A női röplabda Extraliga történetének legizgalmasabb döntőjét a Vasas nyerte a Békéscsaba ellen

2022. május 10. 19:40

A női röplabda Extraliga eddigi legkiélezetebb fináléjában a Vasas Óbuda győzött a Swietelsky-Békéscsaba ellen. A négy ötszettes meccs után az angyalföldiek 3:0-ra győztek idegenben, és lettek magyar bajnokok.

2022. május 10. 19:40
null
Bánfalvi Szabolcs

A Swietelsky-Békéscsaba és a Vasas Óbuda történelmi döntőt játszott a női röplabda Extraligában, hiszen ebben az évadban mind a négy meccsen öt szett döntött, ez önmagában már rekord. Az összes meccs rendkívül változatos és izgalmas játékot hozott.

Ebben az évezredben hatszor is öt meccsen dőlt el a bajnoki cím. Eddig a 2008-2009-es idényben a BSE–Nyíregyháza csata alakult a legszorosabban. Akkor ötből három találkozó is öt szettet hozott.

A csabaiak az alapszakasz megnyerésével pályaelőnyt harcoltak ki, az első két meccsen a hazai gárda diadalmaskodott. Majd a Vasas a harmadik összecsapást megnyerte Békéscsabán. De a viharsarkiaik hősies küzdelemben legyőzték az angyalföldieket idegenben. Így alakult ki a 2-2-es állás négy mérkőzés után.

A mindent eldöntő ötödik meccsen szinte telt ház fogadta a két csapatot a békéscsabai Városi Sportcsarnokban, ahol a szurkolók óriási hangulatot teremtettek.

Nagy csatát hozott az első szett a Swietelsky-Békéscsaba– Vasas Óbuda a finálé ötödik meccsén. Fotó: Imre György
Nagy csatát hozott az első szett a Swietelsky-Békéscsaba– Vasas Óbuda a finálé ötödik meccsén. Fotó: Imre György

Az első szett már hatalmas izgalmakat hozott, de ez már megszokott a párharcban.

A Vasas már 16:12-re vezetett, amikor a békéscsabaiak vezetőedzője, Tóth Gábor kért időt. Bejött, mint általában mindig, mivel remek érzékkel szokott belenyúlni a meccsekbe a tréner.

A csabaiak feljöttek két pontra (15:17), ekkor a Vasas vezetőedzője, Giannis Athanasopoulos is időt kért, ennek is meglett az eredménye. Az angyalföldiek kiváló játékkal visszaállították a négypontos különbséget (16:20). Sőt, már öt ponttal is elhúztak (18:23), 19:24-es állásnál szettlabdához jutottak. Az elsőt hárította Klisura egy nagyszerű leütéssel, ám a másodikat már hozta a Vasas az egyébként jól játszó Drpa rontott szervája révén.

Ezzel a Vasas nyerte az első játszmát 25:20-ra.

A Vasas Óbuda játékosa, Bannister (5) kiválóan játszott a finálé ötödik mérkőzésén a Swietelsky-Békéscsaba ellen. Fotó: Imre György
A Vasas Óbuda játékosa, Bannister (5) kiválóan játszott a finálé ötödik mérkőzésén a Swietelsky-Békéscsaba ellen. Fotó: Imre György

A második szettben jobban kezdtek a csabaiak. Gyönyörű lecsapásokkal termelték a pontokat, ám az angyalföldiek is remekül küzdöttek, nagyszerűen blokkoltak. Mindkét oldalon a pályán kívül is landoltak a leütések. A hazaiak két-három ponttal vezettek sokáig, ám a vendégek feljöttek többször is egy pontra, majd kiegyenlítettek (9:9). Ekkor Tóth Gábor időt kért.

Azonban a Vasas tovább remekelt, Fábián kiválóan adogatott, míg Török Kata és Bannister nagyon jól játszott, és Boyko is szép pontokat szerzett, míg Juhár nagyokat mentett. Ezzel a vendégcsapat ötpontos előnyt harcolt ki (10:15). Jött is az újabb csabai időkérés. Ám a fővárosi csapat tartotta továbbra is az ötpontos differenciát. Boyko pedig egy zseniális mentéssel úgy ütötte át a labdát a csabaiak térfelére, hogy azzal hihetetlen pontot szerzett (13:19). Abdulazimova remekül szervált, Török ihletett formában röplabdázott, akárcsak Bannister (14:23). A vendéglátók harcoltak, három pontot ledolgoztak (17:23), ekkor a Vasas időt kért. Bejött,

25:17-re nyerte a második szettet a budapesti együttes.

