Ungvári Attila és Özbas Szófi is cselgáncs Európa-bajnoki bronzérmes Szófiában

2022. április 30. 17:56

A 63 kilogrammos Özbas Szofi bronzérmet nyert a szófiai cselgáncs Európa-bajnokság szombati versenynapján, megszerezve ezzel a sportág 50. magyar Eb-bronzérmét. Ungvári Attila pályafutása harmadik kontinensbronzát hozta ma össze, bátyja, Ungvári Miklós ezúttal már kapitányként bíztatta a tatami mellett.

2022. április 30. 17:56
null
Csisztu Zsuzsa
Csisztu Zsuzsa

Özbas Szofi Eb-bronzérmes

Özbas Szofi, a 20 éves magyar judoka – aki korábban három korosztályban is Eb-aranyérmes lett – első felnőtt Eb-éremmeccsén a cseh Renata Zachovával csapott össze, pályafutása során már ötödször. Izgalmas személyes tétje is volt ennek a mérkőzésnek, hiszen az eddigi négy csatából a 21 esztendős ellenfél csak az elsőt tudta megnyerni még hat évvel korábban, a 2016-os ifi kontinenstornán. Azóta viszont rendre az ifjúsági olimpiai bajnok Özbas bizonyult jobbnak, s legutóbb a 2020-as budapesti Grand Slamen verte meg cseh Zachovát.

A képen: A cseh Renata Zakova (fehér) és Özbas Szofi a szófiai cselgáncs Európa-bajnokság női 63 kilogrammos kategóriájának bronzmérkőzésén 2022. április 30-án. Fotó: MTI/EPA/Vaszil Donev
A képen: A cseh Renata Zakova (fehér) és Özbas Szofi a szófiai cselgáncs Európa-bajnokság női 63 kilogrammos kategóriájának bronzmérkőzésén 2022. április 30-án. Fotó: MTI/EPA/Vaszil Donev
A hatodik összecsapást kezdettől fogva kézben tartotta a magyar dzsúdós,

ellenfele nem tudott mit kezdeni a fogásával, majd a meccs derekán a Budapesti Honvéd SE olimpikonja egy belső horogdobásra vazaarit kapott. Mivel Zachova a hátralévő időben is teljesen veszélytelen volt, végül Özbas ünnepelhetett, aki a magyar dzsúdósport 50. Eb-bronzérmét gyűjtötte be.

Ungvári Attila a tatamin, Ungvári Miklós kapitányként lett érmes

A későbbiekben a 81 kilós Ungvári Attila ugyancsak a harmadik helyért lépett tatamira az szófiai Armeec Csarnokban az ukrán Hievorh Manukian ellen.

A ceglédiek 33 éves versenyzője a harmadik helyért kiírt mérkőzésen a hosszabbítás második percében dobott vazaarival nyert. 

Ungvári Attila a 2010-es bécsi és a 2019-es minszki kontinenstorna után harmadszor állhatott fel az Eb-dobogó harmadik fokára, s éremszerzésének külön pikantériát ad, hogy bátyja, Ungvári Miklós férfi kapitányként izgulta végig öccse bronzcsatáját a tatami mellett.

A képen: Ungvári Attila (fehér) és az ukrán Hievorh Manukian a szófiai cselgáncs Európa-bajnokság férfi 81 kilogrammos kategóriájának bronzmérkőzésén 2022. április 30-án. MTI/EPA/Vaszil Donev
A képen: Ungvári Attila (fehér) és az ukrán Hievorh Manukian a szófiai cselgáncs Európa-bajnokság férfi 81 kilogrammos kategóriájának bronzmérkőzésén 2022. április 30-án. MTI/EPA/Vaszil Donev

Ungvári Miklós olimpiai ezüstérmesként és háromszoros Európa-bajnokként vonult vissza tavaly, amikor Portugáliában a 18. Eb-jén szerepelt, és a szófiai az első kontinenstorna, amelyen már szakvezetőként működik közre.

A vasárnapi zárónapon magyar részről 90 kilóban Tóth Krisztián és Gőz Roland, 100-ban Vég Zsombor, +100-ban pedig Sipőcz Richárd lép tatamira a bulgáriai Eb-n.

 

A nyitóképen: Ungvári Attila (fehér) és az ukrán Hievorh Manukian a szófiai cselgáncs Európa-bajnokság férfi 81 kilogrammos kategóriájának bronzmérkőzésén 2022. április 30-án.MTI/EPA/Vaszil Donev

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Secnir
2022. május 04. 07:21
özbas szófi... ...kazincbarcikai? óbudai?
Carsac
2022. május 04. 07:21
A judo az a sport, amit részben bevezetnék a magyar testnevelésbe, aztán aki akarja, folytathatja profin- félprofin. Messze hasznosabb a labdarúgásnál, bár azt is kedvelem (azért sokat elmond, hogy amikor karatéztam, mindig futballozás közben jöttek a sérülések a csapatban...). A judo / cselgáncs megtanít: - esni - márpedig az életben rengeteget esünk, a szó valós és átvitt értelmében - bírni a nyomást - fojtást - szorítást - márpedig erről szól az élet azoknak, akik nem születtek monacói hercegnek. - gyorsan reagálni és dönteni (dobni, stb.) - rengeteg fotelkrumpliból faraghatnánk férfit ezzel - okosan reaktívnak lenni (ha húznak, tolj - ha tolnak, ránts!) - nem véletlenül volt Jigoro Kano az akkori Japán egyik legbölcsebb embere. Orbán szerintem tanult valami ilyesmit, az ellenfelei meg csak csodálkoznak, hogy miért mindig ő kerekedik felül. Egyáltalán, az ember csak nyer azon, ha gyors, erős és a reflexeit a lehető legjobban kiélesíti. Persze a lúdtalpas, siklóvállú romkocsma - filozófusok azonnal felmentenék magukat ebből is, de hát még a judo sem lehet mindenki sportja.
monuskaroly
2022. május 02. 11:32
Ha lehet ilyet mondani, a legjobb küzdősport. Én is űztem, amatőr szinten és mindkét fiammal is megszeretettem. Olyan alapot ad mint semmi más. Egyetértek veled. Aki sosem próbálta, nem tudja hogy amikor látszólag nem csinálnak semmit, akkor is mekkora energiák feszülnek egymásnak.
westend
2022. május 01. 00:16
Abszolút megértem és tényleg hasznos lehet. Csak nem mindenki szereti a küzdősportokat, még akkor se ha korlátok közé van szorítva, hogy mit tehetsz. És hát ott a bíráskodás, mint kétélű fegyver. Szóval én maradok a futásnál, síelésnél, hegymászásnál. Ezek is megtanítanak kitartásra, önfegyelemre, javítják a mozgáskoordinációt stb. Ettől függetlenül szoktam nézni a küzdősportokat és megemelem a kalapom a teljesítményük előtt. És természetesen gratulálok Ungvárinak és Özbas Szofinak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!