Tíz boldog csoportgyőztes

2021. november 18. 16:12

Befejeződött a nagyüzem! A gép megpihen, a szurkolók kicsit lazítanak. És elemeznek. Ezt tesszük mi is, végignézzük a csoportokat, és tisztelgünk a már szereplési jogot szerzett válogatottak előtt.

2021. november 18. 16:12
null
Edvi László

A nyolc hónapos erőltetett menetelés – melybe még egy komplett Európa-bajnokság is beilleszkedett – után az Európának járó 13 világbajnoki hely közöl 10 elkelt. A csoportküzdelmek zárása után elmondható, hogy nyolcban a papírforma érvényesült.

Először Németország jutott ki.

Nagyon magabiztosan. A sorozat közben szövetségi kapitányt váltó National11 nagy meglepetésre elveszített egy mérkőzést ( ez közel 100 év alatt harmadszor fordult vele elő vb-selejtezőn), de kétség nem férhetett ahhoz, hogy mosolyogva lesz első. A második helyre inkább Romániát várta a közvélemény, keleti szomszédunk azért szorult Észak-Macedónia mögé, mert utóbbi produkálta azt az óriási meglepetést Duisburgban.

Hansi Flick az Európa-bajnokság után vette át a National11 vezetését, és azonnal megmutatta merre van Katar. Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek
Hansi Flick az Európa-bajnokság után vette át a National11 vezetését, és azonnal megmutatta merre van Katar. Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek

Az uralkodó világbajnok, Franciaország kijutásához sem férhetett kétség. Már a sorsolás pillanatában, és később sem. Érdekes, hogy Ukrajnát egyszer sem tudta legyőzni, de ez azért nem nagy szenzáció, mert szomszédunk a nyolcból hat meccsen jó volt a döntetlenre. A további kettőt viszont megnyerte, így

azt a bravúrt vitte véghez, hogy ezzel a két diadallal elérte a második helyet

, Finnország rovására. Mert Franciaország sportszerűen küzdött az utolsó napon is, és nyert Helsinkiben.

Belgium veretlenül, két döntetlennel lépett tovább.

Az első X-et még márciusban Csehországban játszotta, a másodikat a zárónapon, Walesben. Az a találkozó a hazaiaknak volt csak fontos, mert azzal az egy ponttal a brit csapat megszerezte a második pozíciót. Ám a harmadik helyre szoruló Csehország sem szomorkodhat, mert a Nemzetek Ligájából pótselejtezőt érő két hely egyikét ő kapja. Vagyis mindegy volt neki, hogy második, vagy harmadik helyen végzett.

Spanyolország kicsit nehezebben érvényesítette a papírformát.

Elsősorban azért, mert szeptemberben kikapott Svédországban. Ám a skandinávok maguk dobták el az így megszerzett sanszot, mert Görögországban és Georgiában is kikaptak. Így is még az utolsó meccs hajrájáig éltek az esélyei a csoportgyőzelemre, ugyanis azt spanyolországi győzelemmel megszerezhették volna. Az a találkozó sokáig 0-0-ra állt Sevillaban, ám a hajrában Morata gólt szerzett, így végeredményben 4 pont előnnyel végzett a 2010-es világbajnok Svédország előtt, de ez azért csalóka.

Németország után másodikként (a házigazdát nem számolva) Dánia jutott ki a vb-re.

Imponáló teljesítménnyel, a kilencedik meccs hajrájáig gólt sem kapott, elöl pedig ipari mennyiségben termeltek a támadók. Aztán a Feröer-szigetek játékosa, Olsen gólt lőtt Schmeichelnek. Ez annyira megzavarta a társaságot, hogy utolsó találkozóján nemhogy kettőt kapott, de még vereséget is szenvedett Skóciában. Az a találkozó nemcsak a dánoknak volt tét nélküli, hanem a skótoknak is, utóbbiak akkor is másodikok lettek volna, ha kikapnak. Még az ő második helyük sem sorolható a meglepetés kategóriába, mert Ausztria és Izrael nem nagyon zavarta a köreit. Nyugati szomszédunk a Dániától két, Skóciától egy elszenvedett vereség után már nyugodtan alibizhetett abban a tudatban, hogy ugyanazt éri neki a második hely, mint érné az utolsó, ugyanis a másik Nemzetek Ligájából elérhető pótselejtezős hely az övé. Ez lehetett volna Magyarországé, de Ausztria nem tette meg nekünk azt a szívességet, hogy a gyengécske csoport első két helyének valamelyikén végez.

Sajnos válogatottunk így ismét lemarad a vb-ről, ahogy 1986 óta mindig.

