Molnár Martin szárnyalt a gokart Eb első hétvégéin

2022. április 22. 01:36

Szép magyar sikerrel vette kezdetét a négyfutamos gokart Eb. Molnár Martin időmérő futamot nyert, és végig a top tízben versenyezve szerezte meg az OKJ kategória kilencedik helyét. Hideg Ádám pedig egy küzdelmes hétvégével búcsúzott Fernando Alonso csapatától. Molnár Martin ezt követően a második hétvégén még inkább rákapcsolt.

2022. április 22. 01:36
null

Varga Ákos – a Racingline.hu szerzőjének írása a Mandiner Sporton

Két héttel a Champions of the Future sorozat szezonnyitója után szintén a portugál Forma–1-es pálya paddockja mögött kialakított pályán vette kezdetét a gokart Európa-bajnokság az OKJ (junior) és OK (senior) kategóriákban.

Előbbiben két magyar versenyző is rajthoz állt.

Molnár Martin csapata, az Energy Racing a két futam közti szünetet alaposan kihasználta és a lehető legversenyképesebb gokartot adtak Martinnak,

aki saját magát is meglepte azzal, hogy megnyerte az időmérő futamát. Sőt, később még négy top hármas eredményt szerzett az előfutamok során.

A nyitóhétvége

Az öt előfutamból Martin háromszor az első, kétszer a második helyről indult. A gokartja a szűk kanyarokra volt hangolva, így az egyenesekben kisebb tempóhiánnyal kellett számolnia. Ennek ellenére egy második és két harmadik helyet szerzett.

A második előfutamban a rajt után nem tudott besorolni, és hozott két rossz döntést is, ami miatt kilencediknek futott be. Az előfutamok összesített eredménye alapján a 8. helyen állt, így a szuper előfutamban a negyedik helyről rajtolt. Itt a rajtnál a sora veszített néhány pozíciót, de Martin a nyolcadik helyről az ötödikre jött fel.

A szuper előfutamban hetedik, a döntőben pedig kilencedik lett, ezzel 11 pontot szerzett, ezáltal az OKJ Eb értékelés hetedik helyén áll.

„Nagyon jó hétvégénk volt” – mondta Molnár Martin. – „Jó volt a tempónk, de amikor mondták, hogy megnyertem az időmérő futamomat, nem akartam elhinni. Az előfutamok egy kivétellel jól sikerültek. A szuper előfutamon a rajtnál veszített a sorom néhány helyet, viszont sikerült visszakapaszkodnom.”

„A hétvége legjobb pillanata az volt, amikor megtudtam, hogy megnyertem az időmérő futamot, ám a döntő is nagyon élvezetes volt. Szoros versenyt vívtunk, hol feljöttem két helyet, hol engem előztek ketten. Elégedett vagyok az eredménnyel és nagyon várom, hogy ezt a lendületet tovább tudjuk vinni Zuerába is” – értékelt Molnár Martin.

Molnár Martin. Fotó: MOTAM
Molnár Martin. Fotó: MOTAM

Hideg Ádámnak szerencsés hétvégéje volt ugyan, de érezhetően motorerő hátrányban volt, amit azonban a DPK csapat próbált kiküszöbölni. Ádám az időmérő futamában harmadik lett. Még az előfutamokon is szerencsésen hozta az eredményeket, viszont a szuper elődöntőben és a döntőben is kevés volt már a tempója, ráadásul mind a kétszer beesett a spoilere, amiért öt másodperc büntetést kapott, így mind a kétszer 16. lett.

Ez volt a kaposvári versenyző utolsó futama a spanyol csapat színeiben, legközelebb már új csapattal folytatja a versenyzést.

Az OK kategóriában képviselte volna hazánkat Krózser Menyhért is, akit azonban az influenza meggátolt ebben. Sőt, akkor úgy tűnt, hogy Menyának még a következő, spanyolországi futamot is ki kell hagynia.

Gokart Európa-bajnokság, Portimao – a magyar eredmények:

OKJ

Molnár Martin: szuper előfutam: 5., döntő: 9.

Hideg Ádám: szuper előfutam: 16., döntő: 16.

Molnár Martin. Fotó: MOTAM
Molnár Martin. Fotó: MOTAM

Szédítő magasságok Zuerában

Molnár Martinra a második megméretés a spanyolországi Zuerában várt, ahol hamar még feljebb tudta srófolni a teljesítményt. Molnár saját elmondása szerint már az előfutamok során jókat tudott csatázni riválisaival, a legjobban pedig a harmadik futamon érezte magát.

A három előfutamon Molnár egy második, egy harmadik és egy ötödik hellyel egy 14. összetett helyezést tudott megszerezni

magának cikkünk megírásának pillanatában. Ez a második szuperelőfutamban jogosította fel a fiatal versenyzőt az indulásra.

„Ez abszolút szuper szombat volt, egy második, harmadik és egy ötödik hely a zsákban! Mindegyik előfutamon sikerült nagyon jó csatákat vívnom a többiekkel, leginkább a harmadik versenyt élveztem, ahol nagyon kiélezett volt a küzdelem, minden egyes pozícióért keményen kellett harcolnom, így még nagyobb örömet okozott a harmadik hely megszerzése! Összetettben a 14. helyen állok, így holnap a második Super Heat-ben állok rajthoz. Gratulálok a csapatomnak és a csapattársaimnak is, nagyon jó napot zártunk, folyt. köv. holnap!” – foglalta össze a szombaton történteket Molnár Martin.

Az FIA gokart Európa-bajnokság (Eb) és a Champions of the Future (CF) OKJ és OK 2022-es versenynaptára

április 7–10. Portimao (Eb)

április 14–17. Zuera (CF)

április 28–május 1. Zuera (Eb)

május 19–22. Kristianstad (CF)

június 2–5. Kristianstad (Eb)

június 23–26. Franciacorta (CF)

július 7–10. Franciacorta (Eb)

 

Nyitókép: Molnár Martin. Fotó: MOTAM

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bitrex®
2022. április 23. 04:23
125 cm3, 35-45 LE, 160-180 km/h, 14-16.000 U/min, korosztálytól függően. https://www.kart-dm.de/de/rund-um-den-kartsport
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!