Keszthelyi Rita világrekorder lett, Varga Dénes jubilálhat, ha játszik – most kezdődik az igazi világbajnokság!

2024. február 06. 23:24

Magyar – olasz klasszikuson dől el, milyen út vár címvédő férfi vízilabda-válogatottunkra. A nők elkerülnék az olimpiai címvédőt, hogy biztosan kvótát szerezzenek. Mandiner-esélylatolgató.

2024. február 06. 23:24
VARGA Dénes
P. Fülöp Gábor

Olyan tettre készülnek Varga Dénesék, amely sem nekik, sem a nagy elődöknek sohasem sikerült. Hiába kilencszeres olimpiai aranyérmes, négyszeres világbajnok Magyarország férfi pólóban, a címvédés vb-n nem jött össze! Történelmi tettre készül tehát a 2023-ban győztes csapat (12 játékos most is kerettag), amelynek a hölgyekkel ellentétben már nem kell izgulnia azért, hogy lemaradjon a párizsi olimpiáról. A dohai világbajnokság már vasárnap elrajtolt, játszottak is a mieink, csak éppen az nem derült ki, valójában mire képesek, milyen formában vannak. 

Élet-halál az olaszoknak

Férfi válogatottunk eddig egy mérkőzésen ugrott a medencébe az impozáns, csak éppen az ürességtől kongó katari vizes komplexumban: 15-8-as sima győzelem lett a vége az öldöklőnek nem nevezhető összecsapásnak. A tavalyi döntő ötméteres-párbajának hőse,  Vogel Soma kettőt most is kivédett, Vámos Márton és Zalánki Gergő is 3-3 gólt lőtt. Utóbbinak és Angyal Dánielnek azért lesz csak emlékezetes a „tucatmérkőzés”, mert 150. alkalommal szerepeltek a nemzeti együttesben. Szerda este (18.30, M4Sport) következik az első nagy erőpróba, a kazahok ellen 33-3-mal hangoló olaszok elleni csoportdöntő. Amelyik csapat győz (döntetlen esetén eldöntik ötméteresekkel), csoportelsőként egyből a negyeddöntőbe kerül, a vesztesre már a nyolc közé kerülésért komoly ellenfél – az USA, Szerbia, Montenegró trió harmadik helyezettje – vár. Szóval a tét nem kicsi, ráadásul az olaszok még az olimpiai indulási jogért küzdenek. Első olvasatra sok a 4 darab itt megszerezhető kvóta, de Alessandro Campagna fiai számára létkérdés a minél jobb szereplés, mert akad jónéhány aspiráns. A januári, zágrábi Európa-bajnokságon a fiatalokkal felálló magyar csapat meglepte őket a csoportkörben (10-5 ide), a bronzmeccsen revansot vettek (12-7 oda). Egyébként is jól ismerik egymást a felek, Zalánki Gergőre ez különösen igaz. A 2023-ban a világ legjobb férfi vízilabdázójának megválasztott balkezes klasszis Olaszországban, a Bajnokok-Ligája-győztes Pro Reccoban játszik klubszinten.

„Sokat, szinte mindennap videóztuk őket, az Európa-bajnoki meccseiket, de korábbi egymás elleni találkozóinkat is. Abból indulunk ki, hogy ez nekik az olimpiai kvalifikáció miatt tényleg egy élet-halál meccs lesz. Bődületes módon be fognak kezdeni, nekünk túl kell élni valahogy az első nagy rohamot... 

Amikor az Eb-n nyertek a fiatalok, beszélgettünk róla, hogy mi nem is nagyon tudtunk éles helyzetben győzni ellenük, jó lenne, ha már nekünk is sikerülne.

