Az alpesi síző Dumity Richárd elégedett a teljesítményével élete első paralimpiáján

2022. március 11. 01:42

A pekingi téli paralimpia egyetlen magyar versenyzője, az alpesi síző Dumity Richárd a 30. helyen zárt az első versenyszámában, óriás-műlesiklásban, monosí kategóriában.

2022. március 11. 01:42
null
Bánfalvi Szabolcs

Mint arról beszámoltunk, a XIII. téli paralimpiát március 4. és 13. között rendezik Pekingben. Magyarországot egy paralimpikon képviseli a kínai fővárosban: az alpesi síző Dumity Richárd ülősí kategóriában versenyez. Hazánk így ötödik alkalommal képviselteti magát a téli paralimpián.

Téli paralimpián először az alpesi síző Navratyil Sándor képviselte a magyar színeket 2002-ben Salt Lake City-ben, ahol óriás-műlesiklásban és szlalomban indult ülősí kategóriában – az utóbbi versenyszámban tizedik helyen végzett. Az ő példája inspirálta Dumity Richárdot is. Navratyil az első és az eddigi egyetlen magyar sportoló, aki nyári és téli paralimpián is részt vett.

A pekingi téli paralimpia egyetlen magyar indulója, az alpesi síző Dumity Richárd. Fotó: Hoffer Szilvi/Magyar Paralimpiai Bizottság
A pekingi téli paralimpia egyetlen magyar indulója, az alpesi síző Dumity Richárd. Fotó: Hoffer Szilvi/Magyar Paralimpiai Bizottság

A 2006-os torinói téli paralimpián Navratyilon kívül Vass Ágnes versenyzett monosíben, a 2010-es vancouveri játékokon pedig Koleszár Balázs versenyzett magyarként ebben a sportágban. Legközelebb csak nyolc évvel később Pjongcsangban indult magyar paralimpikon: a biatlonos és sífutó Lőrincz Krisztina, valamint Balogh Zsolt látássérült síelő vett részt Dél-Koreában, utóbbinak Bocsi Bence volt a segítője.

A 2022-es pekingi téli paralimpia egyetlen magyar indulója, Dumity Richárd háromévesen egy baleset következtében deréktól lefelé lebénult,

azóta kerekesszékben éli mindennapjait, paraplég állapota visszafordíthatatlan.

A Merjünk Sérülten Mozogni Egyesület – amelynek elnöke Dumity nagymamája, Bartos Ilona – támogatásával saját monosít kapott Dumity, és több mint nyolc éve sajátította el a monosí és a handbike sportok alapjait, de csak egy éve kezdett el komolyabban foglalkozni az előbbivel. Dumity idén több nemzetközi versenyen részt vett, így élete első világbajnokságán is, ahol óriás-műlesiklásában a 31 fős mezőnyben a 16. lett.

Dumity Richárd élete első téli paralimpiáján vesz részt Pekingben. Fotó: Hoffer Szilvi/Magyar Paralimpiai Bizottság
Dumity Richárd élete első téli paralimpiáján vesz részt Pekingben. Fotó: Hoffer Szilvi/Magyar Paralimpiai Bizottság

A 25 éves alpesi síző – a Magyar Síakadémia Egyesület, illetve a Magyar Síszövetség és a Magyar Paralimpiai Bizottság hivatalos magyar klasszifikált versenyzője – szabadkártyával vehet részt a pekingi játékokon, miután a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) elfogadta a magyar sportoló kvótájáért beadott szabadkártya-kérelmet. Dumity eredetileg a 2026-os milánói téli paralimpián való részvételt tűzte ki célul, így viszont már négy évvel korábban megmutathatta tudását Pekingben.

Dumity bizonyította rátermettségét élete első paralimpiáján.

Az első versenyszámában, óriás-műlesiklásban, az ülősí kategóriában mindkét futamát sikeresen teljesítette, és a két időeredményét összesítve a 30. helyen zárt.

„Jó volt lejönni a pályán, igazán élveztem a versenyt. Ahogy korábban is említettük, Fábián Attila szövetségi kapitánnyal, rettenetesen kemény volt a hó, helyenként pedig kikádasodott a pálya. Emiatt egyszer-kétszer megdobott a talaj. Elégedett vagyok az elért eredménnyel, sikerült azt a szintet teljesítenem, amire most képes vagyok” – értékelt Dumity az első paralimpiai megméretése után a Magyar Paralimpiai Bizottság hivatalos honlapján.

A paralimpián Dumity még szlalomban is érdekelt, ezt eredetileg szombaton rendezték volna, ám a nők és férfiak versenynapjait felcserélték ebben a számban, így Dumity vasárnap versenyezhet a másik versenyszámában.

 

Monosí

A monosí, más néven ülősí, egy olyan speciális sporteszköz az alsó végtag sérülteknek (paraplégeknek és alsó végtag amputáltaknak), amely lehetővé teszi a sérült emberek számára a síelést. Ez egy egyedileg gyártott sporteszköz, amely egy fémvázzal körülvett ülőszerkezetből, egy állítható lengéscsillapítóból, hagyományos síkötésből és sílécből áll.

Irányt változtatni a felsőtest elmozdításával lehet. A sí irányítása nagyban függ a sérültség mértékétől is, hiszen minél kevésbé sérült az adott sportoló, annál több izmot képes bevonni a mozdulatokba. Emellett az eszközhöz tartozik két úgynevezett símankó is, amely használatával oldalra kinyúlva lehet elindítani íveket és szükség esetén stabilitást nyújt.

A monosível egy mozgássérült ember szinte ugyanazt az érzést élheti át, mint állva síelő társai. Szinte ugyanolyan sebességgel száguldhat a havon, ugyanolyan fürge és ugyanúgy felvonózik. Az ülősí kategória csúcssebessége elérheti a 110-120 km/órát is. Ezt a sportot lehet hobbi- illetve versenyszinten is művelni. Az alpesi sí négy szakága: a lesiklás, a műlesiklás vagy szlalom, az óriás-műlesiklás, a szuperóriás-műlesiklás vagy szuper-G. Ezeken belül még három alkategóriát különböztetnek meg a fizikai sérüléstől függően, vagyis álló (végtag amputáltak), ülő (monosízők, vagyis paraplégek és alsó végtag amputáltak), valamint a nem látók.

 

Nyitókép: Dumity Richárd élete első téli paralimpiáján az első versenyszámában, óriás-műlesiklásban, monosí kategóriában. Fotó: Hoffer Szilvi/Magyar Paralimpiai Bizottság

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Draco Paladin
2022. március 11. 21:24
Orbán
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!