Nem szereztek újabb érmet a magyar olimpikonok

2021. július 27. 19:46

Kedden három úszónk döntőbe jutott, kikapott a női kézilabda-válogatott, győzött a férfi vízilabda-válogatott, és történelmi eredmény született.

2021. július 27. 19:46
null

Bánfalvi Szabolcs írása

 

Kedd hajnalban három magyar úszó, Milák Kristóf, Kenderesi Tamás és Hosszú Katinka is továbbjutott az elődöntőből, és készülhet a szerda hajnali döntőre.

A 200 méteres pillangóúszás elődöntőjében a világcsúcstartó Milák Kristóf a legjobb időt elérve jutott a döntőbe

, megint fantasztikusan úszott, 1:52.22 perces ideje minden idők nyolcadik legjobbja, két tizedmásodperccel maradt el az olimpiai csúcstól, ám azt ígérte a döntőben majd megússza azt. Szintén döntős Kenderesi Tamás, aki szokásához híven remekül hajrázott, az utolsó 50 méteren az utolsó helyről jött fel és másodikként ért célba, összesítésben pedig az 5. időt érte el. A 200 méter pillangó fináléját szerdán hajnalban 3:49 órakor rendezik meg.

A 200 méter vegyesen a címvédő Hosszú Katinka döntőbe jutásáért izgulnunk kellett, hiszen a középdöntős futamában csak 5. lett, de végül hetedik legjobb idővel bekerült a fináléba, mivel a második futamban többen gyengébb időeredményt produkáltak nála, s így majd az egyes pályán úszhat a szerdán 4.45 órakor kezdődő döntőben.

 

A magyar női kézilabda-válogatott második csoportmérkőzését is elveszítette, a franciáktól elszenvedett egygólos vereség után Brazíliától kapott ki 33-27-re

, pedig a magyar válogatott a kétszer is legyőzte a brazilokat a felkészülés során. A meccs rossz előjelekkel indult, a brazilok elleni találkozó előtti edzésen a magyar női kézilabda-válogatott csapatkapitánya, Kovacsics Anikó válla megint megsérült és ezzel befejeződött számára az olimpia.

A mérkőzés első bő három percében négy támadásból négy gólt szerzett a magyar csapat, aztán valami megtört. A következő tizenöt percben mindössze egyetlen gólt tudtak dobni a magyarok, a brazilok pedig egyre több önbizalmat gyűjtöttek, átvették a vezetést, és az első félidő végén hat góllal vezettek, és a második félidőben a mieink nem tudtak megújulni, öt gólnál közelebb nem tudták megközelíteni a dél-amerikaiakat, nem látszott az a harcias csapatszellem, amelyet az elmúlt találkozókon megszokhattunk a magyar együttestől. Ezzel a magyar csapat a továbbjutás szempontjából nagyon nehéz helyzetbe került.

A kedden tatamira lépő magyar cselgáncsozók, Özbas Szofi és Ungvári Attila pedig kiestek. A férfiak 81 kilogrammos súlycsoportjában az Eb-bronzérmes Ungvári Attila az ötszörös Afrika-bajnok egyiptomi Mohamed Abdelaal ellen küzdött meg a 64 közé jutásért. Nem igazán volt aktív a két dzsúdós, két-két intéssel, akció nélkül jutott el a hosszabbításba, amelyben az egyiptomi kicsit aktívabb volt, és a magyar dzsúdós megkapta harmadik intését és ezzel elvesztette a találkozót, és véget ért számára az olimpia.

A nőknél a 63 kilogrammban szereplő Özbas Szofi olimpiai újoncként rögtön a vb-bronzérmes német Martyna Trajdost kapta ellenfélnek, akit legyőzött, majd az olasz Maria Centracchio ellen csapott össze a nyolcaddöntőben, akitől ipponnal kikapott, és ezzel búcsúzott az olimpiai küzdelmektől.

Péni István és Mészáros Eszter a hetedik helyen végzett a légpuskások vegyes páros számában

a tokiói olimpián. Az ötkarikás játékokon most bemutatkozó versenyszámban a magyar duó 627,9 körös eredménnyel az utolsó, nyolcadik helyen került be a középdöntőbe, ahol 414,6 körös teljesítménye nem volt elég a legjobb négy közé jutáshoz, amelyhez a magyaroknak 417,1 kört kellett volna teljesíteniük.

A tollaslabdázó Krausz Gergely elveszítette a második csoportmeccsét, ezúttal az orosz Szergej Szirant ellen maradt alul szoros csatában, ezzel már biztos, hogy a háromfős csoport utolsó helyén zár az olimpián. Míg Sárosi Laura kedden a második mérkőzése előtt Achilles-ín-szakadás miatt visszalépett a további szerepléstől.

A magyar vitorlázók közül a Finndingiben induló Berecz Zsombor is megkezdte versenyét.

A világ- és Európa-bajnok Berecz Zsombor másodikként ért célba az első és második futamában is, és ezzel az összetettben is a második helyről várja a szerdai folytatást.

