Budapesten járt az új öttusa-formátum, ami már bemutatkozása pillanatában elavult

2022. április 30. 14:38

A budapesti Világkupán mutatkozott be az öttusa új lebonyolítási rendje, melyben 90 perc alatt zavarják le az eredetileg öt naposnak szánt sportágat. A sportok sportjára már alig-alig emlékeztető versenyen három magyar, Demeter Bence, Böhm Csaba és Bereczki Richárd maradt le méterekkel a dobogóról, és végeztek a 4-5-6. helyen. A Világkupa-állomást a cseh Martin Vlach nyerte, elsősorban lövészetével és futásával, ami – a „kombinált”– jól láthatóan az új idők aránytalanul fontos száma lesz.

2022. április 30. 14:38
null
Balázs Boldizsár

Az őslénytani gyűjteményében is világszínvonalú, elköltöztetéstől veszélyeztetett Magyar Természettudományi Múzeum mögött, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika kampuszán élőben lehetett végigkövetni egy haldokló dinoszaurusz egyik utolsó rugdalását. A gyakorlatilag eltörlésre ítélt öttusa itt rendezte meg azt a Világkupa-állomást, melyen az új, kilencven percbe sűrített lebonyolítási rend élesben bemutatkozott.

Az elképzelhető legfaramucibb helyzet, hogy míg az újdonságot szokják a versenyzők, mindenki tudja, hogy két év múlva az egész megy a levesbe, és még gyökeresebb változások végleg elpusztítják a sportok sportját, ahogyan mi ismertük.

Hiszen a holnapi napon eldöntik, mi kerül a lovaglás helyére ötödik számként a párizsi olimpia után. Az élesen lovagláspárti Magyarország csupán a helyszínt biztosítja majd bizottsági ülésnek, a termen belül a sportág történetének legeredményesebb olimpiai nemzetéből senki nem képviselheti majd a magyar érdekeket...

De próbáljunk a versennyel foglalkozni.

Az új lebonyolítás szerint az időigényes körbe-vívást már napokkal korábban lebonyolították, Demeter Bence élete legjobb teljesítményével az élről vághatott neki a döntőnek.

Az új sorrend szerint a lovaglással kezdik a napot. Nehogy véletlenül a dráma csúcspontját adja. Amiben, mármint a drámában egybként kár is gondolkozni, a kilencven perces zanzába nagyjából annyi férhet belőle, mint egy TikTok-videóba.

Persze ilyen körülmények között is a lovaglásban láttuk a legtöbb drámát, magyar főszerepléssel: Bereczki Richárdot háromszor dobta le a lova a gyakorlópályán, azonban pár perccel később, mire a versenypályára lépett, ura lett az állatnak: minimális hibaponttal csinálta végig a számot. Ha valaki tud lovagolni, ugye.

Bereczki Richárd a megzabolázott lóval. Fotó: MTI/Kovács Anikó
Bereczki Richárd a megzabolázott lóval. Fotó: MTI/Kovács Anikó

Tudni az egyéni világbajnok, olimpiai bronzérmes Marosi Ádám is tud, mégis, kifejezetten rontott pályát ment a lovával. Mint a lovasedzők beszélgetéséből kiderült: a gond ott van, hogy ő túlképzett azokhoz a szintű lovakhoz, amit a nemzetközi öttusamezőnynek jó szívvel alá lehetne adni. Merthogy egy rossz lovas egy igazán értékes, jó lovat nagyon elronthatna, így inkább középgyenge állományon lovagoltatják őket. Ebben van némi lutri: egy-egy rosszabb ló csak a rángatást érti, azt nem, amit egy jó lovas definíció szerint finoman kér tőle.

A Nemzetközi Öttusa Szövetség úgy döntött, erre az a megoldás, hogy törölni kell a lovaglást, noha a magyar Szövetség felajánlotta szakmai segítségét, hogy a világ öttusázói méltóképpen elsajátítsák a sportáguk egyenértékű egyötödét kitévő számot. Illetve amíg még bent van a lovaglás – még két évig, a párizsi olimpiáig – addig olyan látszatmegoldásokkal dolgozik a nemzetközi Szövetség, mint ami szintén Budapesten debütált: a lovasnak büntetőpontok terhével meg kell simogatnia a menet végén a lovát.

