A Győri Audi ETO erődemonstrációt tartott a Krim Ljubljana ellen a női kézilabda Bajnokok Ligájában

2022. január 20. 02:51

A Győri Audi ETO könnyed, magabiztos játékkal 40–27-re nyert odahaza a Krim Ljubljana ellen a női kézilabda Bajnokok Ligájában.

2022. január 20. 02:51
null
Bánfalvi Szabolcs

A Győri Audi ETO csapata a Krim Ljubljana együttesét fogadta a női kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének 13. fordulójából előrehozott szerdai meccsen a B-csoportban. A győri alakulat vezetőedzője, Ambros Martín továbbra sem számíthatott az összes játékosára, ám a Ljubljana elleni találkozóra már visszatért az olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok francia válogatott Estelle Nze Minko, az olimpiai ezüstérmes, Európa-bajnok montenegrói válogatott Jelena Deszpotovics és az Európa-bajnoki bronzérmes svéd Linn Blohm. Azonban hiányzott a két magyar válogatott jobbszélső: Lukács Viktória és Faluvégi Dorottya. Tehát akadnak problémák a győri klubnál, de mindez nem látszik a teljesítményén.

A legutóbbi BL-meccsén a Győr több utánpótlás-játékost kényszerült bevetni, viszont simán, kilenc góllal nyert a Metz ellen az Audi Arénában. A francia együttes elleni kezdőcsapat kezdett a Ljubljana ellen is: a kapuban Laura Glauser, a mezőnyben Schatzl Nadine, Stine Oftedal, Kari Brattset, Rju Eun Hi, Veronica Kristiansen, Fodor Csenge. A hiányzók ellenére is erős névsor.

A győri Stine Bredal Oftedal a női kézilabda Bajnokok Ligája 13. fordulójából előrehozott Győri Audi ETO KC–Krim Mercator Ljubljana mérkőzésen a győri Audi Arénában 2022. január 19-én. MTI/Krizsán Csaba

A meccs első két gólját a vendégcsapat szerezte, viszont a győri gárda gyorsan átvette a vezetést, az 5.percben már 5-3-ra vezetett a hazai csapat Kristiansen, Schatzl és Oftedal góljainak köszönhetően, miközben Glauser is bemutatott szép védéseket. Majd Anne Mette Hansen három perc alatt három gólt lőtt, s ezzel

Fokozatosan húztak el a vendéglátók.

A 17. percben időt is kért a Ljubljana edzője, Natasa Derepasko. Az időkérés után a szlovén csapat két gyors gólt szerzett az olimpiai ezüstérmes, világbajnok francia válogatott irányító, Allison Pineau révén, a két vendéggól között a győriek beállósa Crina Pintea forgott be szépen a védők között, és vette be az ellenfél kapuját (14-11).

Eddig nem igazán állt össze a Győr védekezése, ám ekkor már kijavították a hibákat a hazaiak, s az első félidő utolsó 13 percében mindössze három gólt kaptak. Támadásban pedig végig kiválóan teljesített a győri gárda, ráadásul az ellenfél kapusteljesítménye is gyengének bizonyult. Sőt, a 27. percben a magyar csapat kapusa, Glauser is gólt szerzett, miután saját hatosáról nagyszerűen ívelte a labdát az üres kapuba (20-12). Emellett remekül tért vissza Nze Minko, a győriek francia irányítója három szép gólt jegyzett és két remek gólpasszt adott Pinteának ebben a periódusban.

A szlovén csapat kihozta a legtöbbet, amit tudott, de az első játékrészben már kijött a hatalmas különbség a két együttes között. A Győr lehengerlő támadó játékot mutatott be egy nem rosszul játszó Ljubljana ellen. Érdekesség, hogy ebben az idényben a ljubljanai alakulat kétszer kapott ki öt góllal a BL-ben, míg a többi meccse még szorosabb eredményeket hozott. Ehhez képest a Győr átgázolt az ellenfelén.

A győri Estelle Nze Minko (középen), valamint a szlovén Paula Posavec (balra) és Tjasa Stanko (jobbra) a női kézilabda Bajnokok Ligája 13. fordulójából előrehozott Győri Audi ETO KC–Krim Mercator Ljubljana mérkőzésen a győri Audi Arénában 2022. január 19-én. MTI/Krizsán Csaba
A győri Estelle Nze Minko (középen), valamint a szlovén Paula Posavec (balra) és Tjasa Stanko (jobbra) a női kézilabda Bajnokok Ligája 13. fordulójából előrehozott Győri Audi ETO KC–Krim Mercator Ljubljana mérkőzésen a győri Audi Arénában 2022. január 19-én. MTI/Krizsán Csaba

A második játékrészt is két góllal kezdte a Krim, de megint gyorsan reagált a vendéglátó csapat, és Oftedal bejátszásából az egész meccsen megállíthatatlan Pintea volt eredményes (23-16).

