szófiában rendezik a Bulgária – Magyarország labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőmérkőzést csütörtök este. A helyszín végül az eredetihez képest nem változott, legfeljebb jókora vargabetűt leírva, Plovdivon és Kardzsalin át került vissza a bolgár fővárosba. Jellemző, hogy még a sajátjaik is gúnyt űztek a bohózatból: az ötszáz fős Dolna Gradeshnitsa is bejelentkezett. Az észak-macedón határhoz közel fekvő település felajánlotta a csapat stadionját a mérkőzés megrendezésére. Mint írták, a pálya teljes mértékben megfelel a válogatottjuk színvonalának... Majd hozzátették: tisztelettel meghívják a bolgár szövetség elnökét, Mihailov urat, whiskey ugyan nincs, de van jó kis keratsuda – utaltak a nagyon ritka, bolgár szőlőből készült borra.

Ezt is ajánljuk a témában

Szóval, a helyszín maradt, ám hiába a vicces mémek és trollok sokasága, valahogy mégsem őszinte a mosolyunk. Tényleg, mint egy lottósorsoláson, a lezárt golyóbisokból húzták ki random módon a lehetséges házigazdák neveit a korrektségre fittyet hányó balkániak. Az ügyben felettébb diplomatikus, a rázúduló szitokáradatot megszenvedő Magyar Labdarúgó Szövetség kedden, az újabb módosítás nyomán már hallatta a hangját. „ ... pár nappal a mérkőzés előtt teljes káosz alakult ki a helyszínnel kapcsolatban, már egyértelműen ki kell mondani: amit a rendező szövetség művelt az elmúlt hetekben, példátlan, teljes mértékben indokolatlan és súlyosan sportszerűtlen. 

Még egy családi nyaralást sem lehet így megszervezni, nemhogy egy komoly téttel bíró, emberek sokaságát érintő és milliókat érdeklő nemzetközi labdarúgó-mérkőzést

 – olvasható az MLSZ közleményében, amelyben hangsúlyozzák: „A bolgár szövetség lehetetlen helyzetbe hozta az UEFA-t és a magyar szövetséget is: kihasználva, hogy mindkét szervezet a sportszerűséget tartja szem előtt, és minden esetben arra törekszik, hogy a pályán dőljön el a továbbjutás kérdése. A szabályok alapján a helyzet egyértelmű: 

ha a magyar válogatott nem utazna el a most kijelölt helyszínre, játék nélkül veszítené el a mérkőzést, ami nyilvánvalóan vállalhatatlan opció minden labdarúgást szerető magyar ember számára.

 Ezért az MLSZ alkalmazkodik a döntéshez, a magyar csapat elindul Szófiába, és csütörtökön pályára lépve a szurkolók távolból is érezhető támogatása mellett mindent megtesz azért, hogy kiharcolja az Európa-bajnokságra való kijutást” – írja a vétlen magyar fél.

Azaz, ha ezután a herce-hurca után jogosan felháborodva bojkottálnánk a mérkőzést, még mi ütnénk meg a bokánkat! Nonszensz, mint ahogy az is, hogy biztonsági kockázatok és a helyi rendőrség mögé bújva zárt kapussá nyilvánították a találkozót. A helyszínnel ellentétben ehhez konzekvensen ragaszkodtak, mert a több fórumon is korruptnak nyilvánított bolgár focivezetők tartanak a saját – átvert, őket lemondásra felszólító – szurkolóik haragjától. Ezért nem lehet ott a jegyet vásárolt kétezer magyar drukker a lelátókon, és élheti át Szoboszlai Dominikékkal az Európa-bajnokságra való egyenes ági kijutást okozta mámort. Egyetlen pontot kell szerezni két meccsen, hogy 1985 után pótselejtező nélkül legyen ott egy világversenyen a magyar labdarúgó-válogatott. 

Ezt is ajánljuk a témában

A magyar játékosok hétfőn, a közös felkészülés kezdetén úgy nyilatkoztak, arra készülnek, hogy lesz mérkőzés, a feladatukra koncentrálnak. A kialakult helyzetet jól szemlélteti a csapatkapitány, Szoboszlai Dominik velős példázata kölyökkorából: 

Talán az U12-es bajnokságban fordult elő velem legutóbb, hogy vasárnap még nem tudtam, lesz-e meccsünk csütörtökön… semmi értelme azzal foglalkozni, hogy mi történik Bulgáriában, vagy hogy miért alakult így a helyzet, csak a saját teljesítményünkre koncentrálunk. Ugyanúgy felkészülünk, mint a korábbi meccseinkre, és kijutunk az Eb-re!

 – nyilatkozta a Sportálnak a 23 éves középpályás. 

Ezt is ajánljuk a témában

Remélhetőleg nem tudják kizökkenteni a koncentrációból Marco Rossi fiait a derék bolgárok, akik mindent megtettek azért, hogy összezavarják a magyar csapatot. Egy vízválasztó csata előtt csak-csak érthető lenne ez a kavarás, ám az aranylabdás, világbajnoki negyedik Hriszto Sztoicskov szerény képességű „utódainak” szemernyi esélyük sincs beleszólni a továbbjutás kérdésébe. Maximum elronthatják az örömünket. Márciusban a teltházas Puskás Arénában (több mint 60 ezer néző előtt) 3-0-ra vertük Bulgáriát, amelynek futballja, nem csak válogatott szinten soha nem látott mélypontra süllyedt. Jövőre jubilál, kereken 20 éve lesz, hogy Európa-bajnokságon szerepelt, soraiban egy bizonyos Dimitar Berbatovval. A Bayer Leverkusen, a Manchester United, a Tottenham színeiben és nemzeti csapatában is gólerős csatár kifakadt a bolgár – magyar rendezésével kapcsolatos anomáliák miatt. 

Ami történik, az egyszerűen abszurd! Már sorozatgyilkosoknak nevezem a vezetőket, mert sorozatosan megölik a futballt, és ellopják azt a szurkolóktól”

 – fogalmazott a Bulgária mezében 78 mérkőzésen 48 gólt szerző korábbi klasszis. Szavai még akkor is sokatmondóak, ha éppen a jelenlegi focielnök helyére pályázik. Érezhetően nagy a baj a bolgár futballban, ezt tetézheti a magyar csapat egy szófiai győzelemmel és pezsgőzéssel. Az igazán csattanós válasz, s némi elégtétel lenne.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

 

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2023. november 16. 16:41
A szar csicskákkal azt tesznek a gazdáik, amit csak akarnak. A magyarok sajnos európa szar csicskái, mára már odáig zuhanva, hogy egy horvát, bolgár, román, tót is szabadon rugdoshatja, amikor csak a kedve tartja. Picsányi, ártópeti, orbán, a kurva anyátokat basszátok szájba!
KBA98
2023. november 15. 10:31
bocs! Bulgáriával együtt!
KBA98
2023. november 15. 10:30
Az UEFA elmehet a halál f...ra!
zakar zoltán béla
2023. november 15. 09:49
Zolotarjov! 100%!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!