Anglia kapott gól nélkül, Dánia két vereséggel jutott az elődöntőbe

2021. július 04. 00:35

Szentpéterváron, Münchenben, Bakuban és Rómában lejátszották a 11 országban rendezett Európa-bajnokság negyeddöntőit. Meglepetés nem született, az elődöntőbe jutott négy válogatott összesen 6 világ- és 5 Európa-bajnoki címmel rendelkezik. Igazi csillagok háborúja lesz Londonban!

2021. július 04. 00:35
null
Edvi László

Pénteken két olyan negyeddöntőt rendeztek, ahol egy korábbi Eb-győztes találkozott egy olyan gárdával, mely még soha nem fogta kezében a Henri Delaunay trófeát. Még éjfél előtt kiderült, hogy erről az ágról nem kerülhet olyan válogatott a döntőbe, melynek neve még nem szerepel a kupán.

Az előző körben a franciákat kiütő svájciak sokáig abban reménykedtek, hogy a spanyolok majd csak betalálnak a saját kapujukba. Ebben joggal bízhattak, hisz a nyolcaddöntőben a spanyolok valóban úgy juttatták vezetéshez Horvátországot, hogy az kis túlzással a félpályán sem ment át. A gólörömhöz sem kellett átmennie, mert Unai Simon kapus egy félpályáról hazagurított labdát szerencsétlenkedett a saját kapujába. Persze okos ember kétszer nem lép ugyanabba a folyóba, úgyhogy Svájc ellen a spanyol válogatott szerezte az első gólt. És még ekkor sem akarták elkezdeni a meccset a svájciak. De nekik lett igazuk, mert elég volt az alapjátékidő utolsó harmadában focizni az egyenlítéshez.

Ki tudja mi történik, ha nem kap piros lapot Remo Freuler

a 77. percben egy mezőnyben történt ártatlan (és nem is biztos, hogy szabálytalan) becsúszásért. Innentől már csak az lehetett az alpesi csapat célja, hogy 11-esekkel menjen tovább. Egyszer már sikerült, akkor az uralkodó világbajnokot, Franciaországot ütötte ki. A kettővel korábbi világbajnokot, Spanyolországot nem sikerült. Mert ahogy a spanyolok nem léptek utcai ruhában kétszer a jeges folyóba, úgy a svájciak sem lubickolhattak kétszer a kellemes termálvízben. A 11-es párbajban 3-1-re nyert Spanyolország, vagyis a négy svájci rúgóból három hibázott, az öt spanyolból kettő. Ráadásul a kihagyott büntetők olyanok voltak, hogy egy utánpótlás edző is befogja a szemét ezek láttán. Aztán felpofozza a tanítványait. Itt nem volt pofozkodás, csak szép csendes hazautazás. Így lett az első elődöntős Spanyolország.

A második meg Olaszország, mely fantasztikus formában van. Már jó ideje, de az igazi vizsga az Eb-n jött el számára. A csoportmeccseket három győzelemmel, kapott gól nélkül tudta le. Majd Ausztriát már csak hosszabbítás után győzte le, ráadásul gólt is kapott tőle, de folytathatta.

A Belgium elleni negyeddöntőben szerzett két gólt az első félidőben, és ezzel olyan pozícióba hozta magát, melyből nem szokott elbukni.

Ráadásul a második játékrészben olyat tett, amit a ’60-as évek óta, amióta feltalálta a catenacciot soha: gólelőnyben átment ellenfele térfelére. Sőt, a második félidő első felében belga területen letámadta vetélytársát, járatta a labdát, ha nem láttuk volna az utolsó 10 perc igazán olaszos időhúzását, akkor még a semlegesek számára is szerethető produkciót nyújtott volna. Így az az időszak elcsúfította a szép arcát a csapatnak, de a célt elérte. Az meg – mint tudjuk – sok mindent szentesít. Lukakunak így is volt két nagy egyenlítési lehetősége. Ám ahogy a dánok elleni csoportmérkőzés során hátrányánál végig érezhető volt, hogy előbb-utóbb megfordítja a meccset Belgium, most szinte biztos volt, hogy nem!

