Vég Zsombor bronzérmet szerzett az olimpiai kvalifikációs cselgáncs Grand Slam-versenyen Budapesten

2022. július 10. 22:50

A 100 kilogrammos Vég Zsombor bronzérmet nyert, míg a 90 kg-os Nerpel Gergely ötödik helyen végzett vasárnap, a záró napon a budapesti cselgáncs Grand Slam-viadalon, amely a 2024-es párizsi olimpiai kvalifikáció első európai állomása volt.

2022. július 10. 22:50
null
Bánfalvi Szabolcs
A budapesti Papp László Sportarénában rendezett cselgáncs Grand Slam-viadal a 2024-es párizsi olimpiai kvalifikáció első európai állomása volt.

A háromnapos verseny utolsó napján, vasárnap a 100 kilogrammos Vég Zsombor a negyeddöntőben kikapott, így a bronzéremig tartó vigaszágra került. Ott az első meccsén a grúz Onisze Szaneblidzével vívot csatát. A 20 éves Vég két percet követően egy válldobásra vazaarit kapott, majd nyolc másodperccel a vége előtt a rivális kiemelte és földre vitte őt, ezért a bíró először vazaarit ítélt. Ezután videón nézték vissza az esetet, a videózás után a bíró visszavonta az ítéletet, ezzel Vég a bronzéremért harcolt tovább.

Vég Zsombor a 100 kilogrammosok bronzmeccsén az olimpiai kvalifikációs cselgáncs Grand Slam-versenyen a Papp László Budapest Sportarénában július 10-én. Fotó: Trenka Attila
Vég Zsombor a 100 kilogrammosok bronzmeccsén az olimpiai kvalifikációs cselgáncs Grand Slam-versenyen a Papp László Budapest Sportarénában július 10-én. Fotó: Trenka Attila

A ceglédi versenyző a következő meccsén a dán Mathias Madsennel küzdött meg pályafutása első World Tour-érméért. Korábban Vég már háromszor találkozott a kétszeres világkupa-bronzérmes Madsennel. Kettejük mérlege: Vég kétszer diadalmaskodott, míg a 23 esztendős ellenfele egyszer nyert.

Karrierjük negyedik összecsapásán, három perc elteltével Vég a belső combbal megdobta Madsent, és ipponnal győzött. Így Vég bronzémert szerzett.

„Egyre többet gyakorlom az ucsimatát, falnál is, egyedül is, de ellenfeleket is felrugdosok vele. A dán sráccal már sokszor találkoztam versenyen és táborban is, ám két másik technikát szoktam ellene használni. Ezúttal kicsit megleptem őt, és remekül sikerült. Előtte amikor a vigaszágon nyolc másodperccel a vége előtt vazaarit ítéltek a georgiainak, akkor kicsit kivoltam, és kezdtem fáradni is, viszont aztán visszavonták az ítéletet, és én sem éreztem vazaarinak” – nyilatkozta az MTI-nek Vég Zsombor, aki hozzátette, megy tovább lendületből, és a jövő héten Zágrábban is tatamira lép.

A 100 kilogrammos súlycsoportban bronzérmes Vég Zsombor az olimpiai kvalifikációs cselgáncs Grand Slam-verseny eredményhírdetésén a Papp László Budapest Sportarénában 2022. július 10-én. Fotó: Trenka Attila

A 90 kilogrammosok versenyén a negyeddöntőben Nerpel Gergely a francia Christian Parlatival meccselt. Parlati irányította a mérkőzést, és 1.25 perccel a vége előtt egy hátsó gáncsra vazaarit kapott. Ezután leszorította Nerpelt, aki vereségével a vigaszágra került, és a bronzéremért küzdhetett tovább.

A vigaszágon a 21 éves Nerpel az első találkozóján a tádzsik Komronsoh Usztopirionnal csapott össze. A TFSE versenyzője megkontrázta ellenfele első dobáskísérletét, és leszorította Usztopiriont, utóbbi a szorításból már nem tudott kijönni, így Nerpel nyert, és a harmadik helyért vívott csatát a georgiai Beka Gviniasvilivel, aki tavaly ezüstérmet nyert az Európa-bajnokságon, míg a World Touron 24 medált szerzett.

A 26 esztendős Gviniasvili esélyeshez méltóan az elejétől uralta a bronzmeccset, fél perc után már egy vazaari volt az előnye, majd másodpercekkel később kiemelte és földre vitte Nerpelt, erre ippont kapott, így bronzérmet szerzett.

Nerpel pedig az ötödik helyen végzett.

Összességében a magyarok két medállal zártak a budapesti Grand Slam-versenyen Vég bronzérme és az 52 kilogrammos Pupp Réka pénteken nyert aranyérme révén.

 

Nyitókép: A 100 kilogrammos Vég Zsombor öröme a győztes bronzmeccs után az olimpiai kvalifikációs cselgáncs Grand Slam-versenyen a Papp László Budapest Sportarénában július 10-én. Fotó: Trenka Attila

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ödenburger
2022. július 12. 11:41
Dicsérendő a felnőtt mezőnybe épp csak belekóstoló fiatalok elszántsága és győzni akarása. Ehhez képest szomorú kontraszt az ismertebb nevek gyengébb szereplése. Fontos szót ejteni a sikereket megalapozó nevelő egyesületekről is, hiszen valójában - klubváltása ellenére - Nerpel Gergő is Hajtós Bertalan nevelése, mint ahogy a most már KSI-s Tóth BeBe is. És két, meg tizenéves fiatal tanítványa, Farkas Bence és Feczkó Csanád is győzelemmel debütált ebben az erős mezőnyben.
balbako_
2022. július 12. 11:41
Ez egy ígéretes sportkarrier kezdete is lehet. Brávó, csak így tovább!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!