Több viccel nem készültek erre a hétvégére Klaus Schormann elnök úrék, mostmár maradjunk a versenynél.

Az élen álló Demeter Bence szörnyű lovas pályát teljesített, az egyik akadálynál lova ellenszegült, másodikra pedig verte, így elvesztette előnyét. Hogy pontosan hova csúszott vissza, azt a kilencven perces kapkodásban nem is volt idő kibogozni, jött a következő szám.

A bónuszvívás a bevezetése óta gyakorlatilag tét nélküli, ezen az új lebonyolítási formátum sem változtatott. Három győzelmet ért el a mosolygósan, lazán vívó Marosi Ádám és a hozzá hasonlóan láthatóan képzett vívó, japán Sato. Ez a több percnyi feszült figyelem, apró, finom mozgás, dinamikus irányváltás 6, azaz hat másodpercet jelent a záró futószámban. Aránytalan.

Az úszás a legkiszámíthatóbb szám, nagy felfordulást most sem okozott. A remekül vívó japán Sato meghajolt a medencének; a két szám után vezető olasz Parisi sokat kapott az élmezőnytől, köztük az egységesen nagyot úszó magyaroktól. Akik egyébként káprázatos létszámban, heten voltak ott a világ tizennyolc legjobbja között.

A győztes Martin Vlach. Fotó: MTI/Kovács Anikó
A győztes Martin Vlach. Fotó: MTI/Kovács Anikó

A lövészetet és mezei futást kombináló szám előtt a tíz legjobb versenyző húsz másodpercen belül állt. Valószínűleg ez a sportág jövője, ha ez egyáltalán jövőnek nevezhető. Bemutatószerűen lemegy három komplett sportág, aztán egy laser runnal, a Nemzetközi Szövetség elnökének kedvenc számával, eldől a verseny.

Még inkább erre következtethetünk abból, hogy a budapesti Világkupát végül a 13. helyről induló cseh Martin Vlach nyerte, aki még nyáron, Tokióban olimpiai rekordot állított fel a záró számban. Mögötte az olasz Giuseppe Parisi és a német Christian Zillekens végzett. A dobogót három magyar, Demeter Bence, Böhm Csaba és Bereczki Richárd űzte az utolsó méterig. Három másodperccel lecsúszva ebben a sorrendben zuhantak be a célba. A legalább-egy-érem elmaradtát főleg Demeter Bence sajnálhatta, akit élete vívása után ott ütött a balszerencse, ahol ért: rettenetes lovaglása után a lövészethez használt szemfedőjét is elvesztette a futás elején.

Folytatás délután a női versennyel, ahol Gulyás Michelle világranglista vezetőként, egy jól sikerült vívással simán győzelem-esélyes. Holnap vegyesváltó, hétfőn pedig kiderül, mi lesz az öttusából lovaglás nélkül. 

Nyitókép: A legjobb magyarként negyedik helyen végző Demeter Bence a budapesti öttusa Világkupán. Fotó: MTI/Kovács Anikó

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ólat a trolloknak
2022. július 04. 12:36
Kitiltanám ezt a bohóctruppot Balczó, Maracskó, Móna, Mizsér, Martinek, Török hazájából!!
westend
2022. május 03. 20:43
Gratulálok (nem a hülye lebonyolításhoz, hanem a magyarok teljesítményéhez). Hajrá magyarok!
nakatomi
2022. május 03. 18:24
" a lovasnak büntetőpontok terhével meg kell simogatnia a menet végén a lovát." Ebben az új szabályban minden benne van erről a szemforgató, álságos korszakról. A sok ostoban "állatvédő" néző, aki szerint azok akik lovaglás közben fegyelmezik a lovat, azok tulajdonképpen állatkínzók. Ezért az ő megnyutatásukre bevezették, hogy a versenyzők vezeklés képpen a végén meg kell, hogy simogassák a szerencsétlen meggyötört jószágot.
Paplacs
2022. május 02. 11:55
Ha valaki meleg lóval indul, az nem plusz pont?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!