A Győri ETO megállíthatatlan a női kézilabda Bajnokok Ligájában – Moszkva is kapitulált

2022. február 06. 22:03

A már biztosan csoportelső Győri Audi ETO KC magabiztosan, 27-23-ra győzött Moszkvában a CSZKA ellen a női kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének 12. fordulójában a B-csoportban. Az első félidő szorosabban alakult, de az ETO megújította a védekezését a második játékrészben, és a kitűnő védelem ellen már nem volt esélye a moszkvaiaknak.

2022. február 06. 22:03
null
Bánfalvi Szabolcs

A Győri Audi ETO KC már biztos csoportelsőként lépett pályára a CSZKA Moszkva otthonában a női kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének 12. fordulójában a B-csoportban. A továbbjutás szempontjából nem volt tétje a találkozónak az ETO számára, ám a győriek mindig győzelmi esélyekkel játszanak és nyerni akarnak. A mérkőzés különleges volt Ambros Martín számára, mivel a Győr vezetőedzője a második győri regnálása előtt az orosz Rosztov-Don csapatát vezette 2018 és 2020 között, valamint 2019 és 2020 decembere között az orosz női kézilabda-válogatott szövetségi kapitányaként dolgozott.

Az ETO francia kapusa, Amandine Leynaud ezúttal pihenőt kapott, és egészségügyi okokból a montenegrói Jelena Deszpotovics és a norvég Veronica Kristiansen is hiányzott.

A Győr norvég irányítója, Stine Oftedal remekül kézilabdázott a CSZKA Moszkva elleni meccsen a Bajnokok Ligájában. Európai Kézilabda-szövetség (EHF)
A Győr norvég irányítója, Stine Oftedal remekül kézilabdázott a CSZKA Moszkva elleni meccsen a Bajnokok Ligájában. Európai Kézilabda-szövetség (EHF)

A meccs elején a hazaiak 2-0-ra elléptek, de a vendégcsapat már az 5. percben kiegyenlített (2-2), és a 10. percben szerezte meg először a vezetést Rju Un Hi egymás utáni két góljának is köszönhetően (3-4). Ezután 15 percen keresztül fej-fej mellett haladtak a csapatok, hol az egyik együttes szerzett egygólos előnyt, hol a másik. Az ETO a 25. percben vezetett először kettővel Stine Oftedal gólja révén (11-13). Két perccel később megint kiegyenlített a CSZKA, a kiválóan játszó Jekatyerina Iljina gólja révén (13-13) – ekkor az orosz irányító a negyedik büntetőjét értékesítette hibátlan mérleggel. Azonban

Az első játékrész változóan alakult, hol jól működött a győri védekezés, hol viszont kevésbé, és becsúszott néhány hiba.

A szünet után összeállt az ETO védelme, a győriek bátran kiléptek az ellenfél átlövőire. A vendéglátóknak komoly nehézséget okozott a magyar alakulat szigorúbb védekezése, labdákat veszítettek, és ebből a Győr könnyű lerohanásgólokat is tudott szerezni, emellett a hazai felállt fal ellen is kiválóan működött a győri támadó gépezet. A 33. percben már négy góllal elhúzott a vendégcsapat Nze Minko góljával (13-17). A 38. percben feljöttek egy gólra a moszkvaiak (17-18), de a következő percben hetesből Rju ellentmondást nem tűrően a léc alá bombázta a labdát (17-19).

A Győr francia irányítója, Estelle Nze Minko kiválóan játszott a CSZKA Moszkva elleni meccsen a Bajnokok Ligájában. Európai Kézilabda-szövetség (EHF)
A Győr francia irányítója, Estelle Nze Minko kiválóan játszott a CSZKA Moszkva elleni meccsen a Bajnokok Ligájában. Európai Kézilabda-szövetség (EHF)

Ezután már nem tudott visszajönni a meccsbe a nagyot küzdő CSZKA. A győriek második félidőben beállt francia kapusa, Laura Glauser remek védéseket mutatott be, míg a védelem is egyre jobban zárt. Így a 46. percben megint négy volt közte a nagyszerűen játszó Oftedal góljával (18-22). Az 55. percben már ötgólosra duzzadt az ETO előnye, miután az egész meccsen remeklő Rju légpasszából Nze Minko dobott gólt a levegőben úszva (20-25). A győriek francia irányítója hasonló figurából lőtte a találkozó utolsó gólját a 60. percben, és ezzel

Rju kitűnően játszott a moszkvai összecsapáson. Egyénileg eleve kiváló játékos, technikás, jól cselez, viszont már a csapattársakkal is egyre jobban érzi az összjátékot. Egy dél-koreai kézilabdázónál ez utóbbi kifejezetten nagy szó. Emellett balkezesként nagyszerűen védekezik is, és támadásban a társak helyezetbehozásában is egyre erősebb – a CSZKA elleni meccsen Nze Minkónak adott többször is gyönyörű gólpasszt. Ráadásul Rju lövési hatékonysága is elképesztő volt, nyolc kísérletből hetet dobott be, mivel a heteseket is magabiztosan értékesítette.