A harmadik válogatott az elődöntőben Dánia lett. Aki történelmet írt, ugyanis ő az első csapat, mely úgy jutott a legjobb négy közé, hogy elbukta az első két mérkőzését. Vagyis három győzelemmel és két vereséggel elődöntős. Kikapott a mezőny egyik leggyengébb csapatától Finnországtól (az Eriksen balesete miatt félbeszakadt, majd később folytatott mérkőzésen) és attól a Belgiumtól, mely már otthon van. Legyőzte a motiválatlan Oroszországot és a 16-os mezőnyből lefelé kilógó Wales-t. Majd szombaton délután Csehországot, melyről nehéz eldönteni, hogy a budapesti nyolcaddöntőn ő múlta felül Hollandiát, vagy utóbbi múlta alul őt.

Dánia ellen nem emlékeztetett a cseh csapat a Puskásban látottra,

igazából csak egy jó 10 perce volt. A második félidő elején, 2-0- ás dán előnynél. Ekkor szépített is az Eb egyik legkellemesebb meglepetését okozó Patrick Schick góljával, de úgy tűnt további 30-35 perc már nem volt a csapatban. Így az egyetlen olyan negyeddöntőből, melyben két korábbi Eb-aranyérmes találkozott az 1992-es győzők utódai jutottak tovább.

Így a szombat esti csata tétje az is volt, hogy melyik lesz az egyetlen válogatott, melynek az utolsó hétre is megmarad az esélye, hogy először legyen Európa-bajnok. Az, hogy Ukrajna soha nem ért a kontinens csúcsára nem nagy meglepetés, az már nagyobb, hogy a magát a futball tanítómesterének tartó

Anglia az 1960-ban útjára indított sorozat történetében még soha a döntőbe sem jutott.

Most csak egy lépcsőre van ettől. Ráadásul azt hazai pályán teheti meg. Ukrajna ellen nemhogy szombat esti láz nem volt, de még csak hőemelkedés sem. Gyorsan vezetést szerzett az elődöntők és a döntő házigazdája, és nagyjából 10 perc után érezhető volt, hogy az ukránok nincsenek öt mérkőzésre hitelesítve. Tulajdonképpen négyre sem, az egy körrel ezelőtti, svédek elleni továbbjutást egyrészt a 20 perc emberelőnynek köszönhetik, másrészt hatalmas szerencsének, mert a ráadásban szánalmasan ténferegtek a pályán. És ha ehhez hozzá tesszük, hogy a csoportban kikaptak Hollandiától és Ausztriától és a 90 perceket tekintve a mérlegük 1 győzelem ( Észak-Macedónia ellen), 1 döntetlen és 3 vereség, akkor azt hiszem ezen teljesítmény megkoronázása volt a szombat esti 0-4. Anglia pedig kapott gól nélkül jutott a legjobb négy közé és hazai környezetben történelmet írhat.

Ez az 1966-os világbajnokságon sikerült neki, az 1996-os Európa-bajnokságon nem.

 

A nyitóképen: Az angol csapat játékosai ünnepelnek, miután 4-0-ra megnyerték az Európa-bajnokság negyeddöntőjének Ukrajna-Anglia mérkőzését Rómában 2021. július 3-án. MTI/AP pool/Alessandra Tarantino

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dénia
2021. július 21. 08:14
Téged konfliktusgenerálásért fizetnek?
Armageddon
2021. július 06. 23:24
Benesék kihullottak. Van igazság!
luisbathhelena
2021. július 06. 23:23
És nem így van?
patkánynak sem nevezhető férgek
2021. július 06. 01:34
"Eriksen balesete miatt félbeszakadt" Értem én, hogy minden barom újságírónak hiszi magát, de ezt nem olvassa át senki? Milyen baleset, könyörgöm?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!