Remekül játszott a Vasas Óbuda a finálé ötödik mérkőzésén a Swietelsky-Békéscsaba ellen. Fotó: Imre György
Remekül játszott a Vasas Óbuda a finálé ötödik mérkőzésén a Swietelsky-Békéscsaba ellen. Fotó: Imre György

A harmadik szettben a Vasas kezdett jobban, az egész csapat nagyszerűen játszott (0:4). Újabb hazai időkérés következett, de az angyalföldiek ellentmondást nem tűrően játszottak (0:7). Ekkor Tóth Gábor megint időt kért teljes joggal. Ezután a csabaiak be is húzták az első pontjukat ebben a játszmában, és kezdtek felzárkózni (4:8) Molcsányi Rita vezetésével, de gyorsan visszaállt a hétgólos különbség, sőt nyolc is volt közte. Drpa nagyszerű lecsapást mutatott be, majd a következő lehetőséget kiütötte. A csabaiak többet hibáztak, a Vasas pedig legyőzhetetlennek tűnt ezen a napon. Az eredményjelző is mutatta a különbséget (7:17). Bannister kiváló lecsapásai ellen nem volt ellenszer, míg csabai oldalon Drpa, Klisura bemutatott szép ütéseket, de nem hozta az eddigi meccseken mutatott brutális formát (10:20). Akadtak csabai fellángolások, Glemboczki mentett óriásit, majd pontot is szerzett a csapata, ám a hazai szerva már hibás volt (11:22). A Vasas nem engedett ki, tartotta a tízpontos előnyt (14:24). Meccslabda! Az elsőt elhibázta a vendégcsapat, a másodikat behúzta a végig kiválóan játszó Török óriási lecsapásával (15:25).

A Vasas lehengerlően röplabdázott, 3:0-ra győzött a finálé ötödik meccsén, és ezzel összesítésben 3-2-re nyerte a döntőt, és lett magyar bajnok a 2021-2022-es idényben. Az ezüstérmes Békéscsaba is büszke lehet a teljesítményére.

A két csapat minden idők legizgalmasabb párharcát mutatta be a finálék történetében.

A Vasas Óbuda nyerte a női röplabda Extraligát a 2021-2022-es évadban. Fotó: Imre György
A Vasas Óbuda nyerte a női röplabda Extraligát a 2021-2022-es évadban. Fotó: Imre György

„A mentálisan jobb csapat nyert, mi pedig kisajtoltunk magunkból mindent, ami bennünk volt. Ez ma sajnos ennyire volt elég, gratulálok a Vasasnak a tökéletes szezonhoz és azt kívánom, hogy jövőre minden döntőben találkozzunk!” – értékelt a Swietelsky-Békéscsaba vezetőedzője, Tóth Gábor a meccs után.

„Mindkét csapat megérdemel minden dicséretet, gratulálok a Békéscsabának, fantasztikus döntőt játszottunk velük! Megérdemelten nyertünk, mert ma mi voltunk a jobb csapat, de még egyszer mondom, hatalmasat harcolt a két gárda” – mondta a Vasas Óbuda vezetőedzője, Giannis Athanasopoulos a mérkőzés után.

 

Swietelsky-Békéscsaba–Vasas Óbuda 0:3 (20, 17, 15)

Extraliga-döntő, 5. mérkőzés, Békéscsaba. Vezette: Mezőffy, Adler

BRSE: Drpa 10, Glemboczki 3, Pekárik 5, Bodnár 3, Kornienko 1, Klisura 9. Csere: Molcsányi (liberó), Szatmári, Zólyomi 1, Bagyinka 1, Karhu 1. Vezetőedző: Tóth Gábor.

Vasas: Fábián 1, Bannister 10, Török 17, Papp 9, Boyko 12, Abdulazimova 9. Csere: Juhár, Yurika (liberók), Vezsenyi, Zernovic. Vezetőedző: Giannis Athanasopoulos.

 

Nyitókép: A Vasas Óbuda játékosa, Török Kata (7) remekelt a finálé ötödik meccsén a Swietelsky-Békéscsaba ellen. Fotó: Imre György

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lion
2022. május 12. 15:33
Jó döntő volt tényleg, grat a győztes Vasasnak, de a csabaiaknak is.
Gáspárameleg
2022. május 12. 15:32
Szép volt csajok! Gratulálok a Békéscsabának is, nagyot küzdöttek, ráadásul barát csapat!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!