Véget ért a Liu-sztori: bedarálta Kína az egykor magyar sportolókat

2023. április 03. 21:38

Kína jött, a tehetséges sportolók mentek, és már meg is vannak első dobogós győzelmeik. De hogy sikerülhetett mindez ilyen gyorsan? Összefoglalónk!

2023. április 03. 21:38
null
Béres Sándor
Béres Sándor

A Mandiner olvasói emlékezhetnek: 2022. novemberében robbant a hír: az olimpiai bajnok Liu fivérek, Shaolin Sándor és Shaoang a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) hozzájárulását kérték az országváltásukhoz vezető folyamat megindításához. Az MOKSZ akkori tájékoztatása szerint a két rövidpályás gyorskorcsolyázó akkoriban még nem nevezte meg, hogy melyik ország színeiben kívánja folytatni pályafutását, és a MOKSZ felé egy nemzeti szövetség sem jelzett igényt formálisan vagy informálisan a sportolók versenyzői jogának megszerzésére. A magyar szövetség és a versenyzők közötti szerződés miatt azonban sokáig úgy tűnt, többszázmilliós támogatást kell a Liu fivéreknek visszafizetniük. Erről ide kattintva olvashat bővebben.

„Megúszták”

Noha ez úgy tűnt, nem lesz egyszerű, hazánk végül ingyen elengedte a Liu testvéreket Kínába. A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség december 20-i elnökségi ülésén ugyanis úgy határozott, hogy Liu Shaoangnak és Liu Shaolin Sándornak

nem kell fizetniük azért, hogy a továbbiakban nem magyar színekben kívánják folytatni a versenyzést.

Erről itt olvashat bővebben.

„Én olyan sportolót még nem láttam, akinek a döntésében nem játszott szerepet a pénz" - sportközgazdász a Liu fivérek ügyéről a Mandinernek

Meghatározói a magyar sporttörténelemnek, nemzeti dicsőséget szereztek nekünk, megérdemlik, hogy ha menni akarnak, elengedjük őket - mondja a korcsolyázókról Dénes Ferenc, aki szerint a sport is olyan munka, mint a többi: fizetés jár érte. De vajon miért, kitől és mennyi?

Kitálalt a sportolók korábbi edzője

Időközben azonban kitálalt a Liu fivérek korábbi edzője és kiderült: nemcsak a két bajnokot vették volna el Magyarországtól. Mint Bánhidi Ákos nyílt levélben fogalmazott: „mindenki elhiheti, hogy Lina a stábtagokból szívesen elvitt volna magával néhányat a messzeségbe, ha ezt megtehette volna” – vélte az edző. Erről itt írtunk bővebben.

„Szünetelés”

2023. januárjában eközben még csak arról lehetett tudni, hogy „szünetelnek” a Liu fivérek, országváltásról és Kínáról addig még szó sem volt. Noha azt már a hónap végén tudni lehetett:

a koreai sajtó szerint a Liu fivérek már 2022 végén megkapták a kínai állampolgárságot. Gyorsított eljárásban.

Erről ide kattintva olvashat bővebben.

Kubatov Gábor is megszólalt a fiatalok távozása kapcsán. A Fradi elnöke szerint a Ferencvárosnak a szövetség helyébe kellett volna lépni és tető alá hozni a megállapodást. Erről itt írtunk bővebben.

bővebben.

2023. márciusának elején kiderült az is, hogy nincs magyar születésű induló a magyar válogatottban a junior műkorcsolya vébén, valamint a sajtóban felmerült, hogy lehet, hogy nem érte meg az országváltás, lévén, hogy

Liuékat nem nevezték a kínaiak a vébére.

Erről itt írtunk részletesebben. De a sajtó mélázott azon, hogy vajon visszafogadnák-e a magyarok hazai színekben versenyezni a Liu fivéreket? (lapunk nem reprezentatív felmérése alapján nem – a szerk.).

Időközben kiderült az is: a fiatal sportolók hatalmas kockázatot vállaltak, ugyanis „szó sincs arról, hogy több pénzért, vagy Kínáért hozták volna meg döntésüket” – nyilatkozta az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Hunyady Emese az Origónak.

, ugyanis  – nyilatkozta az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Hunyady Emese az .

A kép, amit „soha nem akartunk látni”

Március végére aztán végleg eldőlt a két klasszis sorsa. Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang bemutatkozott kínai állampolgárként, egyúttal azt is bizonyította, hogy

lemondtak magyar állampolgárságukról. 

A magyar színekben történelmi olimpiai bajnoki címeket szerző testvérpár a közel 14 millió lakosú Tiencsin városának rövidpályás gyorskorcsolya csapatában tért vissza a versenyzéshez, és március 31. és április 2. között már a kínai országos bajnokságon a válogatottságért küzdhetett. Egy kép erejéig az országváltást bizonyító okiratokkal is pózoltak.

Fotó: VCG/VCG via Getty Images
Fotó: VCG/VCG via Getty Images

Fontos győzelem Pekingben

A fiatalok aztán jelentős győzelmet arattak Pekingben, hiszen a győzelemmel immár kínai színekben is letették a névjegyüket. Az 1000 méteres gyorskorcsolyában Liu Shaoang győzedelmeskedett, Liu Shaolin pedig ezüstérmes lett a vasárnapi zárónapon. Erről itt írtunk bővebben.

Aztán jött a megosztó Instagram-bejegyzés

Vasárnap aztán Liu Shaoang olyat posztolt, aminek kapcsán feltehető volt, hogy Magyarországon sokan nem fognak örülni. „Köszönöm mindenkinek a támogatást és a bátorítást!” – írta kínaiul Instagramján Liu Shaoang. Az olimpiai bajnok gyorskorcsolyázó hozzátette: 

Alig várom, hogy a jövőben egy nagyobb színpadon találkozzunk!” – tette hozzá. Bejegyzése végén magyarul annyit írt: „Köszönjük azoknak, akik eddig is velünk voltak”.

Az említett bejegyzést itt tekintheti meg:

 

Nyitókép: Fred Lee / Contributor via Getty Images

Összesen 133 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sclerotic
2023. április 05. 07:55
Nem kell már egyáltalán foglalkozni velük. A többieknek is biztosítva vannak az élsportolási körülmények, hogy bizonyítsanak. Az az igazi magyar virtus, ha a jövőben valamelyik magyar srác legyőzi őket!
betamás89
2023. április 04. 12:07
Az én szememben az, hogy ingyen elengedték őket, a magyar nemzetgazdaság elleni merénylet.
Proxima Centauri
2023. április 04. 09:36
Foci (Loic, Styles), vízilabda (Rybanská, Parker, Gergely), kézilabda (Pedro, Pérez, Zácsik, Kovacsicz,).... csupacsupa hazaáruló... csak magyar válogatott mezben. A kajakos Kozák csak félig, bár a Danuta azért jelez valamit Vagy????????
flesh ripper
2023. április 04. 07:37
Radír! Saját magukat radírozták ki a mi sporttörténetünkből. Lapozzunk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!