Akropolisz rali - a legendák találkozóhelye

2021. szeptember 13. 16:37

Második WRC futamgyőzelmét szerezte az Akropolisz Ralin Kalle Rovanpera és Jonne Halttunen. A második helyen Ott Tanak és Martin Jarveoja ért célba 42 másodperces hátránnyal, a harmadik Sebastien Ogier és Julien Ingrassia lett.

2021. szeptember 13. 16:37
null

RAPID - A Mandiner Sport és a racingline.hu digitális autó-motor sport melléklete

Mintha nem is 20 éves lenne, olyan magabiztossággal nyerte meg a 2013 után újra világbajnoki futamként rendezett Akropolisz Ralit az ifjú Rovanpera.

Életében először indult a világbajnokság legnehezebb európai versenyén, és szombat este már fél perces előnnyel vezetett.

Ennek ellenére vasárnap sem spórolt, a Tarzan nevű híres gyorsasági szakaszt megnyerte, méghozzá nem is kevéssel, a 23 kilométeren 14 másodperccel volt gyorsabb a második Ott Tanaknál. Az utolsó előtti szakaszon ebből 10 másodpercet elveszített, de csak azért, hogy a verseny végére is maradjon megfelelő gumija. Az öt leggyorsabb párosnak plusz pontokat jelentő power stage-en megint Rovanpera volt a legjobb, és így nemcsak a versenyt nyerte, hanem a plusz pontokból is maximámális ötöt gyűjtötte.

A siker megérdemelt volt, a páros a 15-ből nyolc gyorsaságin lett első, a fiatal finn két világbajnok előtt nyerte a versenyt.

“Talán nem a legkényelmesebb helyzetben jöttünk ide, de megmutattuk, hogy minden jól működik nálunk, és keményen tudjuk nyomni. Remélem Finnországban is hasonló lesz a tempónk” – mondta Rovanpera, aki a győzelmével egy pontra megközelítette a világbajnokságon a harmadik Thierry Neuville-t.

A képen: Kalle Rovanpera az Akropolisz Rali céljában Fotó: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool
A képen: Kalle Rovanpera az Akropolisz Rali céljában Fotó: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

A 2019-es világbajnok Ott Tanak pénteken még kétfrontos csatát vívott. A Hyundai versenyzője Rovanperát próbálta utolérni, közben Ogier támadásait is ki kellett védenie. A hatodik gyorsasági szakasz után 3.7 másodpercre volt az elsőtől, de csak kettő tizeddel előzte meg Ogiert. Szombat estére már csak a második hely maradt neki, de ezt a csatát már megnyerte. Valójában ő is vasárnap reggel dőlhetett csak hátra, amikor igaz, hogy lassabb volt Rovanperánál, de Ogiernél így is 14 másodperccel gyorsabb tudott lenni.

Kicsi izgalom maradt az utolsó előtti gyorsaságira is, az i20 WRC ablaktörlője nem működött, ami az esőben igen kellemetlennek tűnt, de Tanak megoldotta.

Ez után már csak annyi kérdés maradt, hogy az utolsó gyorsaságin kockáztasson-e. Nem tette, biztonságit autózott, így ötödik lett. A bajnokságban a második helyért járó pontokkal az ötödik helyen maradt ugyan, de faragott a hátrányából az első háromhoz képest.

A bajnokságot továbbra is Sebastien Ogier vezeti. A hétszeres világbajnok szeme előtt a nyolcas szám lebeg már,

így cseppet sem zavarta, hogy “csak” a harmadik lett az Akropolisz Ralin.

Számára az volt a legfontosabb, hogy a pénteken még technikai gondokkal küzdő üldözők (Evans, és Neuville) előtt növelje az előnyét. Így is tett, a harmadik helyért és a power stage harmadik helyért összesen 18 pontot kapott, ezzel most 180 pontja van, míg a második Evansnak 136.

A WRC2 kategóriában a tavalyi Rally Hungary győztese, Andreas Mikkelsen is vasárnap reggel döntötte el a csatát.

A Tarzan gyorsaságin a nyolc tizedes reggeli hátrányát 6.8 másodperces előnyre fordította. A csapattárs Marco Wilkinson Bulacia ezzel már nem tudott mit kezdeni, és maradt második. A harmadik Nikolay Gryazin lett, a majd öt perces hátrányát az teszi érthetővé, hogy még csak barátkozik a Ford Fiestával amivel először versenyzett ebben az évben.

A WRC2-höz hasonlóan R5-ös autókat felvonultató WRC3-ban az utolsó napon már nem változott a szombat estére kialakult sorrend. Talán a versenyzők és a technikák is elfáradtak, és részükről befejezettnek nyilvánították a küzdelmet. Yohann Rossel nyert, Kajetan Kajetanowicz lett a második, Chris Ingram pedig maradt harmadik. A verseny után azonban változott a sorrend, Rosselt egy technikai szabálytalanság miatt kizárták, ezzel Kajetanowiczé lett az első hely.

Az Akropolisz Rali végeredménye:

1. Kalle Rovanpera - Jonne Halttunen  Toyota Yaris WRC 3:28:24.6

2. Ott Tanak - Martin Jarveoja Hyundai i20 Coupe WRC +42.1

3. Sébastien Ogier - Julien Ingrassia Toyota Yaris WRC +1:11.3

4. Dani Sordo - Cándido Carrera Hyundai i20 Coupe WRC +3:01.0

5. Gus Greensmith - Chris Patterson Ford Fiesta WRC +5:45.0

6. Elfyn Evans – Scott Martin Toyota Yaris WRC +6:42.7

 

A nyitóképen: Kalle Rovanpera - Jonne Halttunen páros az Akropolisz Ralin. Fotó: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!