Megszületett az ítélet a rabszolgatartó zalai család ügyében

2024. január 24. 17:02

A legsúlyosabb büntetést az anyára szabták ki.

2024. január 24. 17:02
null

Súlyos fegyházbüntetéseket szabott ki a Pécsi Ítélőtábla jogerősen egy zalai család tagjaira, akik több emberrel éveken át rabszolgaként bántak; egyik ismerősük az embertelen körülmények miatt halt meg – tájékoztatta a bíróság szerdán az MTI-t. A közleményben azt írták, hogy egy Zalaszentgrót közelében fekvő községben egy házaspár, a három lányuk, a fiuk és a vőjük gyenge akaratú embereket környékezett meg, akiket barátság vagy szerelmi kapcsolat ígéretével költöztettek az ingatlanjukba. 

Eleinte meggyőzéssel, majd megalázással, fenyegetéssel és bántalmazással kényszerítették őket arra, hogy a család megélhetését biztosítsák, miközben korlátozták a szabadságukat, elvették minden jövedelmüket, és hitelek felvételére kényszerítették az állati sorban tartott áldozataikat. 

Az egyik lány még 2015-ben egy asszony és annak elvált férje bizalmába férkőzött. A könnyen befolyásolható, rossz körülmények között, már külön élő házaspárnak jó elhelyezést, a férfinak pedig az egyik lány szerelmet ígért, így költöztették be magukhoz őket. 

Kezdetben jól bántak velük, de hamarosan sanyargatni kezdték őket, 

elvették a keresetüket, éheztették és mozgásukban korlátozták, illetve a ház körül is dolgoztatták mindkettőjüket. 

A férfi mintegy 30 kilogrammot fogyott, havi több százezer forintos jövedelmét vagy a táppénzét elvették, és hitel felvételére is rávették. A rendszeres bántalmazások miatt a sértett többször próbált megszökni, de mindig elkapták, 2016-ban végül rendőri segítséggel tudott megszabadulni fogvatartóitól. A férfi volt feleségét, aki később ugyancsak megszökött, hasonló körülmények között tartották, és prostitúcióra kényszerítették, előbb Hévízen, majd Németországban kellett kiszolgálnia férfiakat, a jövedelmét pedig elvették. A rabszolgaként kezelt nő nem használhatta a fürdőszobát, ételként pedig csak maradékokat kapott ő is, többször leülni sem engedték. 

Egy másik férfit is már 2014 óta tartottak a háznál embertelen körülmények között egy udvari, fűtetlen deszkabódéban. Többször és súlyosan bántalmazták, éheztették, az évszaknak, időjárásnak megfelelő ruhája nem volt, munkára kényszerítették és a jövedelmét tőle is elvették. A csontsoványra fogyott férfi csaknem félszáz sérüléssel 2016 februárjában kórházba került, de súlyos tüdőgyulladása és immungyengesége miatt hamarosan meghalt. 

Egy nőtől a családtagok 2015-től erőszakkal, fenyegetéssel többször is pénzt szereztek, a több százezer forint mellett arany ékszereket is. 

A könnyen befolyásolható asszonyt 2016-ban vették rá arra, hogy költözzön hozzájuk, de őt is rabszolga módjára kizsákmányolták, megfosztották a szabadságától, éheztették, kegyetlenül kínozták, pszichésen és fizikailag rendszeresen bántalmazták, ami miatt többször is kórházba kellett vinni. Megfenyegették, hogy nem mondhatja el, mi történt vele, 2019-ben viszont már olyan életveszélyes állapotban vitte a mentő kórházba, hogy néhány órán belül meghalt volna.

A hat családtagot – a hetedrendű vádlott az eljárás idején meghalt – társtettesként elkövetett emberkereskedelem és halált okozó testi sértés, az egyik lányt ezen felül zsarolás miatt is elítélte tavaly februárban a Zalaegerszegi Törvényszék, hat és tizenhárom év közötti letöltendő fegyházbüntetéssel sújtották őket. A legsúlyosabb büntetést az anyára szabták ki, egyedül az egyik, akkor még fiatalkorú fiú kapott két év, de öt évre felfüggesztett szabadságvesztést. 

Utóbbi vádlott vonatkozásában az ítélet már korábban jogerőre emelkedett. A többi vádlott fellebbezése folytán eljáró Pécsi Ítélőtábla szerdán a legidősebb lány büntetését 10-ről 7 év fegyházbüntetésre enyhítette, egyebekben az elsőfokú bíróság ítéletét megalapozottnak találta és helybenhagyta. 

Az ítélet jogerős.

 

Nyitókép: Pixabay

 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kingsjewel
2024. január 25. 09:40
Mondjuk azok se normálisak, akik beköltöznek egy ilyen kisebbségi famíliához(mert kb 100 %, hogy azok voltak), hacsak nem voltak az áldozatok is 'közülük valók'.
ujujuj
2024. január 25. 08:42
Ebben az esetben enyhítés? Találtak valami enyhítő körülményt, ami indokolja a rabszolgatartást? Rájöttek, hogy hirtelen felindulásból követték el a rabszolgatartást, ezért csak 6 és 13 év? Már megint miért érzem úgy, hogy a magyar igazságszolgáltatás a bűnözők igazságát szolgáltatja?
Nuttika
2024. január 24. 23:35
Ennyi egy gyilkosság? És a többit, mint rabszolga tartás, a rablás, a szabadságban korlátozás,a súlyos testi sértés, prostítucióra kényszerítés és stb. még nem is taglaltuk. Ja és súlyosbításként bűnszervezetben elkövetve. Az összes tetves bírót ezek kezei közé kéne engedni, aki csak ennyit ad.
a straight cold player
2024. január 24. 19:12
Kevés, kevés és kevés!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!