A Győr két kiválósága, a norvég Stine Oftedal (balra) és a dán Anne Mette Hansen (jobbra) elégedetten pacsiznak a CSZKA Moszkva elleni meccsen a Bajnokok Ligájában. Európai Kézilabda-szövetség (EHF)
A Győr két kiválósága, a norvég Stine Oftedal (balra) és a dán Anne Mette Hansen (jobbra) elégedetten pacsiznak a CSZKA Moszkva elleni meccsen a Bajnokok Ligájában. Európai Kézilabda-szövetség (EHF)

A két győri irányító, Oftedal és Nze Minko is remekelt a mérkőzésen, a norvég ötből négy gólt szerzett, míg a francia hétből hatot lőtt be. És a társak kiszolgálásában is jeleskedtek, mindketten a legjobb helyzetben lévő csapattársat játszották meg a csapat érdekeit szem előtt tartva. Egymást erősíti a két világklasszis.

így a moszkvaiak világklasszisa, Ana Gros csak egy gólt tudott szerezni a találkozón. Mindennek köszönhetően csak 23 gólt kapott az Győr, és továbbra is ellenállhatatlan ebben a Bajnokok Ligája-idényben.

„Kézilabdázó vagyok, imádom, amit csinálok, emiatt mindig motivált vagyok. Az ETO-nál minden adott, hogy szeretettel végezzük a munkánk. Minden nap örömmel játszunk, a kézilabda közös szeretete a siker titka. Egymás között meg se említettük, hogy már csoportelsők vagyunk. Sok nehézséggel küzdöttünk ma is, mint minden találkozón. Nem úgy megyünk ki egy meccsre, hogy biztosan nyerünk. Szeretjük a kihívásokat. Az Odense ellen is kiharcoltuk és megérdemeltük a győzelmet. A CSZKA ellen az első félidőben az ellenfél beállói könnyen szereztek gólt, de aztán kezdeményező lett a védekezésünk, főleg a középső posztokon. Bátran kiléptünk a falból, éreztük, hogy így jól működik a védelmünk. Ambros Martín igyekszik hétről hétre újabb elemeket becsempészni a védekezésünkbe, hiszen a riválisaink elemzik és kívülről tudják a játékunkat, ismerik a gyenge pontjainkat. Emiatt kellenek az újítások a védekezésben” – értékelt a Győri Audi ETO KC jobbszélsője, Faluvégi Dorottya a találkozó után a Sport TV-nek.

 

NŐI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR

B-CSOPORT, 12. FORDULÓ

CSZKA MOSZKVA (orosz)–GYŐRI AUDI ETO KC 23-27 (13-15)

Moszkva, 1100 néző. Játékvezetők: Pandzsics, Moszorinszki (szerbek)

CSZKA: Kaplina – Risztovszka 3, Gros 1, D. Dmitrijeva 2, Heindahl 1, Mihajlicsenko 2, Markova 2. Csere: Szedojkina (kapus), Szudakova, Iljina 8 (8), Szkorobogatcsenko 3, Samanovszkaja 1, Gorskova, Szabirova. Edző: Florentin Pera

GYŐR: Silje Solberg – Faluvégi D. 1, Rju Un Hi 7 (2), S. Oftedal 4, Brattset 1, Anne M. Hansen 2 (1), Schatzl Nadine. Csere: Glauser (kapus), Nze Minko 6, Blohm 3, Fodor Cs. 1, Lukács V., Háfra N. 1, Pintea 1. Edző: Ambros Martín

 

Nyitókép: Európai Kézilabda-szövetség (EHF)

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2022. február 21. 18:24
Nagyon szeretem őket. Az északi különítmény állandó mosolygói Oftedal, Kristiansen, Bradst,Brattset, Solberg, Blohm, Hansen fergeteges tempót diktálnak. Remek a 3 francia is és az új szerzemény Ryu. Azzal, hogy magyar lányokat is beépítettek nagy szolgálatot tettek a magyar női kézilabdának. Ambros Martin pedig belátta neki a Győr a perspektíva, itt tud kiteljesedni igazán.
Armageddon
2022. február 08. 10:09
Egyik, másik még női kinézetű:))
Armageddon
2022. február 08. 10:08
Pedig a magyarok elől veszik el a helyet. Nincs odavaló magyar játékos? Biztos lenne.
khomeini
2022. február 08. 10:03
Ettől még űbergáz, hogy a Győr kezdő hetesében mindössze két magyar volt, a többiek pedig epizódszerepet kaptak csak. Hosszú-hosszú évek óta ott van a klub az európai kézilabda csúcsán, jó lenne, ha képesek lennének néhány hazai játékost is beépíteni a csapatba. A magyar kézilabda-válogatottak jelentős részben a Győr és a Veszprém (újabban sajnos már a Szeged is) miatt nem képesek jó eredményekre jó ideje.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!