Összefoglaló: ez történt az olimpián vasárnap

2021. július 25. 18:34

Amikor először rendeztek Tokióban olimpiát a magyar vívók mind a három fegyvernemben szereztek aranyérmet. Ez jutott eszembe Siklósi Gergely fantasztikus menetelése során. Meg Szilágy Áron előző napi „oktatófilmje”. A „párbajtőrös fiúnak” az utolsó asszó már nem sikerült úgy mint a kardozónak, így második lett.

2021. július 25. 18:34
null
Edvi László

 

Siklósi Gergely egy nagyon szépen csillogó ezüstérmet szerzett az olimpia második napján. Vagyis a vívóink fantasztikusan kezdték ezt a tokiói olimpiát (is). Siklósi magyar idő szerint hajnalban kezdte a szereplését, és délután állhatott fel a dobogóra, hogy saját nyakába akaszthassa az ezüstérmet. 

Rajta kívül a legkellemesebb meglepetést egy olyan dzsúdózó hölgy, Pupp Réka okozta, akinek a neve nem annyira ismert, mint Csernoviczki Éváé, vagy Karakas Hedvigé. Ám aki látta az egész napi teljesítményét biztos, hogy nagyon megkedvelte őt. Olimpia idején sok olyan szurkoló tölti a tv előtt a napjait, aki a sportok többségének nem ismeri a szabályait, de olyan jó a magyaroknak drukkolni. A dzsúdót kevésbé követők ilyenkor elcsodálkoznak, hogy miért nem repülnek az emberek a vállak fölött, ahogy ezt a sportot elképzeli egy átlag rajongó. Többnyire más szépségei kerülnek előtérbe ennek a sportnak, melynek a magyar elnevezése sem teljesen egyértelmű. Régen cselgáncsnak mondtuk, mostanában inkább az eredeti nyelvből alkotott szó magyarosított változatát használjuk. Nyilván nem mindegy az elnevezés sem, de 

a lényeg, hogy Pupp Réka ötödik lett a súlycsoportjában, ezzel pontot szerzett küldöttségünknek.

Rajta kívül nagyon kellemes meglepetést okozott a tinédzser úszó Mihályvári-Farkas Viktória, aki 400 vegyesen hatodik lett. Egy hellyel végzett Hosszú Katinka mögött. Háromszoros olimpiai bajnokunk ötödik helye talán sokaknak csalódás, de egyáltalán nem volt biztos, hogy dobogóra áll ebben a számban. A szakemberek tőle már egy érmet is remek teljesítménynek tartottak a játékok előtt. Erre itt lett volna a legnagyobb esély, de mivel ez nem jött össze nyilván most már nagyon odateszi magát a rövidebb vegyes számban.

Hosszú Katinkától közelebb volt az éremhez Verrasztó Dávid a férfiak ugyanezen számában. Végül negyedik lett.

Vagyis ez a virrasztás sem hozott magyar érmet.

A sportlövőknél Major Veronika kicsit rosszabb helyen végzett, mint előző nap Mészáros Eszter. A három tőröző hölgy sem érte meg a magyar napfelkeltét. Továbbá érkezett egy kellemetlen hír a felkelő nap országából:

Fucsovics Márton, teniszező sérülése nem jött rendbe , így kénytelen volt visszalépni az olimpiától.

Ritka balszerencse, hogy egyetlen teniszezőnket sem láthattuk, hiszen Babos Tímea ki sem tudott utazni. Pedig a két egyesben és a női párosban (talán még vegyes párosban is) szurkolhattunk volna honfitársainknak. Helyette csak semlegesként nézhetjük a látványos és népszerű sport küzdelmeit. Így nem a magyar ökölvívó-csapat szereplése lett a legrövidebb Tokióban, hanem a teniszé, mely el sem kezdődött.

