NB I-es játékosaink válogatottjukkal ott vannak az Afrika-kupa nyolcaddöntőjében, a címvédő Algéria kiesett

2022. január 22. 06:25

A Mol Fehérvár légiósa, Stopira vezette Zöld-foki-szigetek és a Ferencváros játékosát, Aissa Laidounit soraiban tudó Tunézia a négy legjobb csoportharmadik egyikeként továbblépett a legjobb 16 közé az Afrika-kupán. Az FTC-t erősítő testvérpár, Ryan Mmaee és Sammy Mmaee is továbbjutott a csoportelső marokkói válogatottal. A Manchester City támadója, Rijad Mahrez nevével fémjelzett címvédő Algéria meglepetésre kiesett.

2022. január 22. 06:25
null

Bánfalvi Szabolcs írása.

***

Befejeződtek a Kamerunban rendezett 33. Afrikai Nemzetek Kupája csoportkörének küzdelmei, és kialakult a legjobb 16 mezőnye.

A Stopira vezette Zöld-foki-szigetek egyik legjobb harmadikként bejutott a legjobb 16 közé

Az Afrikai Nemzetek Kupája A-csoportjának utolsó fordulójában Kamerun már biztos továbbjutóként várta a Zöld-foki-szigetek elleni meccset, hiszen a kontinestorna házigazdája már a második fordulóban kiharcolta a továbbjutást a nyolcaddöntőbe. Míg a Mol Fehérvár légiósa, a csapatkapitány Stopira vezette Zöld-foki-szigeteknek még pontokat kellett gyűjtenie ahhoz, hogy automatikusan vagy egyik legjobb harmadikként kvalifikálja magát a legjobb 16 közé – a hat csoportharmadik együttes közül a négy legjobb lép tovább a következő körbe.

Az esélyeknek megfelelően a kameruniak domináltak a mérkőzésen, és a 39. percben Vincent Aboubakar góljával megszerezték a vezetést. A Portót és a Besiktast is megjárt 29 éves csatár kitűnő formában játszik ezen a tornán,

az ötödik gólját szerezte a csoportkör harmadik meccsén, a csoport összes találkozóján eredményes volt, és a góllövőlista élén áll.

A második játékrészben Garry Rodrigues sarokkal szerzett góljával kiegyenlített a Zöld-foki szigetek válogatottja az 53. percben, de ezután már nem született több gól, és 1-1-gyel zárult a találkozó. Így Stopiráéknak izgulniuk kellett a továbbjutást illetően, mivel a második fordulóban vereséget szenvedtek Burkina Fasótól, és azonos pontszám esetén a jobb egymás elleni eredmény számít. Azaz a 2013-as Afrika-kupa ezüstérmesének elég volt egy döntetlent elérnie Etiópia ellen a biztos továbbjutást jelentő második hely megszerzése érdekében.

Nos, Burkina Faso mindent megtett a legjobb 16 közé kerülésért, és már a 24. percben megszerezte a vezetést Cyrille Bayala gójával. Az etiópoknak győzniük kellett ahhoz, hogy legyen esélyük továbbjutni legjobb harmadikként, és az 51. percben kiegyenlítettek tizenegyesből. Azonban ezután az állás már nem változott, így Burkina Faso másodikként végzett a csoportban Kamerun mögött, és kvalifikálta magát a nyolcaddöntőbe. Etiópia negyedik helyezettként egy ponttal búcsúzott a kontinensviadaltól.

Stopira, a Mol Fehérvár zöld-foki-szigeteki játékosa örül. MTI/Koszticsák Szilárd
Stopira, a Mol Fehérvár zöld-foki-szigeteki játékosa örül. MTI/Koszticsák Szilárd

Kamerun hét ponttal végzett csoportja élén, és ezzel folytatta azt a tendenciát, miszerint a rendező ország válogatottja az ezredforduló óta egy kivétellel minden alkalommal bejutott a kieséses szakaszba az Afrika-kupán – 14 nemzetből 13 érte ezt el, beleértve a társházigazdákat is –, az egyetlen kivétel Gabon volt 2017-ben.

