„Számomra Maradona és Messi az Isten!” – Pisont István a Mandinernek

2023. október 31. 15:27

A korábbi válogatott futballista – az argentin futball nagy szerelmeseként – nem titkolja: megkönnyezte, hogy Lionel Messié lett (immár nyolcadik alkalommal) az Aranylabda.

2023. október 31. 15:27
Lionel MESSI; Diego MARADONA
Vámos Tamás
Vámos Tamás

Mondhatjuk azt, hogy a katari világbajnokság után papírforma volt az argentin világsztár újabb Aranylabda-elsősége?

Abszolút! Talán csak a világbajnoki fináléban mesterhármast szerző Kylian Mbappé versenyezhetett volna vele, de nyilván sokat nyomott a latba, hogy az argentin válogatott a szaúdiak elleni vereség után hihetetlen mélységekből jött fel, és ennek a menetelésnek a vezére Lionel Messi volt. A világbajnoki cím megszerzése pillanatában megjósoltam: Leóé lesz az Aranylabda!

Mi az, amit a leginkább csodál a világfutball elmúlt két évtizedének egyik legnagyobb futball-virtuózában?

Minden játékos teljesítményének az alapja a technika-koordinációs rész. 

Messi mintha háromdimenziós futballista lenne, mindig tudja, ki van körülötte, a térlátása és az összes érzékszerve rendkívül kifinomult, és ehhez jön hozzá, hogy hihetetlenül gyorsan dönt minden egyes játékszituációban. 

A tehetségén túl azért is lett a világ egyik legjobb futballistája, mert a Johan Cruyff nevével fémjelzett Barcelona-akadémián hihetetlenül jó alapokat kapott. A labdarúgás csapatsportág, de Lionel Messi olyannyira kivételes tehetségű játékos, amiért hálát kell adni a Jóistennek, hogy láthattuk őt futballozni. Diego Maradona után nem hittem, hogy születik még majd egy ekkora tehetség – ráadásul az általam rendkívül kedvelt argentin futballban!

Közösségi oldalán sem titkolja: mindössze nyolcéves volt, amikor magával ragadta az 1978-as, argentínai világbajnokság hangulata, miliője...

Pedig az első meccs után nagyon kiakadtam rájuk, hiszen nem elég, hogy összerugdostak minket, Csapó Károly vezető gólja után kétes körülmények között nyerték meg a meccset, ráadásul Nyilasi Tibort és Törőcsik Andrást is kiállította a játékvezető. Később aztán egy nyolcéves gyermek lelkületével megenyhültem, magával ragadott a világbajnokság hangulata, a konfettik, a papírszalagok és a Hollandia elleni finálé...

Sorsszerű, hogy 1991-ben éppen Argentína ellen mutatkozott be a magyar válogatottban, ráadásul Lionel Messi szülővárosában, Rosarióban!

Számomra az egy álom megvalósulása volt! 1988-ban igazolt le a Honvéd, stabil NB I-es játékossá váltam, 1990-ben kerültem először a válogatott keretbe, majd 1991-ben egy dél-amerikai túrán, ráadásul Argentína ellen mutatkozhattam be a nagyválogatottban! Gádorosi romagyerekként fel sem fogtam, hogy ilyen rövid idő alatt ekkorát fordult velem a világ!

PISONT István
Pisont István nyolcéves kora óta rajong az argentin futballért 
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Igaz, hogy az Argentína elleni debütálás előtt éppen az 1978-as vb-gólszerző, Csapó Károly üzent önnek?

Az úgy történt, hogy Mészöly Kálmán előtte telefonon nyilatkozott a Telesportnak, a stúdióvendég pedig Csapó Károly volt. Természetesen sok sikert kívánt a válogatottnak, majd külön kiemelte, hogy engem, az abszolút újoncot nyugodtan játszasson csak Kálmán bá, hiszen az argentinok ellen sokat érhet a technikás játékom! S bár 2-0-ra kikaptunk, örökre belém vésődik, amit a meccs után tapasztaltam. Már fél órája a buszban ültem, és egyszer csak azt vettem ésre, hogy négy-ötéves gyerekek – hajnal fél egykor! – az utcán futballoznak! Akkor azért imádkoztam, hogy Diego Maradona után legyenek még óriási tehetségei az argentin futballnak – talán éppen e gyerekek közül. 

Nem állítom, hogy a Lionel Messi is köztük volt, de később tudtam meg, hogy 1987-ben, ráadásul Rosarióban született. Mindenesetre a hit, az ima és a Jóisten csodákra képes...   

 

MESSI, Lionel
Lionel Messi klasszisa 2022-ben világbajnoki címet hozott Argentínának, neki pedig újabb Aranylabdát
Fotó: MTI/EPA/Mohamed Badra

Visszatérve a jelenbe: ki a jobb, Maradona vagy Messi?

Talán Diego jobb volt, de én nem tudok választani: számomra Maradona és Messi az Isten! Emlékszem, egy televíziós interjúban éppen Maradona mondta Messiről, hogy ugyan nagyon jó futballista, de sosem lesz olyan karakter, mint ő volt. Ez a kijelentés biztos, hogy Leo előnyére vált, hiszen 

hiába kapott rengeteg kritikát, és ez hiába okozott mély fájdalmat neki, az elmúlt években egyértelműen az argentin válogatott vezére lett, amely a tavalyi világbajnokságon teljesedett ki. 

Hihetetlen nehéz utat járt be, amíg abszolút a csúcsra jutott! Az Aranylabda-díjátadót 8 éves unokaöcsémmel, Ricsivel néztük végig, és amikor Messi Maradonának ajánlotta a díjat, nem szégyellem bevallani: megkönnyeztem ezt a gesztust...

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitókép: MTI/EPA Roland Wittek

 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
5m007h 0p3ra70r
2023. október 31. 17:34
Piiiisont Istváááán a legnagyobb király, a legnagyobb király, a legnagyobb király!
kikicsoda
2023. október 31. 16:38
Mindenkinek van valamilyen istene. Neked ilyenre / ilyenekre tellett.
Mandiner444hu
2023. október 31. 15:29
Tehát Pisont István egy sötét bálványimádó szerencsétlen
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!