Retteghetnek a doppingolók: akár tíz év után is elveszíthetik olimpiai érmüket

2022. december 06. 17:29

Harminchét 2012-es londoni olimpiai érmet vettek most el visszamenőlegesen doppingolás miatt orosz, ukrán fehérorosz és kazah sportolóktól – nincs érintett magyar sportoló.

2022. december 06. 17:29
null
Csisztu Zsuzsa
Csisztu Zsuzsa

Tíz évig remeghetnek a sportolók vajon megtarthatják-e olimpiai érmüket – Londonból 31-en bukták el

Tíz éves lapítás után, harminchét londoni olimpiai érmet vettek most el visszamenőlegesen doppingolás miatt orosz, ukrán fehérorosz és kazah sportolóktól. A Nemzetközi Tesztelési Ügynökség (ITA - International Testing Agency) 

a 2012-es londoni olimpia sportolóktól vett minták újraelemzése során 73 doppingvétséget talált és ennek következtében 31 érmet vett vissza orosz, ukrán fehérorosz és kazah sportolóktól

– írja az insidethegames.

Tíz évig csak átmenetileg birtokolhatja a sportoló az érmet? 

Valójában minden olimpiai sportoló feje fölött Damoklész kardjaként lebeg tíz éven keresztül annak az esélye, hogy a WADA – a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség – által levett mintát elteszik és a jogi szabályozás alapján tíz év múlva is újravizsgálhatják, amely utóbb pozitív doppingteszt-eredményt hozhat.

A WADA által meghatározott elévülési idő a 2012-es londoni olimpiai játékok során gyűjtött minták esetében nyolc év volt (a 2015-ben és azt követően gyűjtött minták esetében tíz évre meghosszabbították),

ezzel lezárva az elévülést. A minták újraelemzését követő jogi eljárások e határidő után is folytatódtak.

A Nemzetközi Tesztelési Ügynökség (ITA) 2018-as megalakulásával az összes újraelemző programot az új független szakértői testülethez delegálták.

Az ITA szerint 2727 mintát elemeztek újra a 2012-es londoni vizsgálat ismételt ellenőrzésénél. Hogy mely mintákat vették górcső alá, nos erről úgynevezett kockázati kritériumok alapján határoztak, és új kimutatási módszerek használatát is engedélyezték, hiszen az ismételt vizsgálatoknak éppen az a jelentősége, hogy egy adott olimpiai ciklusban már létező, de esetleg még ki nem mutatható tiltott teljesítményfokozókat egy későbbi kimutatási módszerrel azonosítani tudják.

Ez az analitikai módszer, amely a minták 2012-es kezdeti elemzése során még nem állt rendelkezésre. „Az újraelemző program eredménye egyértelműen azt mutatja, hogy a dopping elleni küzdelemben minden rendelkezésre álló eszközt be kell vetni a tisztesses a sportolók védelmében” – mondta Benjamin Cohen, az ITA főigazgatója.

Az időmúlás - mint fegyver a leleplezésben

„Néha az időmúlás az egyik ilyen leghatékonyabb eszköz, amely lehetővé teszi, hogy a tudomány és a doppingellenes megközelítések odáig fejlődjenek, hogy új kimutatási módszereket lehessen alkalmazni a sok évvel ezelőtt vett mintákon. A csalók soha nem érezhetik magukat biztonságban, sem most, sem holnap, sem 10 év múlva” – mondta Cohen főigazgató.

A képen: Zulfija Csinszanlo súlyemelő Kazahsztánból, aki Tokióban bronzérmet nyert 55 kg-ban, de csak most derült, ki, hogy két olimpiával korábbi, londoni érmét elveszítette doppingolás miatt. Fotó: VINCENZO PINTO / AFP
A képen: Zulfija Csinszanlo súlyemelő Kazahsztánból, aki Tokióban bronzérmet nyert 55 kg-ban, de csak most derült, ki, hogy két olimpiával korábbi, londoni érmét elveszítette doppingolás miatt. Fotó: VINCENZO PINTO / AFP

Ezzel a munkával az ITA és a NOB elősorban azért dolgozik, hogy azon tisztességes sportolók bizalmát visszanyerhesse, akik egy doppingoló versenytársuk miatt veszítették el korábban igazából jogosan megnyert olimpiai érmüket” – hangzott az igazgató érvelése.

A „tíz éven át lapítók” között a legtöbb doppingoló sportoló, szám szerint 21 orosz sportoló, míg spotági felosztásban a súlyemelésben született a legtöbb pozitív újratesztelt eset, összesen 36. A második leginkább doppingérzékeny sportág a londoni olimpián az atlétika lett 28 most leleplezett doppingesettel. Háromnál több eset egyetlen más sportágban sem fordult elő.

A képen: Az orosz anti-dopping csoport logója. Fotó: ALEXANDER NEMENOV / AFP
A képen: Az orosz anti-dopping csoport logója. Fotó: ALEXANDER NEMENOV / AFP
Oroszország az újbóli teszteléssel 13 londoni olimpiai éremtől kellett elbúcsúzzon szép csendben, ebből tíz ezüstrémtől.

A fehérorosz sportolóknál 11 doppingvétséget, az ukránoknál 7-et, a kazahsztániaknál pedig hatot állapítottak meg. A legtöbb aranyérmet is Kazahsztán veszítette el, összesen négyet.

Végül nyolc olimpai aranyérmest fosztottak meg a legszebben ragyogó medáliától

és noha nyilván a megfosztás folyamata sem kap nagy visszhangot, azt se felejtsük el, hogy a tisztességes aranyérmes „utólagos győzelme” sem adhatja vissza soha többet a tőle elvett győzelem világraszóló pillanatait.

Nyitóképen: Tiltott teljesítményfokozók és hamis gyógyszerek. Fotó: MTI/EPA/Europol

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bölcsbagoly
2022. december 10. 18:54
Most esett le a tantusz! Tehát te egyike vagy a zámolyi cigányoknak, nemde? A stílusod, hangnemed tökéletesen megfelelő ennek!
bonafidesupraman
2022. december 10. 18:53
Nem hát... Éltem Canadában húsz évet szabadon,jólétben.. Éltem itthon negyvenet a komcsik alatt (ruszkik) Nem véletlen hogy a német farmer azt mondta: "inkább egy Pershing a tanyámon, mint egy ruszki az anyámon"
bonafidesupraman
2022. december 10. 18:53
Nincs argumentumod fattyú! Írhatnám, hogy egybites munkásőrivadék vagy,anyád jobban tette ha lenyel. De ilyet én soha!
Reszelő Aladár
2022. december 10. 18:52
Tessék mondani a két fehérorosz kalapácsvető el, akik Pars Krisztián előtt nyertek Pekingben ezüstöt és bronzot, azokkal mi van? Mert a korabeli beszámolók szerint kb kéket húggyozott mindkettő, de valami svejci ügyvédi iroda addig védte őket, amíg találtak valami szabálytalanságot a minták tárolása során, így simán felmentették őket. Az ukránok megfoszása meglep. Azt hittem automatikusan ők kapják az elvett érmeket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!