A zöld-foki-szigetekiek pedig a harmadik helyen zártak az A-csoportban, és a többi csoport találkozóinak eredményeitől is függött, hogy bekerülnek-e a továbbjutó négy legjobb csoportharmadik közé.

Később

a csoportkör lezártával eldőlt, hogy a négy legjobb harmadik egyikeként Stopiráék továbbjutottak a legjobb 16 közé.

Története során Malawi először jutott tovább az Afrika-kupa csoportköréből

A B-csoport záró fordulójában némi meglepetésre Guinea 2-1-re veszített a találkozó előtt már biztosan kieső Zimbabwétől. A zimbabwei Knowledge Musona 26. percben szerzett góljával vezetéshez jutatta csapatát, majd a 43. percben Kudakwashe Mahachi megduplázta az előnyt. A 49. percben Naby Keita bombagóljával felzárkózott Guinea, ám kiegyenlíteni már nem tudott.

Sadio Mané, az FC Liverpool játékosa a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében játszott FC Liverpool-RB Leipzig visszavágó mérkőzésen a Puskás Arénában 2021. március 10-én. MTI/Koszticsák Szilárd

A guineaiak így is kvalifikálták magukat a nyolcaddöntőbe, mivel a csoport másik meccsén Malawi 0-0-s döntetlent játszott Szenegállal. A 2018-as labdarúgó-világbajnokság legjobb afrikai csapata több gólhelyzetet is kidolgozott Malawi ellen, ám a Liverpool csatára, Sadio Mané és a Strasbourg támadója, Habib Diallo nem tudott gólt szerezni ezekből a lehetőségekből.

Szenegál egy 1-0-s győzelemmel és két 0-0-s döntetlennel csoportelsőként végzett öt ponttal. Legutóbb 1994-ben Zambia nyerte meg úgy a csoportját, hogy mindössze egy gólt szerzett.

Malawi pedig pontban utolérte Guineát, ám a két csapat találkozója 1-0-s guineai győzelmet hozott, így az egymás elleni eredmény miatt Guinea végzett a második helyen, míg Malawi harmadikként zárt – mindkét együttes négy-négy pontot gyűjtött. Malawi a négy legjobb csoportharmadik közé került, így története során először lépett tovább a kontinenstorna csoportköréből.

A tornaújonc Comore-szigetek kiejtette a négyszeres kontinensbajnok Ghánát és továbbjutott a 16 közé

Az előző fordulóban már továbbjutó Marokkó Gabonnal játszott a C-csoport utolsó körében. A csoport rangadóján a gaboniak már a 21. percben vezettek 1-0-ra Jim Allevinah góljával. A 73. percig kellett várni a marokkói egyenlítésre, ekkor Szofian Bufal értékesítette a saját maga által kiharcolt tizenegyest. A 81. percben a Rennes és a marokkói válogatott védője Nayef Aguerd öngólt vétett, így Gabon megint előnyhöz jutott, ám két perc múlva a Paris Saint-Germain labdarúgója, Asraf Hakimi góljával megint kiegyenlített Marokkó. Ezzel kialakult a 2-2-s végeredmény, és így a marokkóiak végeztek a csoport élén, míg Gabon lett a második.

A marokkói válogatott nem nevezte a meccsre a Ferencváros légiósát, a sérüléséből felépülő Ryan Mmaeet, míg testvére és klubtársa Sammy Mmaee a kispadon kapott helyet.

A csoport másik találkozóján a Comore-szigetek már a 4. percben vezetett Ghána ellen Mohamed El Fardou Ben góljával. A 25. percben pedig a játékvezető kiállította a ghánaik 100-szoros válogatott csapatkapitányát, André Ayewet. Az emberelőnyben játszó csapat a második félidőben 2-0-ra növelte előnyét. Majd a ghánaiak óriásit küzdve kiegyenlítettek, ám fordítaniuk nem sikerült. Ellenben a 86. percben a francia harmadosztályú Annecy csatára, Ahmed Mogni második gólját is megszerezte a mérkőzésen, és ezzel a tornaújonc Comore-szigetek 3-2-re nyert és kiejtette a négyszeres Afrika-kupa-győztes Ghánát.