Mert a selejtezőcsoportunkban csak a negyedik helyen végeztünk. Ez így kimondva kudarc, de nevezhető realitásnak is. A lengyelek ellen szerzett négy pont bravúr (bár ne feledjük, hogy Lewandowski nem játszott ellenünk Varsóban), az Angliából hazahozott egy is az. Viszont az Albánia elleni két vereség miatt ez csak erkölcsi sikert hozott. Anglia magabiztosan nyerte a csoportot, a legtöbb gólt szerezte az összes csapat közül, de ehhez kellett a világ leggyengébb válogatottja, San Marino ellen szerzett 15 is. A lengyelek második helye is papírforma.

A magyar válogatott jól hajrázott. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
A magyar válogatott jól hajrázott. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Ahogy az is egyértelmű volt a sorsoláskor, hogy Hollandiának meg kell nyerni a csoportját. Ám a három vb-döntőt is elbukó csapat úgy fogadta az utolsó napon Norvégiát, hogy akár harmadik is lehet. Viszont vendége Erling Haaland nélkül semmire nem volt képes, ugyanúgy a csodára várt az üres rotterdami stadionban, mint a svéd válogatott Sevillában. Csodák pedig vannak, de nem ebben a csoportban: 

Hollandia megy a vb-re, Törökország pedig két márciusi meccs megnyerésével követhetné.

A horvát-orosz versenyfutás sokáig érdekesen alakult. Itt még két csapat eleinte beleszólt a dolgukba, Horvátország Szlovéniában kapott ki, Oroszország pedig Szlovákiában, de a végén egymás között döntötték el az első helyet. Szeptemberben Moszkvában nem esett gól, és sokáig vasárnap Splitben sem. Ott az eső esett, de olyan módon, hogy játékra alkalmatlan volt a tenger mellett található stadion talaja. Az újabb 0-0 orosz első helyet ért volna, de ők orosz rulettre bízták a meccset, és remélték, hogy a gyilkos golyó nem náluk jön ki a csőből. Vesztettek, egy olyan balszerencsés öngóllal, amely reális körülmények között aligha születik meg.

A vb-ezüstérmes így életben maradt, az oroszok viszont kapnak még egy esélyt.

Talán mondható, hogy nyolc csoportból az elsőszámú esélyes utazhat a vb-re, és az ezekben második helyen végzők sem a semmiből léptek elő a pótselejtezőt érő helyre.

Mindössze két olyan társaság volt, melyben nem az a válogatott végzett az élen, melyet egyértelműen odavárt a közvélemény. De a helyette az első helyet megszerző sem volt sokkal esélytelenebb tőle.

Szerbia megelőzte Portugáliát.

A zárófordulóig mindkét csapat döntetlent játszott Írországban, és egymással 2-2-t, még márciusban. A többi találkozójukat megnyerték. Így néztek farkasszemet egymással vasárnap, és a döntetlentől soha nem idegenkedő Portugáliának egy pont kijutást ért volna. Ám Mitrovics 90. percben szerzett góljával Szerbia szerzett jogot a jövő évi vb-szereplésre.

A 2016-os Európa-bajnokhoz hasonlóan az idei sem tudta kivívni a szereplés jogát ebben az évben.

Olaszország és Svájc pont ugyanúgy várta az egymás elleni sorsdöntő csatát, mint Portugália és Szerbia. Vagyis veretlenül, és két-két döntetlennel. Csak ez a meccs az utolsóelőtti játéknapon jött el. Ez döntetlent hozott, és elképesztő drámát a hajrában. Ugyanis 1-1-nél az olasz Jorginho „kirúgott a stadionból” egy 11-est, és így az utolsó fordulóban virtuális párharcot vívott egymástól távol a két válogatott.

Svájc nyert Bulgária ellen, míg Olaszország csak egy pontot szerzett Észak-Írországban,

így utóbbi veretlenül is csak pótselejtezőn biztosíthatja helyét a katari mezőnyben. Ráadásul mindössze két gólt kapott nyolc meccsen, igaz ugyanezzel dicsekedhet az elé kerülő Svájc is. Az olasz drukkerek nyilván még élénken emlékeznek arra, hogy a pótselejtező legutóbb nem sikerült a csapatnak. Ha két egymást követő vb-ről lemaradnak a négyszeres aranyérmes mai focistái, akkor lesz néhány nagy sztár, aki egész pályafutása során nem szerepelhet a sportág legnagyobb eseményén.

Ám erről még korai beszélni! Az biztos, hogy a pótselejtezőn szereplő 12 válogatott közül csak három csatlakozhat a már ebben az évben az öreg kontinensről kijutó, boldog 10-hez. A majd szintén elégedett három kilétére csak jövőre, márciusban derül fény.

 

A nyitóképen: Az Örményoszág-Németország vb-selejtezőn Jerevánban a német csapatnak volt miért örülni. Fotó: CHRISTIAN CHARISIUS / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Láncfűrészes Attasé
2021. november 18. 19:35
Lehet, csak nem közpénzből, legalábbis nem ennyiből, ennyiért.
makám
2021. november 18. 18:26
ami nem megy nem kell erőltetni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!