A Győr továbbra is tartotta a saját tempóját, miközben a vendégek kezdtek fáradni, és hiányoztak az ötletek a játékukból. A kérdés már csak az volt, hogy a hazai gárda mikor éri el a 40. gólját, és mekkora lesz a különbség a két csapat között.

Az 50. percben Sztankovics egy hetest is kiharcolt, amelyet az 51. percben Hansen értékesített, s ezzel már tizenhét volt közte (38-21). Ezután Háfra Noémi lövései tévesztették el a kaput, az 55. percben hetesből sem sikerült betalálnia, így öt kísérletből egy gólt sem tudott szerezni. Háfra jelenleg nincs azon a szinten, mint korábban. A 23 éves junior világbajnok küzd, hogy visszaszerezze azt a formáját, amelyet évekkel ezelőtt mutatott, amikor berobbant a kézilabda világába. Azonban egyelőre nem képes úgy játszani, ahogy szeretné, de remélhetőleg ki tud mászni ebből a gödörből. Elsősorban neki kell ezt a problémát megoldani, ám segíthetnek ebben a játékostársak és az edző is. Ambros Martín vezetőedző a kihagyott hetes után is mosolyogva biztatta Háfrát, aki védekezésben jól teljesített.

A győri Fodor Csenge (középen) a női kézilabda Bajnokok Ligája 13. fordulójából előrehozott Győri Audi ETO KC–Krim Mercator Ljubljana mérkőzésen a győri Audi Arénában 2022. január 19-én. MTI/Krizsán Csaba

Közben a vendégcsapat szépített az eredményen, ám 

A meccs utolsó gólját pedig a ljubljanai gárda 17 éves balátlövője, a kongói Betchaidelle Ngombele szerezte. Érdekesség, hogy a legutóbbi világbajnokságon fedezték fel a Kongói Köztársaság válogatott játékosát, és az ország fővárosának, Brazzaville-nek a klubjából igazolta a Ljubljana. Rendhagyó, hogy egy BL-résztvevő csapat egy afrikai kézilabdázót szerződtet a hazája bajnokságából. Azonban Ngombele ezen a meccsen is bizonyította tehetségét.

Jelenleg kimelkedő a győri csapat játéka, és egyelőre úgy tűnik, hogy nem lehet megállítani a győrieket ebben az idényben. Remélhetőleg az ETO végig tudja ezt a magas szintet hozni ebben az évadban, hiszen a Final Fourban kell majd a legjobb formát nyújtani.

A B-csoport másik szerdai mérkőzésén a francia Metz Handball 33-25-re győzött odahaza a török Kastamonu Belediyesi ellen.

A Győr 20 pontjával vezeti a csoportot a második Vipers Kristiansand és a harmadik Metz Handball előtt, utóbbi két csapat 14-14 pontot gyűjtött az eddigi tíz meccsén. Míg az Odense Handbold a negyedik helyen áll 11 ponttal. Az ETO még egy győzelem esetén már biztosan továbbjut a negyeddöntőbe.

Ambros Martín, a győri csapat vezetőedzője a női kézilabda Bajnokok Ligája 13. fordulójából előrehozott Győri Audi ETO KC–Krim Mercator Ljubljana mérkőzésen a győri Audi Arénában 2022. január 19-én. MTI/Krizsán Csaba

„Nem úgy álltunk a mérkőzéshez, hogy könnyű vagy nehéz lesz. Minden találkozón igyekszünk a legmagasabb szintet hozni. A mai összecsapás elején a védekezésünk nem működött olyan jól, mint szokott. De utána ki tudtuk javítani a hibákat, összeállt a védelem, ezért elégedett vagyok. A Ljubljana csapatát nagyon tapasztalt játékosok alkotják, évek óta a BL-ben játszanak, mint például Lekics, akit jól ismerünk. Az ellenfél emiatt játszott magas szinten az első félidő elején. És amikor kicsit leálltunk, akkor a vendégek megint felzárkóztak. Tudtuk, hogy nincs könnyű mérkőzés. Ezért mindig a lehető legjobban felkészülünk a meccsekre” – értékelt a Győri Audi ETO vezetőedzője, Ambros Martín a meccs után a Sport TV-nek.

„Néhány játékostársam nem tudott az előző meccsen pályára lépni a Metz ellen, és ezúttal mindenki nagyon akart bizonyítani, rengeteg energiát mozgósítottunk a találkozón. Ez nagyon nagy motivációt is jelent a számunkra, és próbálunk minél magasabban szinten teljesíteni” – mondta a Győr norvég irányítója, Stine Oftedal a találkozó után.