A gólszerző ferencvárosi Ryan Mmaee-nak (balra) gratulál testvére és csapattársa, Sammy Mmaee a labdarúgó OTP Bank Liga 7. fordulójában játszott Ferencvárosi TC–Újpest FC mérkőzésen Budapesten, a Groupama Arénában 2021. szeptember 26-án. MTI/Illyés Tibor

Ezzel

az Afrikai Nemzetek Kupáján újonc Comore-szigetek az első góljait és első győzelmét jegyezte a kontinensviadalon, sőt, továbbjutott a nyolcaddöntőbe, miután három pontjával a négy legjobb csoportharmadik egyike lett.

Mohamed Szalahék jutottak tovább Nigéria mellett

A D-csoport utolsó fordulójában Egyiptom Szudánnal mérkőzött meg, és vereség esetén kiestek volna az egyiptomiak. Ennek tudatában Mohamed Szalahék végig uralták a meccset, és jobban futballoztak az ellenfelüknél. Ennek eredményeként 1-0-ra megverték Szudánt Mohamed Abdelmonem 35. percben szerzett góljával. Ezzel a győzelemmel az Afrika-kupa legtöbbszörös – hétszeres – győztese második helyen jutott tovább a csoportból.

A csoportkör záró fordulója előtt már továbbjutó Nigéria 2-0-ra legyőzte Bissau-Guineát Umar Sadiq és William Troost-Ekong góljával, és így százszázalékos teljesítménnyel, kilenc ponttal a csoport élén végzett.

Szudán lett a harmadik és Bissau-Guinea a negyedik, mindkét gárda egy-egy pontot szerzett, és elbúcsúzott a tornától.

Kiesett a címvédő Algéria

A Manchester City támadója, Rijad Mahrez vezette Algéria az előző két fordulóban 0-0-s döntetlent ért el Sierra Leone ellen és 1-0-ra kikapott Egyenlítői-Guineától, azaz mindenképp győznie kellett a csoport legerősebb ellenfele, Elefántcsontpart ellen a továbbjutás érdekében. Az algériai válogatottban a csapatkapitány Mahrez mellett többek között olyan nemzetközileg elismert labdarúgók játszottak, mint az AC Milan játékosa, Iszmaël Bennaszer és a West Ham United légiósa, Szaid Benrahma.

Kieran Tierney, az Arsenal (jobbra) és Rijad Mahrez, a Manchester City játékosa az angol első osztályú labdarúgó-bajnokságban játszott mérkőzésen Londonban 2022. január elsején. MTI/AP/Matt Dunham
Kieran Tierney, az Arsenal (jobbra) és Rijad Mahrez, a Manchester City játékosa az angol első osztályú labdarúgó-bajnokságban játszott mérkőzésen Londonban 2022. január elsején. MTI/AP/Matt Dunham

Algéria azonban már az első játékrészben kétgólos hátrányba került, és továbbra sem tudott gólt szerezni ezen a tornán. Elefántcsontpart 2-0-ra vezetett a szünetben Franck Kessié és Ibrahim Sangaré góljával.

A második félidő elején az Arsenal támadója, Nicolas Pépé megszerezte az elefántok harmadik gólját is. Míg az algériaiak szenvedtek, Mahrez tizenegyest rontott, de legalább Szofian Bendebkának sikerült egy gólt szereznie, ám többet nem, így 3-1-re nyert a 2015-ös Afrika-kupa-győztes. Ezzel

a címvédő Algéria csoportutolsóként kiesett, de legalább nem szerzett gól nélkül távozik a tornáról.