A Laser Radialban versenyző korosztályos világ- és Európa-bajnok Érdi Mária pedig a hat futam után a 14. helyen áll, miután kedden az első futamában másodikként ért célba, majd a következőben a 17. helyen zárt. Laser Standard hajóosztályban pedig Vadnai Benjamin az első három futama után összesítésben a 9. helyen állt, azonban a keddi három futamában a 15. és a 16. helye után 18. lett, így hat futam után összesítésben a 17. helyen áll.

A női triatlonosok versenyén Bragmayer Zsanett a 12. helyen végzett

, míg a másik magyar, Kovács Zsófia kiesett.

A női hegyikerékpárosok kedden mérték össze erejüket, a verseny során a 19 éves olimpiai újonc

Vas Kata Blanka bravúros teljesítményt nyújtva, a címvédőt és a világbajnokot is megelőzve a negyedik helyen zárt.

Az U23-as világbajnokságon hegyikerékpárban ezüst, terepkerékpárban ezüst- és bronzérmes Vas Kata Blanka az utolsó körökben sorra hagyta le riválisait, a szakág kiemelkedő versenyzőit, és végül az első három helyezett svájci mögött negyedikként ért célba. Az aranyérmet Jolanda Neff, az ezüstöt Sina Frei, míg a bronzot Linda Indergand szerezte meg. Vas Kata Blanka ezzel sporttörténelmet írt, minden idők legjobb magyar kerékpáros eredményét érte el az ötkarikás játékokon. A fiatal magyar kerékpáros a verseny után elárulta, kifejezetten örült az esős időnek és a sáros terepnek, és nem erőben, hanem technikailag múlta felül ellenfeleit.

Úszóink a délutáni, esti előfutamokban is szerepeltek. Szabó Szebasztián 20. helyen zárt 100 méter gyorson, míg az országos csúcstartó (47.84 mp) Németh Nándor 48.11 másodperces időt úszott, ezzel összesítésben a kilencedik idővel jutott az elődöntőbe.

A háromszoros olimpiai bajnok, Hosszú Katinka a sűrű program miatt visszalépett a 200 méter pillangótól, ahogy Rióban is tette

, és inkább a 200 vegyesre koncentrál. Így Kapás Boglárka egyetlen magyarként indult 200 pillangón, ahol Hosszú Katinka visszalépésével tizenhatan maradtak a versenyzők, akik ezzel az elődöntő pályabeosztásáról határoztak, és arra kellett figyelniük, nehogy kizárják őket. Végül a világ- és Európa-bajnok Kapás Boglárka összesítésben az ötödik helyen jutott a szerdai elődöntőbe.

A 4×200 méteres magyar férfi gyorsváltót pedig kizárták rossz váltás miatt a keddi előfutamából. A Holló Balázs, Zombori Gábor, Kozma Dominik, Márton Richárd összetételű négyesből Kozma volt, aki 14 századmásodperccel korábban ugrott a medencébe, aki sajnálja, hogy így elveszett a váltó jó időeredménye, hiszen jobb átlagot úsztak, mint amit kértek tőlük.

Kalmár Ákos pedig a 22. helyen zárt 800 méter gyorsúszásban, a 21 éves magyar versenyző 7:55.85 perces idővel teljesítette a távot, de a verseny után elárulta, az időnek nem örült, így nem elégedett.

A magyar férfi vízilabda-válogatott a görögöktől elszenvedett vereség után Japán válogatottja ellen ugrott a medencébe.

Märcz Tamás szövetségi kapitány ezúttal két kapust nevezett, így Vogel Soma is bemutatkozott az olimpián, és Mezei Tamás maradt ki a keretből.

Nehezen indult a találkozó, az első két negyed után 8-8-ra állt a mérkőzés, pedig végig vezettünk, de a hazaiak mindig ki tudtak egyenlíteni. Aztán már kijött a két csapat közötti különbség, és a magyarok 16-11-re nyertek a japánok ellen. A két csoportmérkőzés után az egy győzelemmel és egy vereséggel álló magyar együttes legközelebb csütörtökön Dél-Afrikával csap össze.

 

A nyitóképen: Hárai Balázs (b) és a japán Arai Acusi a Magyarország - Japán mérkőzésen. MTI/Illyés Tibor

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lauder Stenonis..
2021. július 27. 23:31
Mountain bike az a bmx.
Lion
2021. július 27. 23:02
Vas Blanka negyedik! Milák Kristóf bombaformában. Katinka gyengélkedik. A férfi pólósaink ébredeznek.
Ferer
2021. július 27. 23:02
Sajnos ez borzalmas nap volt. Hosszú Katinka szenvedése fájt, a magyar kézisek leszerepeltek de legalább lett egy negyedik bmx-es csaj. Az meg hab volt a tortán mikor a magyar úszóválogatott 4x200 méteren mikor diszkvalifikálva lettek hallgattam az interjút velük utána röhögcséltek, vihogtak, mintha nem olimpián lennének hanem ovodában. Ilyen szinten vannak ezek a felnőtt gyermek sportolók?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!