A győri Stine Bredal Oftedal (középen) a női kézilabda Bajnokok Ligája 13. fordulójából előrehozott Győri Audi ETO KC–Krim Mercator Ljubljana mérkőzésen a győri Audi Arénában 2022. január 19-én. MTIKrizsán Csaba

„Mindig nehéz egy hosszú kihagyás után visszatérni a pályára. Azonban nagyszerű érzés ebbe a kitűnő együttesbe visszajönni, hiszen az egész csapat támogat engem. Még nem vagyok tökéletes formában, de így is minden jól megy, mert az összes játékostársam mögöttem áll és segít nekem. Nagyon jól tudjuk egymást motiválni, kiváló a közeg. Nagyon örülök, amikor a fiatal játékosok, mint Sztankovics Kyra, gólt szereznek egy ilyen komoly meccsen. Nagyon fontos momentumok ezek a karrierjük elején, és bízom benne, hogy több ilyen élményben részesülnek még a jövőben. Ezekben az időkben az utánpótlás-játékosoknak meghatározó a szerepük, helyettesítik a hiányzókat a meccseken, valamint az edzések során nagyon sokat segítenek nekünk a felkészülésben. Játéklehetőséget kapnak, és szépen meghálálják a bizalmat” – árulta el az ETO francia irányítója, Estelle Nze Minko a mérkőzés után, aki elsőként gratulált Sztankovicsnak a második gólja után.

„Nagyon köszönöm a játéklehetőséget, és örülök, hogy tudtam is élni ezzel. Nagyon izgultam, de boldoggá tesz, hogy így teljesítettem. Hihetetlen érzés volt megszerezni az első gólom a felnőttcsapatban ezen a meccsen, hirtelen nem is tudtam, hogy mit reagáljak. Az elején még nem rázódtam bele a játékba, de utána már könnyebben ment” – nyilatkozta a Győr 17 éves játékosa, Sztankovics Kyra.

 

KÉZILABDA

NŐI BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR

B-CSOPORT, 13. FORDULÓBÓL ELŐREHOZOTT MÉRKŐZÉS

GYŐRI AUDI ETO KC–RK KRIM MERCATOR LJUBLJANA (szlovén) 40-27 (22-14)

Győr, Audi Aréna, 2547 néző. Játékvezetők: Ana Vranes, Marlin Wenninger (osztrákok)

GYŐR: Glauser 1 – Fodor Cs. 3, Rju 2, S. Oftedal 1, Brattset 5, V. Kristiansen 2, Schatzl Nadine 4. Csere: Silje Solberg (kapus), Anne M. Hansen 8 (3), Deszpotovics, Pintea 8, Háfra N., Nze Minko 3, Blohm 1, Sztankovics K. 2, Ogonovszky. Edző: Ambros Martín

LJUBLJANA: B. Arenhart – Gomilar Zickero, Varagic 5 (1), Lekics 4, Clemencic 3, Pineau 5, Posavec 1. Csere: Riszovics (kapus), Zabjek 1, Juric 3, Stanko 3, Ngombele 2, Sercien-Ugolin, Svetik, Radoszavljevics. Edző: Natasa Derepasko

 

Nyitókép: Ambros Martín, a győri csapat vezetőedzője (középen) a női kézilabda Bajnokok Ligája 13. fordulójából előrehozott Győri Audi ETO KC–Krim Mercator Ljubljana mérkőzésen a győri Audi Arénában 2022. január 19-én. A Győri Audi ETO KC 40-27-re győzött. MTI/Krizsán Csaba

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ildikó99
2022. január 22. 13:43
Nekem mindig tetszik a Győr játéka mindig profi módon játszanak hajrá Győr
setti54
2022. január 21. 19:40
Sajnos csak részben igaz a külföldi sztárjátékosok által képviselt ETO erőfölény. A Fradi játékoskeretében ugyanilyen gondokat látok. A sztárok mellett játszó magyarok, amikor egyedül kellene megmutatni, hogy tanultak a tőlük, akkor egyszerűen nem megy. Bizonyíték kell ? Nos, elég az elmúlt évben lejátszott EB a nőknél és a mostani férfi EB eredményei. Van pénz, paripa, fegyver, s minden ami szükséges lenne a fejlődéshez. Azonban kellenek olyan elvárásoknak megfelelő lányok, fiúk , akik magasak, /185-200 CM / atlétikusak, technikásak stb. A mai magyar mezőnyben vannak nagy tudású játékosok, de akik soha nem fogják tudni elérni a célt különböző okok miatt. Sajnos az én életemben már lemondtam arról, hogy úgy lássam a válogatottakat, ahogy a junior lányokat, akik mindent bezsebelnek, ahol elindulnak! Azután valami megtörik, ezt kellene kinyomozni, hogy miért!
balbako_
2022. január 21. 00:30
A magyar bajnokság azért jó, mert hetente akár többször is láthatjuk a világ legjobbjait játszani (És ehhez az FTC is hozzájárul, mert ott is nagyon jó csapat állt össze). Ugyanakkor a magyar női kézilabdasportot is felfelé húzza, hogy ilyen klasszisokkal játszhatnak együtt, illetve leshetik el tőlük a játékot. Végre a Győrben is megjelentek a magyar játékosok és ez is óriási pozitívum.
Box Hill
2022. január 20. 22:23
A férfiak helyett kell őket indítani. Ez még PC is. Meg az EU is békén hagyna minket végre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!