Mire nálunk kivilágosodott akkor ugrott vízbe a férfi póló csapat és állt lőállásba Péni István. Az utóbbi volt sikeresebb és bejutott a döntőbe. Ott végül

az ötödik helyen végzett, vagyis már a sportlövőknek is van pontjuk. Az evezős Pétervári-Molnár Bendegúz is jól teljesített második futamában, így az elődöntőben folytathatja.

Az asztaliteniszező Póta Georgina viszont első (és egyetlen egyéni) meccsén elszenvedett vereségével kiesett. Szerencsére csapatban még lesz lehetősége szerepelni. A tollaslabdázók pedig áldhatják a szövetségüket, hogy nem olyan a lebonyolítás, mint a pingpongozóknál, ugyanis a vereséggel kezdő Sárosi Laurának és Krausz Gergelynek még lesz további mérkőzése is.

 A pólósok kikaptak Görögországtól, de számukra ez nem volt több egy hivatalos edzőmérkőzésnél. Mert

a csoportból biztosan továbbjutnak, az itt elfoglalt helyezés pedig teljesen mindegy.

Az övéktől nehezebb a női kézilabdázók helyzete, akiknek a nagyon nehéz hat csapatos csoportban kell a legjobb négy közé kerülni a folytatáshoz. A lányok a Franciaországtól elszenvedett egy gólos vereséggel kezdtek, de ennek sincs különösebb jelentősége, mert nem az időtlen idők óta Olivier Krumbholz által irányított válogatottat kellett megverniük Elek Gábor tanítványainak.

A nagyon fontos Brazília elleni találkozó kedden hajnalban lesz. Aztán sorban jönnek a további fontosak.

Ez a mostani csak egy kedélyes bemelegítés volt, ahol kiderült, hogy keményebben kell védekezni, és komolyabban kell odafigyelni a szakmai stáb instrukcióira, hogy egy időkérésnél ne kelljen ilyet hallaniuk a lányoknak a kapitánytól:

„Kb. kétszázszor elmondtam én is, és Görbe is, mégsem így csináljátok…”

 

A nyitóképen: Az ezüstérmes Siklósi Gergely a férfi párbajtőrözők egyéni versenyének eredményhirdetésén 2021. július 25-én.
MTI/Illyés Tibor

 

 

 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ipolypart
2021. július 26. 19:16
Köszönjük Gergo
brekker
2021. július 26. 19:12
A törpeszöcskének a tőrének volt hegye majdnem mindig, Siklósiénak pedig nem. A francia egész nap jól vívott, a kezdés előtti üresjáratban sokkal összeszedettebbnek tűnt, egykedvűen simogatta a szakállát, annyira biztos volt magában. Siklósi korrekten nyilatkozott, ilyen a sport, mindig nem lehet nyerni, olimpián gyakran előfordul, hogy valamelyik hátrábbra rangsorolt versenyző jobb napot fog ki.
nakatomi
2021. július 26. 11:51
Siklósi Gergely egy rendkívül szimpatikus sportember. Nem csak a páston mutatatott vívása, hanem a nyilatkozata okán is. Megérdemli, hogy minden sportszerető magyar gratuláljon neki. A reakciókból, ill. azok hiányából azonban úgy tűnik számomra, hogy Magyarországon csak az olimpiai arany számít. Az ezüst az már smafu.
ElBundi
2021. július 26. 10:35
Gratulálok, de négy ilyen elözetes asszó után szabad legyen a kritikának is helyt adni! Az aranyat nem az izgága törpeszöcske francia nyerte, hanem Gergö vesztette el. Tudásának talán 50-60 %-át tudta lehívni a döntöben. Egy ilyen testi adottságokkal megáldott, technikás 22 éves sportolónak meg kellett volna ennie ellenfelét. Nem tudom edzöje milyen tanáccsal látta el, de nekem nem tünt úgy, hogy bele tudott volna nyúlni az asszóba. Aki ért a víváshoz, az tudja miröl van szó!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!