Ki az őrült Chelsea-tulajdonos, Todd Boehly, aki 241 nap alatt 203 milliárd forintot költött az erősítésekre?

2023. február 15. 17:29

Ma az FC Bruges – Benfica és a Borussia Dortmund – Chelsea mérkőzésekre kerül sor a BL-ben. Ennek kapcsán bemutatjuk: ki is a londoni klub amerikai tulajdonosa, aki alapjaiban forgatta föl az európai klubfutballt?

2023. február 15. 17:29
null
Vámos Tamás
Vámos Tamás

Kicsit kanyarodjunk vissza az időben: az orosz-ukrán háború kirobbanása miatt a Chelsea korábbi tulajdonosának, Roman Abramovicsnak a vagyonát zárolta a brit kormány, és egyben felszólították: a lehető legrövidebb időn belül számolja föl az üzleti érdekeltségeit. Így került szinte egyik napról a másikra eladósorba a londoni egylet, amelyet a klubra már korábban is ajánlatot tevő amerikai milliárdos, Todd Boehly nevével fémjelzett konzorcium vett meg. A 49 éves üzletemberről tudni kell: természetesen az USA-ban sem idegen tőle a klubtulajdonlás és as sportbiznisz.

Ő a Los Angeles Dodgers baseballcsapatának első számú embere, tulajdonrésze van nem csak a Los Angeles Lakersben, hanem a Los Angeles Sparks női kosárlabdacsapatban is, befektetett a  2012-ben alapított A24 filmstúdióba is, ezen kívül övé a Draft Kings nevű sportoldal, valamint többségi tulajdonosa a Billboard, a Hollywood Reporter, a Rolling Stone és a Variety médiafelületnek is. A hírek szerint

Az adásvételi szerződésben fontos kitételként szerepelt, hogy az új tulajdonosi körnek további 1,75 milliárd fontot kell költenie a Chelsea létesítményeire, női csapatára, a klub utánpótlás-akadémiájára, valamint az edzőközpont fejlesztésére is.

Boehly érkezését követően a csapat az elmúlt szezont a harmadik helyen zárta a Premier Leauge-ben – a bajnokságot már a klubbal Bajnokok Ligáját nyerő Thomas Tuchel, valamint másodedzője, Lőw Zsolt nélkül, igaz, honfitársunk hivatalosan még mindig a klub alkalmazottja.

Todd Boehly - kiskapukat kereső ügyeskedő vagy remek üzletember? Fotó: MTI/EPA Andy Rain
Todd Boehly - kiskapukat kereső ügyeskedő vagy remek üzletember? Fotó: MTI/EPA Andy Rain

Ami a profi futballban teljesen szokatlan: a Tuchel helyére érkező Graham Potter mellett nem dolgozik sportigazgató, így a csapat erősítésével kapcsolatban Mr. Boehly majdhogynem teljhatalmúlag dönt. Nyáron is már mintegy 200 millió eurót költött az átigazolásokra, ám az őszi szezonban elég silány teljesítményt nyújtó csapatba (jelenleg mindössze a 10. helyen állnak Raheem Sterlingék) a nagyravágyó tulajdonos hatalmasat invesztált. Ez még akár rendben is volna,

Nézzük, kik is érkeztek: a Ferencváros elleni Európa Liga-mérkőzéseken nem igazán sokat mutató védő Benoit Badiashile Monacóból (38 millió euróért), a szélső, Noni Madueke a PSV-től (35 millióért), a brazil középpályás, Andrey Santos a Vasco de Gamától (12 millióért) valamint a csatár David Datro Fofana (12 millióért) aki a Kisvárda elleni Európa-konferencialiga-mérkőzéseken is letett a névjegyét. És a sornak még nincs vége: a portugál válogatott, Golden Boy-díjas támadó, Joao Félix félévre kölcsönbe érkezett (11 millióért), valamint megszerezték a Sahtar Donyecktől - az Arsenalt beelőzve - az ukrán futball legnagyobb tehetségének kikiáltott Mihajlo Mudrikot (70 millióért).

Mint ahogy azt nem is olyan régen Dénes Ferenc sportközgazdász a Mandinernek elmondta, ez a fajta esztelen költekezés a FIFA-nak is szemet szúrt, de egyelőre nem tudnak mit tenni, ugyanis a Chelsea ügyesen kihasznált egy pénzügyi kiskaput és játszotta ki a nemzetközi labdarúgó-szövetség pénzügyi Fair Play-szabályzatát azzal, hogy a fenti, irdatlanul nagy összegeket több évre elosztva fizetik ki. Az ukrán csodagyerekért, Mudrikért például a Sahtar nyolc és fél esztendőre leosztva kap – a bónuszokkal együtt – évi 11 millió eurót.

S ahogy Dénes Ferenc is említette: a mindig szigorú angol kormány is megelégelte az esztelen költekezést, és egyfajta átvilágítást kezdeményezett a Chelsea ellen – és a hírek szerint valami hasonló vár a Liverpoolra, a Manchester Unitedre, és a Premier League többi nagyágyújára is.

Még nem tudhatjuk, mit hoz a jövő, így azt sem, hogy mikor dől össze az álomgyár – egyelőre az biztos: szerda este a Bajnokok Ligájában Borussia Dortmund – Chelsea rangadóra kerül sor a Signal Parkban.   

Nyitókép Gyakori lesz-e a Chelsea-gólöröm a Bajnokok Ligájában? Kai Havertz és Ben Chilwell pacsizik Fotó: MTI/EPA Neil Hall  

 

 

 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2023. február 16. 08:49
Chelsea és Tottenhan Angol kedvenceim. Nyomják csak!!
Akitlosz
2023. február 16. 08:49
"Ki az őrült Chelsea-tulajdonos, Todd Boehly, aki 241 nap alatt 203 milliárd forintot költött az erősítésekre?" Szerencsére nem miniszterelnök, mert akkor az adófizetők pénzét költené sportra.
Micó
2023. február 16. 08:40
Le van ejtve.Az Arsenal lesz a bajnok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!