Évtizedekkel ezelőtt eltűnt hegymászó földi maradványait találták meg az Alpokban

2023. augusztus 31. 20:57

A csontok a hó- és gleccserolvadásnak köszönhetően kerültek elő.

2023. augusztus 31. 20:57

Több mint ötven év elteltével találták meg egy balesetet szenvedett hegymászó földi maradványait a svájci Alpokban – közölte csütörtökön Wallis kanton rendőrsége.

A brit férfi csontjait két hegymászó találta meg augusztus 3-án a Chessjen gleccseren Saas-Fee településének térségében. A maradványokat igazságügyi orvosszakértők vizsgálták meg a wallisi kórházban, ahol azonosították a korábban eltűnt hegymászót.

Ezt követően kapcsolatba léptek a hozzátartozóival, és egy DNS-vizsgálat végül megerősítette, hogy valóban az 1971 júliusában eltűnt brit túrázó maradványait találták meg.

A kanton rendőrsége beszámolt arról is, hogy 1925 óta vezet listát az eltűnt hegymászókról. „A gleccserek visszahúzódása egyre több eltűnt hegymászót hoz felszínre, olyanokat, akiket évtizedekkel korábban jelentettek eltűntként” – közölték. Ez történt most is, a csontok ugyanis a hó- és gleccserolvadásnak köszönhetően kerültek elő.

(MTI)

Nyitókép: Krzysztof Kowalik / Unsplash
 

 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
survivor
2024. február 08. 14:40
Őtzi 2.0 ??
falcatus-2
2023. szeptember 01. 10:41
egyáltalán nem biztos, hogy olvadás hozta a felszínre, inkább a gleccser-folyam előrehaladása az állandó fagyhatár alá, ahogy az Ötzi esetében is.
Bitrex®
2023. augusztus 31. 21:19
De ha Svájcban tűnt el a túrázó, akkor miért tesznek ide egy olasz képet a Dolomitokból? (Langkofel)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!