Keményen belenyúlt a játékvezető az NB I-es meccsbe, utánajártunk, jogos volt-e az ítélet

2024. február 18. 19:13

Nem mindennapi jelenet játszódott le a Fehérvár - Debrecen bajnoki 28. percében.

2024. február 18. 19:13
null
Vámos Tamás

Történt, hogy a meccs 23. percében Nicolas Stefanelli passza után Katona Mátyás tört be a 16-oson belülre, ahol Baranyi Nimród csak egy medvepuszi révén tudta őt megállítani. Andó-Szabó Sándor habozás nélkül büntetőt ítélt, a labda mögé éppen a téli szünetben az Inter Miami csapatából érkező argentin futballista állt.

Lionel Messi korábbi csapattársa azonban hihetetlen rosszul, félmagasan, középre rúgta a tizenegyest,

 amelyet az egy helyben álló Megyeri Balázs játszi könnyedséggel hárított, a kiütött labdát pedig az addigra már közelbe érő Brandon Domingues távolra elrúgta. (A ritkán látott jelenet az m4Sport felvételén itt tekinthető meg.)

A Debrecen kapusának azért is sokat jelentett ez a bravúr, mert az NB I-ben 2010 májusában hárított utoljára tizenegyest (ne feledjük: a korábbi válogatott hálóőr az elmúlt években Görögországban, Spanyolországban, Németországban és Cipruson is légióskodott), még a Ferencváros játékosaként védte bravúrosan a Budapest Honvéd játékosa, Angelo Vaccaro kísérletét. 

Érthető, hogy a debrecenieknél hatalmas volt az öröm, de ekkor közbelépett a VAR: az Erdős József vezette csapat éles szemmel észlelte, hogy a labda elrúgása előtt több debreceni játékos is a tizenhatoson belülre szaladt, ráadásul közöttük volt Domingues is, aki Megyeri bravúrja után kibombázta a labdát a kapu előteréből.

Nicolas STEFANELLI
A kihagyott büntető ellenére Nicolas Stefanelli rövid időn belül rendkívül népszerű lett Székesfehérváron Fotó: fehervarfc.hu

A hitelesség érdekében Andó-Szabó még videón is megtekintette az ominózus felvételt, mely után nem is ítélhetett mást, mint a büntető megismétlését (hiába reklamált vehemensen a Loki szakvezetője, Szrdjan Blagojevics, amiért sárga lapot is kapott), amelyet már a Vidi norvég légiósa, Tobias Christensen értékesített. 

A szabály ugyanis úgy szól: ha egy büntető során, a labda elrúgása előtt a védőcsapat bármelyik játékosa a tizenhatoson belülre lép, a tizenegyest meg kell ismételni.

 Hangsúlyozzuk: Andó-Szabó (és a VAR-csapat) azért is jól ítélt, mert éppen a jogtalan előnyt kiharcoló Domingues szabadított fel.

Való igaz, hogy ez egy nem gyakran látott jelenet volt, sőt, a legendás Puhl Sándor is azt vallotta: egy büntetőrúgásba nem szabad beavatkozni, mindezt döntse el a rúgó játékos és a kapus, ám azt sem felejtsük el: a kilencvenes években, a négyszer a világ legjobbjának választott klasszis játékvezető idejében még nem létezett a VAR...

Nyitókép: Tobias Christensen már kíméletlen ítéletvégrehajtó volt! Fotó: fehervarfc.hu  

 

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
guszti-18
2024. február 19. 13:58
A látottak alapján, az elvégzett tizenegyesek 99%-át még kellene ismételni! Sajnos,ez a jelenet jól mutatta a bírók Lokihoz való "hozzáállását"!
zolka50-52
2024. február 19. 08:03
Ilyen alapon a megismételt büntetőt is újra kellett volna rúgatni. Akkor is idő előtt léptek be a tizenhatoson belülre. Ondó Szabó szemét,
paater-gregor
2024. február 18. 23:41
"Szrdjan Blagojevics" Nem tudom, honnan veszi a magyar sajtó ezt a dj-zést. Ha már fonetikusan akarjuk írni, akkor: Szrgyan. (Ahogy egyébként Gyokovicsnak is kellene lennie.) Egyébként nyugodtan lehetne írni a szerb nyelv latin ábécéjével is: Srđan Blagojević, Đoković, Đinđić, Đukanović, Vučić, Karadžić. Ugyanis az is van. Aki nem hiszi, járjon utána! Például bármelyik szerb minisztérium honlapján. Ahol három nyelvválasztási lehetőség van: cyr, lat, eng. Azaz: cirill, latin, angol.
Johogy
2024. február 18. 20:10
Valaki nez enbeegyet?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!