Dumity Richárd előkelő helyen zárta élete első paralimpiáját

2022. március 14. 06:43

A pekingi téli paralimpia egyetlen magyar indulója, az alpesi síző Dumity Richárd a 16. helyen végzett a második versenyszámában, szlalomban, ülősí kategóriában egy rendkívül nehéz pályán.

2022. március 14. 06:43
null
Bánfalvi Szabolcs

Mint írtuk, csütörtökön az alpesi síző Dumity Richárd már az első versenyszámában bizonyította rátermettségét élete első paralimpiáján: óriás-műlesiklásban a monosí kategóriában a 30. helyen végzett.

A 25 éves sportoló elégedett volt a szereplésével és kellő önbizalmat szerzett a második versenyére, amelyet eredetileg szombaton rendeztek volna, azonban a nők és férfiak versenynapjait felcserélték szlalomban, így Dumity vasárnap indult a másik versenyszámában.

Dumity Richárd élete első téli paralimpiáján előkelő helyen végzett a második versenyszámában, szlalomban, ülősí kategóriában. Fotó: Hoffer Szilvi/Magyar Paralimpiai Bizottság
Dumity Richárd élete első téli paralimpiáján előkelő helyen végzett a második versenyszámában, szlalomban, ülősí kategóriában. Fotó: Hoffer Szilvi/Magyar Paralimpiai Bizottság

Sok versenyzőn kifogott a nehéz pálya, azonban a pekingi téli paralimpia egyetlen magyar sportolója megküzdött a körülményekkel, és mindkét futamát sikeresen teljesítette szlalomban ülősí kategóriában. Az első fordulóban Dumity a 38. helyen zárt, míg tizenegy riválisa kiesett, egy pedig rajthoz sem állt. Majd a második kanyarban a magyar paralimpikon megint magabiztosan versenyezve abszolválta a pályát. Mint kiderült, ezzel bravúros teljesítményt nyújtott, hiszen 22 vetélytársa nem tudott célba érni érvényes időeredménnyel.

Így Dumity Richárd az előkelő 16. helyen fejezte be a viadalt szlalomban, ülő kategóriában.

„A lehető legpozitívabb élményekkel hagyom itt Pekinget, mindkét versenyszámomban nyújtott teljesítményemmel elégedett vagyok. A kitűzött céloknak megfelelően teljesítettem, ennek örülök. A körülmények nem voltak egyszerűek, otthon nehéz ilyenekre készülni, viszont ehhez kell alkalmazkodni, mert minden nagy versenyen hasonlóan kemény lesz a pálya. A szlalom a gyengébbik számom, de ebben is a folyamatos fejlődésre törekszem” – értékelt Dumity a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) hivatalos honlapján.

A pekingi téli paralimpia egyetlen magyar sportolója, az alpesi síző Dumity Richárd. Fotó: Hoffer Szilvi/Magyar Paralimpiai Bizottság
A pekingi téli paralimpia egyetlen magyar sportolója, az alpesi síző Dumity Richárd. Fotó: Hoffer Szilvi/Magyar Paralimpiai Bizottság

„Eredetileg úgy gondoltuk, Ricsi csak a 2026-os milánói paralimpiára juthat ki. Ez továbbra is cél sportolónk számára, ám már négy évvel korábban, Pekingben bebizonyította, hogy fényes jövő áll előtte. Izgultunk, szorítottunk érte, és segítettük őt, ahol tudtuk. Nem támasztottuk elé hatalmas elvárásokat, reálisan közelítettük meg a lehetőségeit, ezeket pedig sikerült teljesítenie. Az alapok megvannak, bizakodva várom a milánói téli paralimpiát” – fejtette ki Szabó László a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke az MPB hivatalos honlapján.

Vasárnap véget ért a XIII. téli paralimpia Pekingben.

A házigazda Kína toronymagasan végzett az éremtáblázat élén. A kínai paralimpikonok nyerték a legtöbb érmet, összesen 61 medált gyűjtöttek, ebből 18 aranyérem, tehát ők szerezték a legtöbb paralimpiai bajnoki címet is. A második helyen Ukrajna zárt, és Kanada lett a harmadik.

Mint arról beszámoltunk, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság az orosz-ukrán háború miatt előbb úgy döntött, hogy az orosz és a fehérorosz sportolók semlegesként részt vehetnek a játékokon, azonban aztán nyomás és fenyegetések hatására kizárta őket a viadalról.

Olaszország rendezi a következő téli paralimpiát 2026-ban. Milánó és Cortina d'Ampezzo ad otthont az eseménynek, akárcsak a téli olimpiának.

 

Nyitókép: Dumity Richárd élete első téli paralimpiáján magabiztosan versenyzett a második versenyszámában, szlalomban, monosí kategóriában. Fotó: Hoffer Szilvi/Magyar Paralimpiai Bizottság

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!