A másik találkozón Sierra Leone 1-0-ra kikapott Egyenlítői-Guineától, és ezzel két ponttal búcsúzott, pedig ha a 85. percben Kei Kamara tizenegyesből ki tudott volna egyenlíteni, akkor Sierra Leone a négy legjobb csoportharmadik között végzett volna, és folytatta volna szereplését a nyolcaddöntőben. Ennek eredményeként az újonc Comore-szigetek jutott tovább csoportharmadikként. A csalódott és dühös sierra leonei szurkolók pedig elsőssorban Kamarát hibáztatják a kiesésért, ezért le akarják rombolni a futballista házát, amelyet rendőrök védenek.

Laidouni csapata, Tunézia bejutott a legjobb 16 közé

Az F-csoport záró fordulója előtt már eldőlt, hogy ennek a kvartettnek a harmadik helyezettje kvalifikálja magát a nyolcaddöntőbe, mivel a D-csoportban Szudán egy ponttal lett harmadik, míg az E jelű négyesben Sierra Leone két ponttal zárt harmadikként. Mali 2-0-ra győzött Mauritánia ellen, Gambia pedig 1-0-ra verte a büntetőt hibázó Tunéziát.

Aissa Laidouni, a ferencvárosi gól szerzője az Európa-liga csoportkörében, a G-csoport hatodik fordulójában játszott mérkőzésen a Groupama Arénában 2021. december 9-én. Ferencváros–Bayer Leverkusen 1-0. MTI/Koszticsák Szilárd

Utóbbi meccsen

az FTC légiósa, a tunéziai válogatott labdarúgója, Aissa Laidouni végig játszott.

Mali hét ponttal zárt a csoport élén, a második helyen Gambia végzett szintén hét ponttal, és Tunézia három pontot gyűjtve bekerült a továbbjutó harmadikok társaságába. Mauritánia szerzett gól és pont nélkül csoportutolsóként búcsúzott a kontinensviadaltól.

Kialakult a legjobb 16 mezőnye az Afrika-kupán, és két rangadót is rendeznek a nyolcaddöntőben: Elefántcsontpart Egyiptommal küzd meg és Nigéria Tunéziával vív meg a negyeddöntőbe jutásért.

 

A NYOLCADDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA (ágrajz szerint)

Burkina Faso–Gabon

Nigéria–Tunézia

Szenegál–Zöld-foki-szigetek

Mali–Egyenlítői-Guinea

Guinea–Gambia

Kamerun–Comore-szigetek

Elefántcsontpart–Egyiptom

Marokkó–Malawi

 

Nyitókép: Aissa Laidouni, a ferencvárosi gól szerzője (középen) és csapattársai, Ryan Mmaee (balra) és Sammy Mmaee (jobbra) az Európa-liga csoportkörében, a G csoport hatodik fordulójában játszott mérkőzésen a Groupama Arénában 2021. december 9-én. FerencvárosBayer Leverkusen 1-0. MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ferenc88
2022. január 26. 21:28
Senki nem mondta, hogy azok a játékosok magyarok.......
Gèbi
2022. január 26. 21:26
Hát erre aztán tényleg nagyon büszkék lehetünk. Lesz még lejjebb a magyar foci világában?
Most80
2022. január 25. 00:23
Én azt hittem, az afrika-kupát nálunk tartják, "Nemzeti Bajnokság" vagy hasonló néven. (Bocsánat, természetesen hajrá Fradi, hajrá magyar kormány - de azért jobban örülnék színmagyar csapatoknak. Ugyanakkor tudom és látom is sajnos fiataljainkon, hogy a dolgok nem véletlenül alakultak úgy, ahogy.)
Dr. Greta Grünberg
2022. január 22. 16:45
Ez nagyon jó út. Vége vannak afromagyarok is, akikre büszkék lehetünk és nem csak a fasizmusba torkolló rémisztő képződményekből álló monokultúra virágzik. Hajrá Fradi, hajrá Kubatov, hajrá BLM! Nagyon helyesen, le kell számolni a rasszista, kolonialista attitűddel! Már csak térdelni kéne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!