Ön adna 12 millió forintot egy Bibliáért? Valaki már megtette!

2023. június 15. 13:32

Valaki nem kevesebb, mint 12 millió forintot fizetett a Központi Antikvárium árverésén egy 1686-ban, Amszterdamban kinyomtatott magyar nyelvű Bibliáért.

2023. június 15. 13:32
null
Sal Endre
Sal Endre

A könyv történetéről tudni lehet, hogy Misztótfalusi Kis Miklós (1650-1702) kolozsvári nyomdász és betűmetsző munkája, aki a könyvnyomtatás mesterségét a kor neves műhelyében, az amszterdami Blaeu nyomdában fejlesztette. A Bibliát saját költségén adta ki. Misztótfalusi a becses munkának is köszönhetően világhírig jutott, olyannyira, hogy a Vatikánból és Kínából is kapott megrendeléseket, és Cosimo de’Medici, toszkán herceg is nála nyomtatott könyveket.

Nem mellékesen a ma is használt Antikva és Jason betűtípust is Misztótfalusi álmodta meg.

A kötet 2 millió forintos kikiáltási árról indult és a szakértőket is meglepte, hogy végül hatszoros áron, 12 millióért kelt el. A hazai antik könyvpiac ismerői szerint itthon is kezd begyűrűzni a nyugat-európai, főleg Németországban érvényes trend, hogy egy-egy tökéletes állapotú, ritkább példányért bármennyi pénzt képesek megadni a tehetős gyűjtők. Ez történt most is. 

A szép kivitelű és ritka Bibliára nem tudtak nemet mondani a gyűjtők. Fotó: Központi Antikvárium
A szép kivitelű és ritka Bibliára nem tudtak nemet mondani a gyűjtők. Fotó: Központi Antikvárium

Ezt erősíti, hogy Misztótfalusi Bibliája nem számít extrém ritkának, a közgyűjteményekben is van belőle és időközönként árveréseken is felbukkant egy-egy. Kétségtelen, ilyen szép állapotú, az antikvárium leírása szerint „főúri példány” régen volt árverésen.

Persze a magas leütési árhoz az is kellett, hogy két gyűjtő is mindenáron a könyvespolcán szerette volna tudni a kötetet.

A 12 milliós vételár nem számít hazai rekordnak (de kiemelkedő összeg), nem dedikált könyvért adtak már ennél többet is. Néhány éve 15 millió forintos kikiáltási árról indult Bólyai Farkas (1775-1856) matematikus első kiadású könyve, amely tartalmazta a fia, Bólyai János (1802-1860) matematikus Appendix című, a geometria terén világszinten is korszakalkotó művét. A kötet gazdára talált, nem véletlenül, hiszen a külföldi, tehetős gyűjtők körében is nagy népszerűségnek örvend a különleges és ritka kiadvány.

Nyitókép: A 12 milliós Biblia és a híres nyomdász, Misztótfalusi Kis Miklós. Forrás: Központi Antikvárium/Wikipedia

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
I_Isti
2023. június 15. 17:07
Protestáns ember protestáns Bibliája.
Akitlosz
2023. június 15. 16:02
Az árverési hírek valami új cikksorozat lesz a Mandineren?
Syr Wullam
2023. június 15. 14:44
"Jason betűtípus" - Recte: Janson. :-)
Cross Wire
2023. június 15. 14:36
"Ezek ideje régóta lejárt, avittas, tételesen bizonyítottan képzelgésekkel vannak tele," Bizony! Alágyújtósnak tökéletes lesz a Tóra, vagy a Talmud!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!