Varga Ádám rajt-cél győzelemmel oktatta a mezőnyt és Európai Játékok-győztes lett K-1 500-on

2023. június 24. 14:41

Ennél meggyőzőbben aligha szállíthatta volna az egyik királyszám aranyérmét Varga Ádám, aki férfi K-1 500 méteren rajt-cél győzelmet aratott a krakkói multisport Európai Játékok kajak-kenu versenyében. Több magyar érem is született és minden színűből jutott a mieinknek.

2023. június 24. 14:41
null
Csisztu Zsuzsa
Csisztu Zsuzsa

A magyar kajak-kenu válogatott egy-egy arany-, ezüst- és bronzérmet szerzett a szombati 500 méteres egyes döntőkben a krakkói Európai Játékokon. 

Gazsó Alida Dóra egy ezüsttel színesítette a gyűjteményét szombaton

A Honvéd 23 éves kajakosa, Gazsó Alida Dóra volt az, aki - nem mellesleg a négyessel is indult, és Csipes Tamarával is párosban, ahonnan egy bronzot hozott el -, s akinek a zárónapon elsőként lehetett szorítani. Utolsó pályáján visszafogottan rajtolt, de aztán aztán próbálta tartani a tempót a dánok menőjével, az élen lapátoló Emma Jörgensennel, s noha a  a többi riválisát lerázta, 

végül 15 századmásodperces hátránnyal második lett.

Varga Ádám oktatta a mezőnyt

A mai döntők legnagyobb magyar favoritja, Varga Ádám úgy rajtolt, mint akit puskából lőttek ki, s a riválisok a folytatásban már csak a hátát nézhették.

A képen: A hihetetlenül meggyőzően kajakozó és rajt-cél győzelmet arató Varga Ádám. MTI/Czeglédi Zsolt
A képen: A hihetetlenül meggyőzően kajakozó és rajt-cél győzelmet arató Varga Ádám. MTI/Czeglédi Zsolt

Kétszázötven méternél már egy hajóhossz volt az előnye és ellenfelei hiába várták, hogy az utolsó 200 méteren elfogyjon az ereje, bírta a saját maga által diktált elképesztő tempót,

és igen látványos rajt-cél győzelmet aratott. Tavaly második lett ebben a számban az Eb-n, most pedig felnőtt pályafutása első diadalát aratta világversenyen.

Kiss Ágnes szállította a meglepetés bronzérmet

Klasszikus hab a tortán jelenetet hozott a nők C-1 500-as döntője, ahol ugyan volt magyar résztvevő, csak senki nem számított érmes helyzésre tőle. A szegediek 18 éves, ifjúsági világbajnok kenusa,

Kiss Ágnes remekül kezdett, s nem csupán felzárkózott a két nagy esélyesre, 

a világbajnok ukrán Ludmila Luzanra és a címvédő spanyol Maria Corberára, hanem tudta tartani pozícióját célig, ráadásul  kis különbséggel ért be a favoritok mögött, ami a jövőt tekintve igen csak ígéretes szereplés. 

A lengyelországi pálya adottságai miatt, ami azt jelenti, hogy mindössze nyolcszáz méter hosszú, vagyis az 1000-es versenyszámokat meg sem lehetett rendezni rajtuk, azért a krakkói viadal Eb-nek számít, de csak 200 és 500 méteres számokat rendeznek az eseményen.

Mi is ez az Európai Játékok?

Az Európai Játékok egy nemzetközi multisport esemény, ami európai sportolók között zajlik. A játékok az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) elképzelései alapján valósultak meg, és a 2015. évi Európai Játékok volt az első, amit Bakuban, Azerbajdzsánban megrendeztek. Az azt követő minden negyedik évben rendezik a továbbiakat, így idén a lengyelországi Krakkó és környéke az események házigazdája. Európa az utolsó földrész, ahol bevezették a játékokat, az Ázsia-játékok, a pánamerikai játékok, az Afrika-játékok és a csendes-óceáni játékok után. 2015-től minden földrésznek van saját kontinentális viadala az olimpia hagyományaival.

A Magyar Olimpiai Bizottság egy nagy létszámú 180 fős csapattal utazott ki, hiszen az esemény számos sportágban nem csupán az esztendő Európa-bajnokságának számít, de az olimpiai kvótaszerzésben és a világranglista pontok kiharcolásában is fontos versenynek számít.  

A magyar csapat eddig három arany, két ezüst és három bronzéremet szerzett a július 2-áig tartó multisport esemény során. 

***

Újabb magyar aranyérem a férfi légpuska-csapatnál szombaton

Eközben újabb magyar aranyérem született az Európai Játékok szombati versenynapján:

A Hammerl Soma, Pekler Zalán, Péni István összeállítású magyar férfi légpuskás csapat aranyérmet nyert szombaton az Európai Játékok Wroclawban zajló sportlövő versenyén.

A képen: Péni István a férfi légpuska 10 méteres alapversenyén a krakkói központú Európa Játékokon a wroclawi sportlövész központban 2023. június 23-án. MTI/Koszticsák Szilárd
A képen: Péni István a férfi légpuska 10 méteres alapversenyén a krakkói központú Európa Játékokon a wroclawi sportlövész központban 2023. június 23-án. MTI/Koszticsák Szilárd

A magyar trió az alapversenyből a hatodik helyen jutott tovább a második szakaszba, amit megnyert, így a horvát hármassal csapott össze az aranyért.

A finálét Péniék lehengerlő magabiztossággal, 16–2-re nyerték meg.

A férfi puskások a sportlövők második aranyérmét szerezték meg az Európa Játékokon, a csütörtöki versenynapon Pekler Mészáros Eszterrel a légpuska vegyescsapat számban diadalmaskodott.

A nyitóképen: A győztes Varga Ádám a férfi kajak 500 méteres döntőjének eredményhirdetésén a krakkói Európa Játékok keretében zajló Európa-bajnokságon a kryspinowi pályán 2023. június 24-én.
MTI/Czeglédi Zsolt

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szárma
2023. június 25. 21:44
Őszintén gratulálok!
Senki Alfonz
2023. június 25. 19:59
Hajrá magyarok! Így állunk magyaros bosszút azért, mert ellopták tőlünk tengeri kikötőnket és vizeink komoly részét!!!!
need-info
2023. június 24. 23:32
Gratula! Remélem ukrán ellenfelet is lepipált. :)
röviden
2023. június 24. 22:38
Ez szép volt, de ilyen pocsolyában nem szabadna EB-t rendezni. :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!