Női kézilabda-válogatott: a vb-n a nyolc közé jutás a cél!

2021. november 24. 14:59

A spanyolországi világbajnokság előtti sajtótájékoztatón az is elhangzott: a hosszú távú cél az olimpiai részvétel kiharcolása.

2021. november 24. 14:59
null
Vámos Tamás
Vámos Tamás

Elsőként Kirsner Erika kapott szót, aki elmondta: az olimpia után új szövetségi kapitánnyal és egy új csapattal vágtak neki a soron következő feladatoknak. A Magyar Kézilabda Szövetség alelnöke hozzátette:

„A tokiói játékokon a hetedik helyen zártunk, ezzel is bizonyítva: továbbra is a világelithez tartozunk. Ezt a szintet szeretnénk megtartani a világbajnokságon is, a minimális célunk a legjobb nyolc közé jutás”

Kirsner Erika Tomori Zsuzsa válogatottságot lemondó döntésével kapcsolatban csupán annyit jegyzett meg:

„Nem kívánok ezzel foglalkozni…”

 

Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány azzal kezdte a beszámolóját, hogy a legfontosabb és legjobb hír, hogy a Ferencváros játékosai (Bíró Blanka, Klujber Katrin, Márton Gréta, és reményeink szerint Szöllősi-Zácsik Szandra) is csatlakoztak a kerethez.

„A koronavírus-járvány miatt természetesen borult a felkészülés egy része, de a Franciaország elleni felkészülési mérkőzésekre és a világbajnokságra is a legjobb tudásunk szerint igyekszünk felkészülni.

Amikor elkezdtük a közös munkát az volt a cél, hogy a rutinos játékosokat megtartsuk, és melléjük építsük be a legtehetségesebb fiatalokat. Ez a terv több okból meghiúsult,

most túlnyomórészt fiatalok alkotják a keretet, amelyben Magyarország legjobb játékosai kaptak helyet. A legfontosabb cél a védekezés stabilizálása, hiszen ha ez megvalósul, erre lehet építeni”

Golovin reálisnak tartja a legjobb nyolc közé jutást, már csak azért is, mert a sorsolást is kedvezőnek tartja. Először a csoport leggyengébbnek tartott tagjával, Szlovákiával játszunk, rendkívül lényeges lesz a sikeres bemutatkozás, majd jönnek az erősebb csehek, végül Németországgal játszunk ki-ki mérkőzést. Érdekesség: az E-csoport az egyetlen, amelyben csak európai csapatok szerepelnek.  

A spanyolországi világbajnokság lesz az első, amelyen a világ 32 válogatottja találkozik egymással. A nyolc darab négyes csoportból az első három jut tovább, a 24-es mezőnyt négy darab hatos csoportra osztják, ahonnan az első két válogatott jut a nyolcaddöntőbe.

Bíró Blanka lesz - Tomori nem... Fotó: MTI/Illyés Tibor
Bíró Blanka lesz - Tomori nem... Fotó: MTI/Illyés Tibor

A válogatott újdonsült csapatkapitánya, Bíró Blanka hatalmas megtiszteltetésnek érzi a megbízatást, és azt is elmondta: lelkileg is sokat jelent számára, hogy a társak ennyire megbíznak benne, próbál nekik segíteni a pályán és a pályán kívül is.

„A negatív koronavírus-tesztek miatt megkönnyebbülve és maximális koncentrációval készülünk az előttünk álló feladatokra” – tette hozzá a Ferencváros kapusa.

A DVSC-Schaeffler mindössze 21 éves irányítója, Vámos Petra valósággal berobbant a magyar női kézilabda élmezőnyébe, ezt jelzi, hogy fiatal kora ellenére már két világbajnokságon és egy olimpián is túl van.

„Mondhatjuk, hogy valóban, kissé hirtelen kerültem ebbe az új szerepkörbe, de próbálok nem görcsölni, és túlságosan nagy terhet rakni magamra. Az erőmre és a koncentrációmra száz százalékig szükség lesz a helytálláshoz”

A MAGYAR NŐI KÉZILABDA-VÁLOGATOTT KERETE:

Kapusok: Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szemerey Zsófi (Motherson-Mosonmagyaróvár), Szikora Melinda (SG BBM Bietigheim – Németország)

Jobbszélsők: Kovács Anett (FTC-Rail Cargo Hungaria), Lukács Viktória (Győri Audi ETO), Töpfner Alexandra (Alba Fehérvár KC)

Jobbátlövők: Albek Anna (TuS Metzingen – Németország), Kiss Nikolett (Siófok KC), Klujber Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria), Planéta Szimonetta (DVSC Schaeffler)

Irányítók: Tóth Eszter (Motherson-Mosonmagyaróvári KC SE), Vámos Petra (DVSC Schaeffler)

Beállók: Bordás Réka (DVSC Schaeffler), Szabó Laura (MTK Budapest), Tóvizi Petra (DVSC Schaeffler)

Balátlövők: Háfra Noémi (Győri Audi ETO), Kácsor Gréta (Váci NKSE), Szöllősi-Zácsik Szandra (FTC-Rail Cargo Hungaria)

Balszélsők: Fodor Csenge (Győri Audi ETO), Márton Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), Schatzl Nadine (Győri Audi ETO)

A MAGYAR VÁLOGATOTT CSOPORTMÉRKŐZÉSEI A VILÁGBAJNOKSÁGON

December 2., 20.30: MAGYARORSZÁG–Szlovákia (M4 Sport)

December 4., 20.30: MAGYARORSZÁG–Csehország (M4 Sport)

December 6., 20.30: MAGYARORSZÁG–Németország (M4 Sport)

Nyitókép: Szükség lesz a csapategységre! Fotó: MTI/Kovács Tamás

 

 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!