Milák Kristóf favoritként döntőben úszik 100 pillangón, Szabó Szebasztián, Burián Katalin, Molnár Dóra is döntős péntek délután a hazai vizes vb-n

2022. június 24. 15:56

A hazai rendezésű vizes világbajnokság péntek délutáni úszóprogamjában Milák Kristóf a 100 pillangó döntőjében úszik esélyesként, további három magyar úszó szintén döntős: Szabó Szebasztián 50 gyorson, míg Burián Katalin, Molnár Dóra 200 háton.

2022. június 24. 15:56
null
Bánfalvi Szabolcs

A hazai rendezésű vizes világbajnokság péntek délelőtti úszóprogramja során az első magyar érdekelt Senánszky Petra volt a női 50 méteres gyorsúszás selejtezőjében. A 28 éves úszó – aki egyben többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó is – a negyedikként ért célba a kilencedik előfutamban.

„Nem volt annyira jó úszás, nem éreztem olyan jól magam a vízben. Azt hittem, hogy ez kevés lesz, jócskán elmaradtam a legjobbamtól, ám nagyon örülök, hogy délután még úszhatok. Izgalmas lesz, addigra jobban felébredek. Remélem, a telt házas lelátó kihoz majd belőlem egy remek időt” – elemzett Senánszky az M4 Sportnak.

Bohus Richárd a férfi 50 méteres hátúszás előfutamában a vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2022. június 24-én. MTI/Illyés Tibor
Bohus Richárd a férfi 50 méteres hátúszás előfutamában a vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2022. június 24-én. MTI/Illyés Tibor

A következő magyar érdekeltségű versenyszámokban nem szerepeltek ennyire sikeresen a mieink. A férfi 50 méteres hátúszás selejtezőjében összesítésben Bohus Richárd a 21. helyen zárt 25.47-tel, míg Szentes Bence a 24. lett 25.62-es idővel, így ők ketten nem folytatják tovább a középdöntőben.

„Nem vártam nagy durranást, tudtuk, hogy ez lesz. Ahhoz képest nem volt rossz, hogy a gyorsúszásra koncentráltam és a hátra nem igazán készültem” – mondta Bohus.

A női 50 méteres mellúszásban Sztankovics Anna hatodik lett az előfutamában 31.31-es idővel, ezzel összességében a 19. helyen végzett, így nem jutott tovább a legjobb 16 közé. A 26 éves sportoló az M4 Sportnak elárulta, hogy közvetlenül a futama előtt elszakadt az úszódressze, ám viszonylag jól tudott reagálni erre a helyzetre. Inkább az bántotta, hogy csak ilyen későn szerepelhetett a világbajnokságon.

„Ami jobban zavart, az az, hogy ennyit kellett várni arra, hogy úszhassak itt. Két nappal ezelőtt jöttem ide, kerestem egy kicsit magamat, főleg úgy, hogy általában a második napon már úszni szoktam százon. Ebből talán az a tanulság, hogy lehet, hogy vissza kell venni a százat a repertoárba” – fejtette ki Sztankovics.

Kalmár Ákos a férfi 1500 méteres gyorsúszás előfutamában a vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2022. június 24-én. MTI/Illyés Tibor
Kalmár Ákos a férfi 1500 méteres gyorsúszás előfutamában a vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2022. június 24-én. MTI/Illyés Tibor

A férfi 1500 méteres gyorsúszásban Kalmár Ákos hetedik lett a futamában, összességében 15:21.44 perces idővel a 19. helyen zárt. Ez a szám sem sikerült neki jól, akárcsak a 800 gyors. Azonban ő a nyílt vízi úszásra is koncentrál, 25 kilométeren fog úszni a Lupa-tavon.

„Sajnos nem túl sok reménnyel mentem az 1500 gyorsra. Ezt az időt akármikor meg tudnám úszni. Idén eddig nem úgy alakulnak a dolgok a medencés úszásban, ahogy szeretném. A 25 kilométert egyszer se úsztam le eddig. Nincs túl sok tapasztalatom a nyílt vízi úszásban. Azonban a Lupa tavon nincsenek nagy hullámok, hasonlítani fog a medencés úszáshoz. Először Laci bácsi (Szokolai László mesteredző – a szerk.) közölte velem áprilisban, hogy szeretné, ha indulnék 25 km-en a hazai vizes világbajnokságon, ugyanis Rasovszky Kristóf ki akarta hagyni azt a számot. Végül elvállaltam. Várom a versenyt, öt órán keresztül kell majd úszni” – nyilatkozta Kalmár Ákos, a Balaton Úszó Klub Veszprém 22 éves versenyzője.

Nagyszerű időeredménnyel (50.14), a legjobb idővel jutott a péntek délutáni fináléba. Milák legnagyobb ellenfele a 100 méter pillangón, Caeleb Dressel nem indult ebben a számban, miután a hétszeres olimpiai és 14-szeres világbajnok amerikai úszó visszalépett először kedden a 100 gyorstól, majd szerdán a teljes világbajnoki szerepléstől. Így elmarad a vizes világbajnokság egyik legjobban várt csatája Milák és Dressel között. Azonban ahogy Milák elmondta, számára nem változik semmi, ugyanúgy leússza a távot magától, a rivális nélkül, és a legjobb időeredményre és a legjobb minőségre törekszik a fináléban.

Emellett Szabó Szebasztián a férfi 50 méter gyors döntőjében szerepel, ahová hetedikként jutott be.

Míg a női 200 méteres hátúszás fináléjában két magyar úszónak is szurkolhatunk: Molnár Dóra a hetedik legjobb idővel lett döntős, Burián Katalin nyolcadikként jutott a fináléba.

A PÉNTEK DÉLUTÁNI ÚSZÓPROGRAM A DUNA ARÉNÁBAN:

18.02: női 50 m pillangó, döntő

18.09: férfi 50 m gyors, döntő (Szabó Szebasztián)

18.17: női 50 m gyors, középdöntő (Senánszky Petra)

18.27: női 50 m mell

18.44: férfi 100 m pillangó, döntő (Milák Kristóf)

18.53: női 200 m hát, döntő (Molnár Dóra, Burián Katalin)

19.09: férfi 50 m hát, középdöntő

19.26: női 800 m gyors, döntő

19.49: vegyes csapatok 4×100 m gyorsváltó, döntő

 

Nyitókép: Milák Kristóf a 100 méteres pillangóúszás döntőjében úszik péntek délután a vizes világbajnokságon a Duna Arénában. Fotó: Trenka Attila

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sulammit
2022. június 24. 22:14
Kristóf a pillangókirály! Gratulálunk! Fantasztikus voltál!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!