 Nagyon észnél kell lennünk, hogy ne menjen el a meccs egy ilyen ideges, dühös játékba, mert abban jobbak lesznek. Nekünk vízilabdázni kell, de nehéz lesz, mert jobb formában vannak” – mondta az M4 Sportnak

Ezt is ajánljuk a témában

 

Ezt is ajánljuk a témában

A bűvös tízes és a triplázás

Az olasz melót úgy tűnik, legnagyobb sztárja, egyetlen olimpiai bajnoka nélkül kell elvégeznie a magyar csapatnak: Varga Dénes kedden a társak után utazott, de vélhetően nem fog játszani. A Mandiner is beszámolt róla, hogy fülgyulladással kezelték a 36 éves klasszist. Varga Zsolt szövetségi kapitány Dohában beszélt arról, hogy Olaszország ellen nem nevezi „Dumi”-t, akire csak a torna későbbi szakaszában számít.

„Megkaptuk az orvosi beleegyezést, az “okét” arra, hogy jöhet. Nyilván, miután az elmúlt napokban nem mehetett vízbe, nem edzhetett és nem dolgozott a csapattal együtt, ezt a következő napokban pótolni kell. Sokat hagyott ki és a sérülésveszély miatt is azt gondolom, hogy sokkal fontosabb, hogy beépítsük újra őt a csapatba.”

A 330-szoros válogatott (444 gólos) Varga Dénes számára különleges lehet a világbajnokság, amely a 10-es sapkás ikon 10. vb-je (eddig is magyar csúcstartó volt, a brazil-spanyol Felipe Perrone 12-nél jár). Vámos Mártonnal együtt a sportág első háromszor magyar vb-aranyérmesévé szeretne válni. A pekingi ötkarikás bajnok eddigi éremkollekciója a világbajnokságokon 2-2 arany- és ezüst. A 2013-as barcelonai siker alkalmával egyébként bátyja, Dániel is csak a torna későbbi szakaszában csatlakozott a csapathoz ujjtörése és csodás gyógyulása után. 2019-ben Dénes a csoportkörben szenvedett szintén ujjtörést, a végjátékra visszatért, de nem tudott igazán segíteni a 4. helyen végző együttesen. Ezúttal azonban – ha minden igaz – nem kell olyan súlyos bajt orvosolni, és a kis kihagyás, feltöltődés még jól is jöhet.

Ezt is ajánljuk a témában

A királynő korona nélkül

Keszthelyi Rita a vízilabda legendája, ha lesz világ- és olimpiai bajnok, ha nem. A 32 éves, utánozhatatlan zseni – aki igazi csapatember és rengeteget dolgozik is – nyert már Európa-bajnokságot (2016), volt vb 2. (2022, Budapest) és olimpiai bronzérmes (2021). Egyéni díjainak se szeri,se száma, világversenyek legjobbja és gólkirálynője, a válogatottban 338 fellépésén eddig 814 gólt szerzett. Dohában újabb mérföldkőhöz érkezett, a 9. világbajnokságán játszik – ez világrekord! A világszerte elismert pólós a szokásos szerénységgel és mosolyogva konstatálta a fejleményeket.

Szívesebben lennék másban világrekorder, például, hogy mind a kilencen aranyérmet nyertünk. Remélem, hogy ezen sikerül egy szép szereplést produkálnunk, és a kvótával hazamennünk

 – nyilatkozta a waterpolo.hu-nak. 

Keszthelyi Rita és a női vízilabda-válogatott számára ez a világbajnokság az utolsó esély, hogy kivívja a párizsi indulási jogot. Már csak 2 hely kiadó, amelyek egyikéért az olaszokat vagy a kanadaiakat kell megelőzni. Ugyanakkor – mivel nincs selejtezőtorna – már kvótával rendelkező csapatok keresztülhúzhatják a számításainkat. A legjobb 4 közé jutásért az olimpiai címvédő Amerikai Egyesült Államok vagy a friss eb-győztes Hollandia lesz az ellenfél. A Mihók Attila – Cseh Sándor társ szövetségi kapitányok által irányított magyar együttes sorsa, útja a csütörtöki  (11.30, M4Sport), Ausztrália elleni találkozón dől el: győzelemmel a kisebbik rossz, Hollandia következne... Az új-zélandiak (19-8) és a szingapúriak elleni (39-2) felhozó találkozók után végre megkezdődik a világbajnokság női csapatunknak is.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
anegy_
2024. február 07. 08:46
Hajrá Lányok! Hajrá Fiúk!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!